Seat altea XL 1,9 TDI style

Petek, 13 November 2009

Oznaka XL oziroma extra large, nam je večinoma znana iz tekstila – predstavlja pa sinonim za zelo velika oblačila oziroma v splošnem označuje zelo velike stvari. Seatova altea z oznako XL sicer ni zelo velik avto, je pa občutno večji in prostornejši od navadne izvedbe. Letos sta obe doživeli pomladitev.


Zunanjost

Medtem, ko je navadna seat altea nekakšen križanec kombilimuzine in enoprostorca, je njena 19 centimetrov daljša sestra pravi enoprostorec. Poleg daljšega zadnjega previsa in spremenjenega boka vozila, so razlike opazne na večjih ogledalih, kovinskih strešnih letvah in na zadku - z večjimi, lepšimi lučmi. Letošnja prenova je  na prvi pogled komaj opazna, a v resnici je obsegala pomlajen videz maske, odbijačev, ogledal, pokrova motorja in platišč. To pa je bilo dovolj, da altea XL še vedno ostaja privlačen kompaktni enoprostorec.


Notranjost

Tudi notranjost je bila spremenjena le minimalno. Najbolj v oči padeta nov multifunkcijski volanski obroč in dizajn sredinske konzole. Podrobnejši pogled razkrije tudi drugačen videz merilnikov, a kljub govoru o novih, boljših materialih, altea XL ne premore niti kančka mehke plastike. Tista na armaturni plošči res ima lep vzorec in ne deluje poceni, a plastičen sredinski naslon za roke in zelo tanko podložen naslon na vratih, pod razno nista prijazna do komolcev. Prav tako, v stiku z nogami, nista nič kaj prijetna trda plastična loka ob prestavni ročici.  Bolj prijazen je všečno oblikovan ambient, ki pa bi mu privoščil več španske barvitosti in domiselnosti pri izbiri tekstila.


Prostornost

Bistvo altee XL ostaja XL prostornost tako za spredaj kot zadaj sedeče potnike. Slednji si lahko vzdolžno nastavljajo položaj klopi in prilagajajo razdaljo do sprednjih sedežev, a žal jim razvojniki niso privoščili ločenih zračnih rež, kot jih ima kar nekaj vozil koncerna na tej platformi. So pa dodatno mero praktičnosti in prijaznosti do potnikov želeli ustvariti z namestitvijo zložljivih mizic na hrbtišča prednjih sedežev. Ti imajo vgrajena tudi žepka za odlaganje drobnarij, ki pa imata krepko preveč napet in trd zgornji rob, kar deluje podobno, kot če bi skozi precej zaprto vrečko tiščali vsebino vanjo.


Prtljažnik

Na srečo za majhna odlagališča nadoknadi velik prtljažni prostor, ki v osnovi meri 532 litrov in omogoča povečevanje na 635 litrov, z že omenjenim vzdolžnim pomikom zadnje klopi, ter doseganje 1605-litrske prostornine, s podiranjem naslonov. Odličnost prtljažnika se kaže tudi v pravilni obliki, širokih vratih, odlagališčih v boku, lepi obdelavi in roloju, ki se samodejno zvije na enak način kot v karavanski octavii – s pritiskom na zadnji del.Ergonomija

A to ne spremeni dejstva, da v altei XL voznik najde prijeten, dinamičen položaj za sedenje, se oprime primerno masivnega volanskega obroča in se v ovinkih lahko zanese na dober bočni oprijem sedeža. Priročno je  upravljanje funkcij na volanu, pohvalo pa si zaslužijo tudi prednji brisalci, ki obrišejo res celotno vidno polje. Med manj priročne rešitve bi uvrstil nastavljanje radijskih postaj, počasen gumb za nastavljanje glasnosti in samodejno zaklepanje vozila, ki se ne deaktivira, ko voznik odpre vrata, če motor še deluje.


Mehanika in zmogljivosti

Pogonski stroj v testni altei XL je bil tradicionalni Volkswagnov TDI s prostornino 1,9 litra, ki je pridelala 105 KM. Zelo natančen in hiter menjalnik je omogočal prijetna prestavljanja, a s petimi stopnjami ni pripomogel k znižanju hrupa že tako dobro znanega glasnega in robatega motorja, ki so mu šteti dnevi. Tovarna je zanj zapisala, da omogoča doseganje najvišje hitrosti 183 km/h in pospešek do 100 km/h v 12 sekundah. V praksi, ob 1450 kilogramih lastne mase, to pomeni, da se boste vozili spodobno hitro, a se boste ob polni natovorjenosti prehitevanj lotevali z dobrim premislekom. Še vedno pozitivna stran tega starega motorja pa je ugodna poraba – povprečja na testu so znašala med 5,4 in 9,0, seštevek celotnega testa pa se je ustavil na 7, 3.


Vožnja

Že pred prenovo se je altea ponašala z udobnim, kompaktnim in tudi zanesljivim podvozjem, ki je omogočalo dosti užitkov in dinamičnih voznih občutkov tudi na ovinkastih cestah. Seveda upoštevaje, da govorimo o enoprostorcu. Daljša izvedba XL je nekoliko manj dinamična in bolj udobna, a še vedno s prijetnim občutkom stabilnosti in vodljivosti. Na ostrejših robovih je vzmetenje precej trdo, a to vendarle sodi h temperamentnim koreninam, ki oznanjajo, da ta avto, kljub nemški mehaniki, prihaja iz Španije.

Zaključek

Španci, pod vodstvom Walterja da Silve, so namreč zasnovali prepoznaven dinamični dizajn, poskrbeli za dobro prostornost, pridobili pa znano tehnologijo in nekaj nemške resnosti. Skupen seštevek lastnosti alteo XL, v sredinskem paketu opreme Style, z motorjem 1,9 TDI, ovrednoti s ceno 20.132 €, medtem, ko je imel testni model dodano kovinsko barvo, tehnični paket in radio z mp3 predvajalnikom in bluetoothom, kar ga je podražilo za 1450 €.