Seat leon X-perience 1,6 TDI 4WD start&stop

Četrtek, 13 Oktober 2016

SEAT je paleto priljubljenega modela Leon v tokratni generaciji krepko razširil. Poleg doslej samoumevne kombilimuzine je ponudil še izvedbo s tremi vrati in karavana ter na njegovi osnovi od tal dvignjeno »avanturistično« izvedbo X-perience. Slednja z videzom nakazuje na terenske vozne lastnosti, kar podpre tudi štirikolesni pogon. Seštevek je atraktiven in širše uporaben karavan, ki je v bistvu španski pogled na golfa alltrack ali škodo octavio scout.


SEAT leon X-perience namiguje na doživetja. Ni pravi SUV, a vseeno je za popotnike bolj zanimiv od karavana Leona ST


Zunanjost

SEAT leon X-perience 002SEAT leon X-perience je na naših cestah še povsem svež model. Trendi priljubljenosti SUV-jev in križancev ter v splošnem odsekanih zadkov (karavanov, kombilimuzin, enoprostorcev) so očitni in SEAT je poskusil s takšno obliko, v okviru obstoječega modela in tehnologij, vstopiti v novo nišo, kjer v istem koncernu že nabirajo kupce modeli z oznakami Scout, Allroad in Alltrack. Tudi koncept Leon Cross Sport nakazuje, da se bo ta paleta še širila. Vsekakor je leon X-perience bolj široko všečen model kot je bil podoben »terenski« poskus z alteo XL 4x4. Novi karavan je namreč že sam po sebi eden lepših karavanov na trgu. 1,5 centimetra višja oddaljenost od tal in plastične obrobe ter zaščite v kovinski barvi prispevajo k še bolj odločnem videzu, ki pa še vseeno ne pomeni SUV-jevske robustnosti. Prepoznavna grafika luči in všečna 17-palčna platišča dopolnijo avanturistično podobo, ki je še posebej izrazita v maksimalno kontrastni kombinaciji belega laka in črnih plastik.


Notranjost

SEAT leon X-perience 003Leon je v novi generaciji eden tistih avtomobilov koncerna Volkswagen, ki tudi v notranjosti dovolj razločno odstopa od klasičnih horizontalnih linij, ampak skupne elemente uporabi na način, ki je dovolj specifičen. Še vseeno pa je bolj germansko urejen in resen kot je bil v prejšnji generaciji. V primerjavi z običajnimi leoni se razlika kaže v detajlih – sedežne prevleke v kombinaciji mrežaste tkanine, sivega usnja in oranžnih poudarkov, so zasnovane specifično za ta model. Oranžna barva se nadaljuje tudi na šivih sedežev, prestavne ročice in volana, kar skupaj s kromiranimi detajli lepo popestri sicer zgolj sive tone notranjosti. Volanski obroč ima dodan še logo X-perience, glava prestavne ročice pa napis 4drive, s katerim SEAT označuje štirikolesni pogon. Tako izbor materialov kot izdelava sta na dobrem nivoju.


Prostornost

SEAT leon X-perience 004Leon nastopa v razredu, ki ga marsikdo imenuje kar »golfov razred«, navsezadnje si platformo deli ravno z omenjenim Nemcem. To v splošnem že pomeni dovolj prostora za družinske namene, oziroma za potnike tako spredaj kot na zadnji klopi. Prostora za povprečno visoke odrasle bo dovolj tako spredaj kot zadaj, vsaj do števila štiri. Peti potnik, na sredini, pa bo imel težave predvsem s svojo širino. Streha je dovolj oddaljena od glav, prednja sedeža pa od kolen. Počutje je v splošnem dobro, tudi ozvočenje je solidno. Zadaj sedeči potniki pa imajo na koncu sredinskega grebena tudi šobe za ventilacijo.

