Seat leon SC 1,8 TSI FR

Ponedeljek, 09 Junij 2014

Seat leon SC 1,8 TSI FR je prav gotovo zanimiv avto. Za nekatere je zanimiv zato, ker se jim bo zdela njegova oblika vznemirljiva, za druge je zanimiv zato, ker je njegova cena še dokaj znosna, za večino pa je zanimiv zato, ker je zmogljiv. A poleg športne naravnanosti in zmogljivosti lahko ta seat leon postreže še s kakšnim bombončkom.


Seat leon SC je atraktivno oblikovan avtomobil, ki mu živo modra barva in LED osvetlitev pripomoreta k opaznosti
 

Zunanjost

Seat leon SC 1,8 TSI FR je športno naravnano vozilo in tega s svojo pojavo ne prikriva. A vendar je športnost zunanje oblike lahko v precejšnji meri odvisna od dojemanja posameznika. Alorsko modra barva, ki je na voljo za 852 € doplačila, je včasih prepričljiva, a spet drugič ne naredi najboljšega vtisa, saj se avto kar nekako »izgubi«. Očitno je marsikaj odvisno od svetlobe. Seatovi oblikovalci si niso privoščili pretresljivih potez, vseeno pa da leon že s strogim in napadalnim pogledom vedeti, da se z njim ne gre šaliti. Žarometa, s popolno LED osvetlitvijo, sta ostro prirezanih linij in skladno z linijo motornega pokrova ter maske padata proti nosu vozila. Maska motorja je poudarjeno mrežasta in dopolnjena z zajetno režo v odbijaču, kar nakazuje na nekaj več moči pod motornim pokrovom. Prednji meglenki imata prav tako ostro prirezane stranice in tudi siceršnje poteze leonove karoserije so sekajočih se linij, kar poudarja športnost. Na boku se nahaja par zajetnih vrat, z vzvratnimi ogledali precej dirkaške oblike. Na zadku je opaziti precej veliko dvojno izpušno cev in LED luči, ki delno povzemajo oblikovne lastnosti prednjih. Steklo na prtljažnih vratih v spodnjem robu usmerja pogled v velik Seatov znak in napis Leon. Na odbijaču zajetna črna plastika, na njej pa prostor za registrsko tablico. Omeniti velja še lepa deset-kraka 18-palčna lita platišča, ki vas bodo stala dobrih 800 evrov.


Notranjost

Notranjost leona SC FR je glede oblikovnih potez skladna z zunanjostjo. Je prečiščena, urejena in vse prej, kot natlačena z raznoraznimi gumbi. To lahko pohvalimo. Morda pa bi v njej vseeno lahko bilo več življenja. Razen stropne obloge je notranjost namreč črna kot noč. Vsaj malenkostno jo poživijo rdeče zvezdice – rdeči šivi na robovih sedežev in rdeče osvetljeni gumbi na armaturni plošči. Zvezdice, tiste ta prave, lahko ponoči opazujete tudi skozi panoramsko strešno okno (819 €), z električno pomičnim rolojem. Že prvi pogled na armaturno ploščo razkrije dolg rob, ki poteka iznad merilnikov pred voznikom preko celotne širine, vse do zračnika na sovoznikovi desni strani. S tem zameji površino, ki predvsem pred sovoznikom deluje malce prazno. Sredi sredinskih zračnih rež je na armaturni plošči našel svoj prostor 5,8-palčni zaslon na dotik, na katerem se izpisujejo podatki avdio sistema, navigacije in še kaj bi se našlo (poglejte galerijo). Možno je tudi glasovno upravljanje. Prav tako se najde Bluetooth, priključka za iPod in USB ter še dve reži za SD kartice. Pod zaslonom pa se v prehodu na sredinsko konzolo nahaja dvopodročna klimatska naprava. Izdelavo v notranjosti lahko pohvalimo, a vseeno ne moremo z gotovostjo potrditi, da je na ravni brata Golfa iz istega koncerna.


