Seat ibiza ST style 1,4 16v

Petek, 27 Maj 2011
Seat ibiza ST je na Slovenske ceste zapeljala pred slabim letom dni in dopolnila ponudbo 3- in 5-vratne ibize s podaljšanim, bolj praktičnim zadkom. Hkrati je njen prihod pomenil zapolnitev luknje, ki jo je za sabo pustila nekdanja cordoba vario. Očitno je Seat vendarle videl dovolj potenciala v maloštevilnem segmentu malih karavanov, kjer tudi konkurenca ni posebej razvejana.Zunanjost

Seat ibiza ST se z imenom torej sploh ne navezuje na predhodnico, niti na ST oznake, ki ponekod pomenijo izrazito športnost. Bližje ji je ideja praktičnega »športnega karavan(čk)a«. za to nalogo je njena oblika več kot primerna. Zadek je namreč zelo skladno pripojen na preostalo karoserijo in podaljšan za slabih 18 centimetrov. Agresivno razsekan prednji del se precesi v igrivo oblikovana boka in zaključi na zadku precej mehkega in prijaznega videza. Streha, ki se spušča proti zadku, skupaj s precej položnim steklom na prtljažnih vratih, daje vedeti, da ima dizajn vendarle prednost pred maksimalno prostornino. Zato je tovrstna ibiza ST, posajena na doplačilna lepo oblikovana lita platišča in odeta v belo barvo, vsaj glede videza pred konkurenco. V primerjavi s krajšima in še bolj dinamično oblikovanima sestrama pa je njena prednost vsaj v večjih zadnjih lučeh, ki so videti bolj primerne velikosti.

Notranjost

Notranjost seat ibize ST se od svojih 3- in 5-vratnih sester praktično ne razlikuje – vsaj, če ne gledamo mimo zadnje klopi. Oblika je videti prečiščena, s kombinacijo dvobarvne sive plastike in aluminijastih imitacij pa tudi dinamična in igriva. Za ceno originalnosti dizajna in (v tem smislu pohvalno) izražanja lastne identitete znamke Seat, ima ibiza ST svojeglavo oblikovane upravljalne elemente klime in avdio sistema. Tudi tokrat si upamo trditi, da je najlepši del notranjosti oblika volana in izdatno zasenčenih merilnikov. Izdelava je videti kompaktna in solidno natančna, prevladujoče trde plastike pa ne izzovejo vzdihov navdušenja, še posebej ne črno lesketajoče površine, razen, če jih smatrate za indikator količine prahu.

Prostornost

Ibiza ST glede prostora, ki ga ponuja živi vsebini ne prinaša novosti napram krajšima sestrama. Spredaj se sedi dobro, zadaj prav tako, kakor dolgo tja ne tlačite treh oseb nad 180 centimetri višine. Že pogled na zadnjo klop vam lahko pove, da sta to (kljub trem vzglavnikom) bolj kot ne dva sedeža, saj je sredinski del že na pogled primeren le za otroke. Tudi padajoča streha odnese svoje milimetre in bolj ravna izvedba, kot jo ima recimo sorodna fabia kombi, je v tem primeru boljša rešitev. Prednja sedeža imata poglobljeni hrbtišči, zaradi česar je prostora za kolena dovolj. Naslonov za komolce niso predvideli niti spredaj niti zadaj, so pa vrata skonstruirali tako, da se odpirajo udobno široko.Prtljažnik in odlagališča

Smisel nakupa tovrstne izvedbe ibize je v njenem zadku. Ta je namreč podaljšan preko zadnje osi, z namenom doseganja večje prostornine prtljažnega prostora. S pritiskom na Seatov znak na prtljažnih vratih, ki služi kot kljuka, se vam razkrije pogled v 430-litrsko precej pravokotno oblikovano odprtino, ki jo lahko s podiranjem deljive zadnje klopi povečujete do 1164 litrov. Za slednje morate sprva zložiti sedalo klopi, nato podreti naslona, na prehodu iz prtljažnika v potniški prostor pa ostane še manjša stopnička. Že osnovni volumen je 140 litrov večji kot pri kombilimuzini, kar vam mora biti zadosten argument za nakup ene ali druge izvedbe, razen, č nujno rabite dodatnih 18 centimetrov. Odlagališča v potniškem prostoru so enaka drugim izvedbam, pri čemer bi si predvsem zaželeli večji predal pred sovoznikom, ki je v opremi Style hlajen.