SEAT leon X-perience 005a
Notranjost leona x-perience ne prinaša velikih sprememb - le z logotipi in posebnim oblazinjenjem oplemeniten videz

Prtljažnik in odlagališča

SEAT leon X-perience 006Leon X-perience je »terenski« brat karavanskega leona ST. To pomeni, da je njegov zadek podaljšan za 27 centimetrov in drugače oblikovan. Pridobitev se pokaže pod prtljažnimi vrati, kjer je za 207 litrov več prostora. 587-litrski prtljažnik je lepo obdelan in ponuja kavlja za obešanje vrečk, zanke za pritrditev mreže, odprta stranska predala ter vzvoda za podiranje naslonov zadnje klopi. S povečevanjem prtljažnika dosežemo maksimalnih 1470 litrov prostora. Trdi pokrov dna je možno nastavljati na dve višini in najvišja omogoča da je podlaga ravna tudi po povečevanju. V leonu je precej odlagališč – od predalov v vratih, predala pred sovoznikom in levo pod volanom, pa predalčka pod voznikovim sedežem ter žepkov na hrbtiščih sedežev. Prednji naslon za roke ima pestro oblikovan (predeljen) prostor, a dokaj majhen volumen. Pred prestavno ročico je (nekoliko nagrbančeno) gumirano odlagališče, za njo pa vdolbini za pijačo. Slednji je namenjena tudi nastavljiva odprtina v zadnjem naslonu za roke.


Ergonomija

SEAT leon X-perience 007V skladu s koncernsko zasnovo je tudi leon X-perience pridobil večino standardnih elementov (stikala, gumbe, ekrane …), ki jih poznamo iz drugih avtomobilov sorodnih znamk in imajo tudi standardno logiko upravljanja. Položaj za volanom je odlično nastavljiv, volanski obroč navpičen, odebeljen na pravem mestu in zajetno pomičen. Tempomat se upravlja z levo obvolansko ročico, radio nastavljamo z gumbki na levi strani volana, informacijski prikazovalnik pa z gumbi na desni. Prikazovalnik med merilniki vsebuje praktično vse potrebne informacije, osrednji zaslon med zračnimi režami na sredinski konzoli pa vse to še v razširjeni obliki (glejte galerijo). Upravljanje je možno delno z gumbki ob njem, delno na dotik. Možnosti nastavitev je seveda več kot je potrebno, a enako kot pri sorodni škodi to pomeni, da lahko ločeno nastavljate svetlost zaslona ter gumbov in merilnikov – seveda prvo v enem podmeniju, drugo pa v drugem. Preprosto od nekdaj uveljavljeno kolesce za nastavljanje notranje osvetlitve bi bilo tudi v digitalnih časih dobrodošlo. Kljub tej nepotrebni komplikaciji je preglednost izpisa informacij dobra, osrednji ekran pa ima tudi funkcijo, da zazna približevanje roke in takrat prikaže dodatne virtualne gumbke, ki so potrebni za nastavljanje.

SEAT leon X-perience 008
1,6-litrski TDI, štirikolesni pogon, elektronska zapora diferenciala in povečana oddaljenost od tal, so ključne lastnosti


Pogonski sklop in poraba

SEAT leon X-perience 009V prednji del leona x-perience je bil prečno vgrajen 1,6-litrski turbodizelski štirivaljnik, 1,6 TDI, ki predstavlja osnovni dizelski motor pri tem modelu. Gre za dokaj nov, a hkrati že preizkušen motor, ki delo opravlja v številnih vozilih znamk Audi, SEAT, Škoda in Volkswagen. Prvi dober vtis ustvari njegov tih in miren prosti tek, pa tudi pri kasnejšem delovanju nikoli ne izpade neuglajen, grob ali preglasen. Dizelsko poreklo je najbolj izrazito pri speljevanjih in med pospeševanji. Testni leon x-perience je bil popolnoma nov in morda je zato na prvi vtis deloval malo zaspan. A občutek se je z dnevi uporabe izboljševal. Na serpentinastih vzponih je bilo treba pogosteje prestaviti navzdol, vendar tudi delo s prestavno ročico ni pomenilo nič slabega, saj ima prijetne, kratke, natančne ter hitre hode. Upoštevaje indikator prestavljanja, ki je večino časa želel zelo nizke vrtljaje, smo na standardni relaciji dosegli minimalno povprečje 4,5 in maksimalno 8,4. Skupno povprečje pestrega testa pa je znašalo povsem prijaznih 6,2 litra.