Prostornost in počutje

Prvi hip se zdi, da Leon SC FR ni prostoren v potniški kabini, a vendar hude stiske s ni. Potniki na prednjih sedežih se z lahkoto udobno namestijo, tudi višje rasli se bodo imeli kam stlačiti. Če spredaj sedijo povprečno visoke osebe, bo tudi na zadnji klopi še ostalo kaj prostora za potnike, ki se jim bo ljubilo laziti tja skozi (zgolj) prednja vrata. Če se bodo tam zadaj počutili utesnjene (ker ni vrat) jim bo občutke olajšalo dejstvo, da imajo na koncu sredinske konzole dva zračnika, kar povečuje udobje in lajša regulacijo zračenja v tem delu kabine. Prednja športna sedeža sta torej preklopna. Prav tako sta nastavljiva v vse potrebne smeri, tudi v ledvenem predelu, predvsem pa nudita dobro bočno oporo v ovinkih. Čeprav je prostora dovolj, pa se vsaj sopotniki v tem leonu med vožnjo morda le ne bodo počutili najbolje. Vzmetenje je namreč trdo in na razmajanih slovenskih cestah odlično premetava telesa potnikov.


Notranji dizajn leona SC je ergonomsko dober, pregleden, a za romanski značaj nekoliko preveč tog in linearen


Prtljažnik in odlagališča

Prtljažnik leona SC meri 380 litrov, kar je dovolj spodobna vrednost, da lahko služi tudi kakšni družini. Manjši družini, seveda. Zadnja sedežna klop se lahko podira v razmerju približno 1:2, s čimer je moč prtljažni prostor povečati, a žal pri tem na prehodu v potniški prostor nastane zajetna stopnička. Njegova notranjost je lepo obdelana in v celoti odeta v temno sivo kosmato oblogo. Ima tudi kovinske zavihke, na katere lahko pritrdite mrežo, da se predmeti ne kotalijo po dnu prtljažnika. Na levi strani je še manjši prostor, omejen z mrežico, kamor lahko vstavite manjše predmete. V potniški kabini se najdejo odlagalni prostori predvsem v prednjem delu, pa tudi glede tega je treba pripomniti, da vsaj tisti v prednjih vratih niso ravno dobro obloženi. Tukaj lahko dodelimo manjši minus. Predal pred sovoznikom bo zadoščal, ni pa izstopajoč, saj ga priškrne vgrajen sistem Seat Easyconnect. Predali so še pod prednjima sedežema, levo ob volanu in pod sredinskim naslonom za roke.
 

Ergonomija

Ergonomija v leonu je pričakovano na visoki ravni. Za voznika je odlično poskrbljeno. Zlahka se namesti tako, da ima vse potrebne komande pri roki in da je vrtenje volana varno in enostavno. No, volanski obroč bi že lahko bil nekoliko debelejši, kar bi izboljšalo oprijem. Ročice in gumbi so logično postavljeni, njihova funkcionalnost pa pričakovana. Tudi leon je pridobil moderen, a z vidika varnosti nič kaj zaželen element – zaslon na dotik. Med funkcijami se brska po zgledu mobilnih telefonov, a početje med vožnjo vseeno preusmerja pozornost. Nekoliko se zadeva omili zaradi možnosti glasovnega upravljanja. Tudi možnost prostoročnega telefoniranja pripomore k varnosti. Sicer pa je gumbkov na armaturni plošči in sredinski konzoli sorazmerno malo, kar povečuje njihovo preglednost in lajša uporabo. Malce lahko pograjamo le omejeno preglednost iz vozila, zaradi česar smo na srečo med doplačilno vgrajeno opremo našli prednje in zadnje parkirne senzorje.

V sklopu ergonomije lahko omenimo tudi napredne LED žaromete, ki jih Seat, skzpaj z zadnjimi LED lučmi ponuja za 1031 € doplačila. Inteligentna senzorika preprečuje, da bi dolge luči luči slepile voznike na nasprotnem voznem pasu. Dodatna funkcija so avtocestne luči. Ta omogoča, da se pri vsaj 30-sekundni vožnji nad 110 km/h nekoliko dvigne kot osvetlitve, kar izboljša osvetlitev cestišča, a ne moti nasproti vozečih. Vsekakor gre za napredno in hvalevredno lastnost.