Ergonomija

O čudežnih izstopanjih ergonomije znotraj strogih kriterijev koncerna Volkswagen težko govorimo. Zato je samoumevno, da si v ibizi voznik zlahka najde primeren položaj za volanskim obročem, si primerno nastavi dobro bočno oprijemljiv sedež in ima prestavno ročico na primernem mestu. Tudi pogled na merilnike in okolico vozila je dober. Svojeglavo pot pa so snovalci ibize izbrali pri radijskem sprejemniku, ki vas želi navaditi na uporabo osrednjega vrtljivega gumba za dostopanje do podrobnejših funkcij. Nič narobe, kakor dolgo bi pustili vsaj tistih 6 standardnih gumbkov za shranjevanje postaj in poskrbeli za bolj razločno predvajanje besedil s sičniki in šumniki, ki so vsaj v tem vozilu zveneli nerazločno. Ko si nastavite postaje, ugotovite, da so pozabili na klasične koleščke za nastavljanje pretoka zraka skozi sicer pestro nastavljive okrogle reže ventilacije. Tudi stikalo za vklop varnostnih utripalk pred prestavno ročico ni najboljša rešitev. Vendarle pa so to malenkosti v splošno dobri urejenosti potniškega prostora.Pogonski sklop in poraba


Karavansko izvedbo ibize je poganjal dobro znani 1,4-litrski bencinski štirivaljnik, ki pridela največ 63 kW (86 KM) in 132 Nm navora. Glede na danšnje pojmovanje takšne moči, sploh v povezavi s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, bi zaman pričakovali športnost. Vendarle pa motor, z izjemo zaspanosti v povsem spodnjih vrtljajih, ne razočara. V prostem teku je skoraj neslišen in brez vibracij, precej veselo se zavrti proti rdečem polju, deluje odziven, a v visokih vrtljajih tudi (temperamentno?) glasen. Za izkoriščanje njegovega potenciala je potrebno pogosteje posegati po prestavni ročici, ki se lahko pohvali z mehkimi, natančnimi gibi. Temu seveda sledi maksimalno povprečje porabe goriva, ki je v našem primeru znašalo 9,6 litra. Ob lagodni vožnji, ki tovrstni ibizi bolje pristaja, smo upoštevali namige indikatorja primernih prestav in dosegli najnižje povprečje 5,8. Celoten test, ki pa je bil bolj kot ne temperamentno naravnan, je porabe seštel v skupno povprečje 7,9.

Vožnja

Ibiza tudi v tej generaciji sloni na platformi pola in temu ustrezno prinaša zanesljivo podvozje, ki se ubogljivo loti ovinkov. Dinamičen videz se zrcali v trši nastavitvi, ki prinese dober občutek, ob pomoči prijetno neposrednega krmilnega mehanizma. Žal se trdota podvozja, skupaj z nizkopresečnimi pnevmatikami, negativno odraža v slabšem prebavljanju cestnih lukenj. Zaradi tega bi k tej karoserijski in motorni izvedbi raje prisodil višje pnevmatike in več mehkobe. Čeprav sta lega in vodljivost pohvalno dobri, pa se v primeru modela Ibiza ST čutijo dodatni kilogrami obešeni na zadek.

Zaključek

Seat ibiza ST je tudi v karavanski obliki ohranila značaj tega modela. Je brez dvoma najlepša in najbolj dinamična med konkurenco. Še posebej bi to lahko prišlo do izraza z močnejšim prisilno polnjenim bencinskim ali dizelskim agregatom. Kot takšna se je testna izvedba zdela »varna« sredinska izbira, ki dodatnim prostorom v zadku skuša opravičiti 676 € doplačila napram primerljivi kombilimuzinski izvedbi. S paketom opreme Style, ki napram paketu Sport poudarja udobje, prinaša ibiza večino pričakovanih elementov za sodobne voznike, z negativno izjemo – odsotnostjo sistema ESP. Brez dvoma je 411 € doplačila za ESP boljša naložba kot 353 € za lita platišča.


Galerija

 

Seat ibiza ST style 1,4 16v
karavan, 5 vrat, 5 sedežev
Dimenzije in mase:
Zunanje dimenzije4227 x 1693 x 1445 mm
Medosna razdalja2470 mm
Dimenzija pnevmatik185/60 R 15
Prostornina prtljažnega prostora430-1164 l
Masa praznega vozila 1175 kg
Dovoljena masa vozila1745 kg
Pogonski sklop:
Motor4-valjni, bencinski, Euro 5
Prostornina motorja1390 ccm
Največja moč63 kW (86 KM) pri 5000 /min
Največji navor132 Nm 3800/min
Menjalnik 5-stopenjski ročni
Pogonspredaj
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/bobnaste
Najvišja hitrost 177 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h12,3 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje8,0/4,7/5,9 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje 9,6/5,8/7,9 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo45 l
Izpust CO2139 g/km
Varnost:5 zvezdic euro NCAP
Serijska  varnostna oprema testnega modelaABS, ISOFIX
4x zračne blazine
Cena:
Seat ibiza ST reference 1,2 (osnovni model)11.139 €
Seat ibiza ST style 1,4 16v (testni model)12.447 €
Testni model z dodatno opremo:12.800 €
Napake med testiranjem:brez napak