Mustang razočaral na varnostnem preizkusu Euro NCAP. Volvo ponovno odličen

Nedelja, 29 Januar 2017

Ford mustang je prvi avtomobil med priznanimi avtomobilskimi znamkami, ki je po letu 2008 dosegel zgolj dve zvezdici na varnostnih preizkusih Euro NCAP. Kot kontrast slabi varnosti legendarnega forda je Volvo z modeloma S90 in V90 dosegel najboljše varnostne rezultate med vsemi doslej preizkušenimi avtomobili.

Euro NCAP je s svojim vplivom na javno mnenje očitno močno vplival tudi na avtomobilske proizvajalce, da so ti krepko izboljšali tako aktivno kot pasivno varnost. A pri Ameriškem Fordu tega vseeno niso vzeli dovolj resno. Na zadnjih preizkusnih trčenjih je ford mustang dosegel le dve zvezdici, s slabim rezultatom zaščite odraslih potnikov in otrok ter zaskrbljujočim pomanjkanjem sodobnih varnostnih pomagal, ki smo jih vajeni na evropskem trgu. Očitno je mustang zasnovan predvsem za ustreznost ameriškim kriterijem ter prilagojen za evropski trg do te mere, da ustreza osnovnim varnostnim standardom.

Pri čelnem trku z delnim prekrivanjem deformabilne ovire se prednji zračni blazini v mustangu nista popolnoma napolnili in sta posledično slabo zaščitili potnika. Pri trku v fiksno oviro, s popolnim prekrivanjem prednjega dela, zadnja varnostna pasova (brez zategovalnika in omejevalnika zatezne sile) nista dovolj uspešno obvarovala potnika, kar predstavlja povečano tveganje za poškodbe zgornjega dela trupa. Pri bočnem trku se je mustang dobro odrezal, izrazito slabo oceno pa je prejel na področju varnostnih pomagal. Pri Fordu obljubljajo, da bo v Detroitu nedavno predstavljeni prenovljeni mustang ponujal boljšo varnost, saj bo imel serijsko vgrajena sistema za preprečevanje naleta in proti nenamernem zapuščanju voznega pasu.

Povsem drugače kot mišičasti ford mustang sta se odrezala volva S90 in V90, ki uporabljata vse napredne varnostne tehnologije te skandinavske znamke. Z odličnim rezultatom, ki je presegel vse doslej preizkušene modele, je Volvo še naprej sinonim za avtomobilsko varnost. Odslej so na prvih treh mestih, kot najbolj varni avtomobili po kriterijih Euro NCAP, trije Volvovi modeli.

Nenehno višanje varnostnih kriterijev Euro NCAP sicer pomeni, da so današnji avtomobili z dvema zvezdicama verjetno bolj varni kot tisti, ki so pred 10 leti dosegli pet zvezdic. A vendarle vsakič rezultati prikazujejo aktualen nivo avtomobilske varnosti in konkurenčnost na tem področju, ki pa se (v dobro uporabnikov) nenehno izboljšuje.

Aleksander Praper

Rezultati podrobneje:

Volvo S90
Volvo V90
Ford mustang

Video: Euro NCAP preizkus volva S90

Video: Euro NCAP preizkus forda mustanga