Vožnja


SEAT leon X-perience 010SEAT-ov leon je v izvedbi X-perience torej videti kot karavanski terenec, pri čemer bi nekdo pomislil na grobost. A dejansko se med vožnjo izkaže ravno obratno. Medtem, ko utegnejo biti leoni že precej trdo nastavljeni, je X-perience pokazal všečno kombinacijo udobja in dobre lege na cesti. Po običajni ali slabše ohranjeni cesti in tudi po makadamu se je peljal lepo, dovolj mehko. Hkrati je do voznika dobro vračal informacije o dogajanju pod pnevmatikami. Valovite ceste je požiral odlično, le malo slabše pa ostre robove. Z ovinki se je spopadel suvereno, lepo nevtralno in dobro vodljivo, pri čemer je vedno dajal občutek kompaktnega avtomobila, ki ne plava in se ne nagiba preko pričakovanih meja. Med vsakodnevno uporabo se mi je razmerje udobja in lege zdelo bolj prijazno kot pri običajnem leonu, oddaljenost od tal pa ravno pravšnja, da se brezskrbno približate robnikom ali peljete tudi po slabše ohranjenem makadamu. Za nevtralno lego poskrbi štirikolesni pogon, ki uporablja 5. generacijo elektronsko uravnavane hidravlične Haldex sklopke (enako kot golf alltrack in octavia 4x4). Nova sklopka je 1,4 kilograma lažja in nameščena pred zadnji diferencial. Ob zaznavanju zdrsa prednjih koles se v nekaj milisekundah do 50 % navora prelije proti zadnjim kolesom. Pogon tudi na gorskih izletih ni razočaral, predvidoma pa se z njim vseeno ne boste spravili na brezpotja, saj 16-centimetrska oddaljenost od tal vseeno ni na nivoju terencev.


Zaključek

SEAT leon X-perience 011Ime X-perience (experience) namiguje na nova doživetja, zato smo leona v tednu preizkušanja uporabljali prav v tem smislu – od morja, do gora, od avtoceste do gorskih prelazov. Oblika kot celota se je izkazala za všečno, štirikolesni pogon in dvignjeno podvozje pa sta omogočila dodatno mero varnosti na slabših podlagah. Vseeno to ni pomenilo opazne izgube vozne dinamike, saj je pogonski sklop dober seštevek motorja, menjalnika in pogona. Ta kombinacija lahko zadovolji večino družinskih očetov, razen, če so vajeni pogosto prevažati polno natovorjen avto preko hribov. Takrat bi lahko pomislili na močnejšo izvedbo. V seštevku leonova izvedba X-perience deluje zanimiva možnost. Seveda pod pogojem, da res potrebujete štirikolesni pogon, saj ta, skupaj z bogatejšo opremo in lepšim videzom, pomeni tudi opazno višjo ceno. Testni model je stal 27.996 €, od tega je imel za 3227 € doplačil (ledeniško bela barva 597 €, dizajn paket X-perience plus 999 €, Tehnični paket 117 €, Zimski paket 457 € in LED paket 1057 €). Navsezadnje pa imate v okviru VW koncerna še kakšno podobno, a manj oblikovno zanimivo alternativo, ki se ne more pohvaliti z besedo »emocion«.
 

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper

Galerija

 

SEAT leon X-perience 1,6 TDI 4x4 start&stop
Karavan, 5 vrat, 5 sedežev
Dimenzije in mase:  
Zunanje dimenzije 4543 x 1816 x 1481 mm
Medosna razdalja 2630 mm
Dimenzija pnevmatik 205/45 R 17
Prostornina prtljažnega prostora 587 - 1470 l
Masa praznega vozila 1472 kg
Dovoljena masa vozila 2030 kg
Pogonski sklop:  
Motor 4-valjni, turbobdizelski, Euro 6
Prostornina motorja 1598 ccm
Največja moč 81 kW (110 KM) pri 4000/min
Največji navor 250 Nm 1500 - 3000/min
Menjalnik 6-stopenjski ročni
Pogon štirikolesni, elektronsko uravnavan
Zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost 187 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h 11,6 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje 5,5/4,1/4,6 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje 8,4/4,5/6,2 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo 50 l
Izpust CO2 120 g/km
Varnost: 5 zvezdic euro NCAP
Serijska varnostna oprema testnega modela

ABS, EBD, BA, ASR, ESC, EDS,
XDS, 7x zračne blazine, Isofix

Cena:  
Seat leon X-perience 1,4 TSI start&stop (osnovni model) 20.986 € (cena brez popustov)
Seat leon X-perience 1,6 TDI 4WD start&stop (testni model) 24.769 € (cena brez popustov)
Testni model z dodatno opremo 27.996 € (cena brez popustov) 
Napake med testiranjem: brez napak