Odlična stran leona je mehanika - od zelo dobrega motoja, preko menjalnika, krmilnega mehanizma do podvozja


Pogonski sklop in poraba

Seat leon SC 1,8 TSI FR ima vgrajen turbobencinski štirivaljni motor prostornine 1798 kubičnih centimetrov. Ta razvije največjo moč 132 kW (180 KM) pri 6200 vrtljajih na minuto. Največji navor znaša 250 Nm, v območju od 1500 do 3900 vrtljajev na minuto. Vse našteto je za normalno, civilno vožnjo vrh glave in še preko dovolj. A ne le za civilno, tudi za športno vožnjo in užitke povsem zadostuje. Motor je v dobrem sozvočju z menjalnikom. Slednji je hiter, kot se za takšen tip avta spodobi. Hodi ročice menjalnika so natančni, nekoliko trši, a ne moteči. Poraba se je na testu je na naši najbolj nežni in najbolj ostri strasi dosegla povprečji 6,1 in 11,3 litra na 100 prevoženih kilometrov. Testno povprečje pa je znašalo 8,5 litra.


Vožnja

Testni leon SC FR se je želel biti predvsem športen avto, čeprav ga je mogoče povsem lepo uporabljati tudi za vsakodnevne opravke. Glede tega poskuša biti dvoživka, za malce bolj dinamične voznike, ki rabijo avto tudi za vsak dan. Pri tem jim utegne ponagajati poraba. A če to spregledamo, omogoča motor odlično pospeševanje, tudi če ga ne priganjamo preveč. Lega na cesti je zgledna, vožnja skozi ovinke je v veselje. Gre za harmonično usklajenost celotnega pogonskega sklopa, dobrega, a ne ravno udobno nastavljenega podvozja in volanskega mehanizma, ki daje dobre povratne informacije s ceste. Ta leon je vsekakor narejen za dinamično vožnjo. Za varnost v ovinkih in sicer skrbijo tudi elektronska pomagala. Med njimi učinkovit sistem Lane Assist - za ohranjanje smeri v okviru voznega pasu. V splošnem lahko rečemo, da tisti, ki bi se radi vozili udobno in povsem neobremenjujoče, pogledajo kakšno manj »začinjeno« izvedbo leona. Trdota je povrh povzročila zdi veselo oglašanje čričkov.


Zaključek

Leon SC FR, kakršen je bil testni, je zanimiv kompromis med športnim avtom in avtom za vsak dan. Vsekakor ne zgrešimo, če ga opredelimo predvsem in v prvi vrsti kot športno naravnano vozilo. Je zmogljiv, agilen, zmerno neudoben, zmerno izstopajoč in… zmeren. Tako je zmerna tudi njegova cena. Osnovna cena testnega leona SC, založenega z bogatim paketom opreme FR, je znašala 20.020 evrov, s kupčkom dodatkov pa je narasla na 25.002 evra. Še posebej v primerjavi s primerljivo zmogljivo in atraktivno konkurenco je ta cena dovolj ugodna, da utegne ta leon najti svojo mesto v kar nekaj slovenskih garažah.
 

Besedilo: Peter Mavrič
Fotografije: Aleksander Praper
Pomoč pri fotografiranju: Tit Kurtin

Galerija


 

Seat leon SC 1,8 TSI FR
kombilimuzina, 3 vrata, 5 sedežev
Dimenzije in mase: 
Zunanje dimenzije4228 x 1810 x 1446 mm
Medosna razdalja2599 mm
Dimenzija pnevmatik225/40 R 18
Prostornina prtljažnega prostora380-1150 l
Masa praznega vozila1350 kg
Dovoljena masa vozila1820 kg
Pogonski sklop: 
Motor4-valjni, turbo bencinski, Euro 5
Prostornina motorja1798 ccm
Največja moč132 kW (180 KM) pri 4200 /min
Največji navor250 Nm 1500 - 3900/min
Menjalnik6-stopenjski ročni
Pogonspredaj
Zavore spredaj/zadajkolutne hlajene/kolutne
Najvišja hitrost226 km/h
Pospešek od 0 - 100 km/h7,4 s
Tovarniška poraba – mesto./izven mesta/povprečje7,5/4,9/5,9 l/100 km
Testna poraba – maksimalna/minimalna/povprečje11,3/6,1/8,5 l/100 km
Prostornina rezervoarja za gorivo50 l
Izpust CO2137 g/km
Varnost:5 zvezdic euro NCAP
Serijska  varnostna oprema testnega modelaABS, EBD, BA, ASR, ESC, ISOFIX,
7x zračne blazine
Cena: 
Seat leon SC 1,2 TSI reference (osnovni model)14.122 €
Seat leon SC 1,8 TSI FR (testni model)20.308 €
Testni model z dodatno opremo:25.290 €
Napake med testiranjem:brez napak