Opel FlexFix - rešitev za preprost prevoz koles

Sreda, 26 April 2017

Kolesarjenje je globalno v porastu, kot bi naj bila skrb za naše zdravje, a kaj storiti, če je avtomobil premajhen za vse potnike, prtljago in kolesa? Precej tipična rešitev je prevoz koles na strehi, a to le ni edina možnost. Oplu gredo pohvale za sistem FlexFix, ki ima za sabo že precej let prodaje in izpopolnjevanja, s tovarniško rešitvijo poskrbi za prevoz koles za vozilom ter hkratni dostop do prtljažnika.

Oplov sistem FlexFix he na voljo za modele Zafira, Adam, Corsa in Mokka X, doplačilo pa znaša od 560 evrov naprej (priporočena prodajna cena z DDV). Odvisno od modela in različice omogoča FlexFix prevoz od enega do štirih koles.

Kako deluje FlexFix?

Drugače kot pri običajnih nosilcih iz programov dodatne opreme je nosilec za kolesa FlexFix vgrajen v odbijač in tako vedno na voljo – ne da bi bil napoti, ko ga ne potrebujete. Sistem kot predal izvlečete iz zadnjega odbijača, ga ročno prilagodite in nanj preprosto naložite kolo oziroma kolesa. Brez posebnih priprav ali orodja. In ko nosilca na cilju ne potrebujete, ga v nekaj sekundah skoraj nevidno skrijete nazaj v zadnji odbijač. Naslednja velika prednost sistema Opel FlexFix je njegova vrhunska ergonomija: ker je vgrajen blizu tal, je nameščanje koles na nosilec preprosto in prijazno do hrbta, okorno dviganje koles nad glavo za namestitev na strešni prtljažnik pa je povsem odveč. Še en plus: stabilna namestitev nosilca FlexFix na zadnjem delu vozila namesto na strehi je veliko varnejša v primeru manevrov z močnim zaviranjem ali pri trčenju. (vsaj pri trčenju v s prednjim delom).

FlexFix obenem ‘pomaga’ vozniku: takoj ko voznik prestavi v vzvratno prestavo, se oglasi zvočni signal. Zvok voznika opozarja na daljše vozilo, ko je FlexFix pomaknjen navzven. Sistem za pomoč pri parkiranju Park Pilot pri manevriranju in vzvratni vožnji v parkirni prostor upošteva spremenjene razmere.

Sistem FlexFix v primeru zafire omogoča prevoz do štirih koles (s skupno težo do 80 kilogramov). Sistem FlexFix za Opel Zafiro je na voljo za 970 evrov, podaljšek za tretje in četrto kolo pa za 240 evrov. FlexFix za mokko X je na voljo za 800 evrov, omogoča pa prevoz enega kolesa, težkega do 30 kilogramov. Podaljšek za dve dodatni kolesi, ki tehtata po 30 kilogramov, stane 240 evrov. Corsa lahko z nosilcem prevaža do dve kolesi, težki po 20 kilogramov, sistem pa je na voljo za 560 evrov. Celo adam je lahko za doplačilo opremljen s sistemom FlexFix. Nanj je možno namestiti eno kolo, ki tehta največ 30 kilogramov, če pa je sistem dopolnjen s podaljškom, je možno namestiti dve kolesi, od katerih vsako tehta do 20 kilogramov. Osnovni nosilec stane 810 evrov, podaljšek pa približno 230 evrov.

Zanimivost - kolesarji so v Nemčiji izenačeni z avtomobili

V začetku leta so v Nemčiji sprejeli nov zakon, ki se ga morda ne zavedajo vsi udeleženci v prometu: kolesarji v cestnem prometu niso več v kategoriji pešcev, temveč so uvrščeni v kategorijo motornih vozil. To pomeni, da morajo upoštevati semafore za avtomobile. Ko bodo vozniki zavijali v desno se bo še pogosteje zgodilo, da bo kolesar prečkal križišče vzporedno z rdečo lučjo za pešce.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper