Infiniti VC-tubo - revolucionarni motor z variabilno kompresijo

Sreda, 09 November 2016

Nissanova podznamka Infiniti je predstavila prvi za serijsko proizvodnjo zreli motor z variabilno kompresijo. Pod oznako Infiniti VC-turbo so razvili bencinski motor z zmogljivostmi šestvaljnega bencinskega motorja in porabo štirivaljnega dizla. Te dni je motor že prejel prvo nagrado, in to pri naših sosedih Avstrijcih, v prvih Infinitijevih avtomobilih pa ga lahko pričakujemo leta 2018.

Infinitijevi inženirji so 20 let razvijali tehnologijo za serijsko zrelost motorja VC-turbo. V želji, da bi izdelali resnično inovativen motor, so v tem obdobju preizkusili več kot 100 prototipov. Po zaslugi elektronsko uravnavanega sistema, ki preko vodil prilagaja dolžino hoda bata, lahko VC-turbo motor zvezno prilagaja kompresijsko razmerje med 8:1 in 14:1. Nižje kompresijsko razmerje zagotavlja več moči in navora, višje pa izboljša porabo goriva. Rezultat te tehnologije je moč V6 bencinskega motorja in ekonomičnost dizla, seveda brez emisij dizelskih motorjev.

Pogledamo osnovne podatke Infinitijevega VC-turbo motorja - gre za 2-litrskega bencinskega turbo štirivaljnika, ki razvije največjo moč 268 KM in največji navor 390 Nm, hkrati pa je njegova poraba 27 % manjša kot pri primerljivo močnem V6 motorju. Ključna prednost variabilne kompresije je “inteligentno odločanje” motorja med zmogljivostmi in učinkovitostjo (glede na voznikove potrebe), hkrati pa je tišji in teče mehkeje. Delovanje motorja VC-turbo je zanimivo in nazorno prikazano v pripetih videih, kjer so za primerjavo vzeli različno prilagoditev teles šprinterja in maratonca glede na njuni različni disciplini.

Avtomobilska, motoristična in kolesarska zveza Avstrije (ARBÖ) je kot prva prepoznala prelomno pomembnost novega revolucionarnega Infinitijevega motorja VC-turbo pri prizadevanjih za zmanjševanje emisij in mu podelila Veliko nagrado Avstrije za to področje. Medtem, ko so v preteklih letih nagrajevali predvsem alternativne pogone, so tokrat prepoznali potencial optimiziranja učinkovitosti pri motorjih z notranjim zgorevanjem.

Aleksander Praper

Galerija

Video