Seat leon style 1,8 TSI

Sobota, 29 Maj 2010
Seat  je že davnega leta 2000 na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavil koncept Salsa, ki je šele leta 2005 prešel v serijsko podobo imenovano Leon. Lansko leto so španskega leva prenovili, pridobil pa je tudi novi 1,8-litrski turbomotor, kakršen je bil vgrajen tudi v naš testni model.
Zunanjost

Seatov leon je torej na trgu pet let, njegova oblika pa jih šteje že deset. A še vedno si upam trditi, da je leon najboljši oblikovni dosežek te znamke in nedvomno bolj skladen ter hkrati poseben, kot nova ibiza, ki želi vsebovati Lamborghinijevo ostrino ali exeo, ki je obliko podedoval po audiju A4. Testni Leon bel barve je še vedno zgledal atraktiven avtomobil z značilnimi mačjimi prednjimi lučmi in dinamičnimi gubami, ki jih je zarisal nekdanji Alfin in  sedanji Audijev glavni oblikovalec Da Silva. Prenova je leonu spremenila odbijače, ogledala, luči, masko in platišča. Povečali pa so tudi zadnje steklo. Zadnje steklo je večje, zadnji bočni stekli pa vsebujeta kljuki za drugi par bočnih vrat.


Notranjost

Še očitnejše so spremembe v notranjosti. Predvsem v oči pade nova sredinska konzola s spremenjenimi komponentami klime in audio sistema, ki delujejo bolj elegantno, usklajeno z videzom ostalih seatov, a hkrati manj posebno kot nekoč. Čeprav so oblike tudi znotraj še vedno mladostne, vsaj v testnem primeru z zunanjo belino in notranjo sivino ni odražal španske barvitosti in temperamenta. Črno-sive tekstile in plastike so popestrile aluminijaste imitacije, a  žal so prav vse plastike v leonu trde in do komolcev ter kolen neprijazne.


Prostornost

Glede na to, da je leon športnejši brat toleda in altee njima prepušča tudi skrb za tiste kupce, ki avto kupujejo zaradi prostorskih centimetrov. Je namreč nižji in krajši, a zato oblikovno bolj všečen. K privlačnosti zunanjega videza prispevata tudi kljuki zadnjih bočnih vrat (alfa pozdravlja), ki sta vdelani v prostor bočnih stekel (pred C-stebričkom) in tako marsikomu ob prvem srečanju z leonom skriti. Kljub klinasti zunanjosti je prostora v notranjosti več, kot bi sprva mislili, čeprav visoki boki na zadnji klopi občutek prostora navidezno zmanjšujejo. Dejansko se v leonu dobro sedi, potniki zadaj pa žal nimajo ločenih rež ali sredinskega naslona za roke.
Prtljažnik

To, da sta bolj pomembna prednja potnika je jasno tudi pri pregledu odlagališč. Zadaj jih v vratih ni, žepek je le na sovoznikovem sedežu, na koncu konzole pa je odprto odlagališče. Resnično mali je predal pred sovoznikom, a na srečo je v leonu še nekaj drugih odlagališč na sredinski konzoli in v prednjih vratih. Predvsem tisto 340-litrsko v zadku pride prav, ko se sprijaznimo z njegovim visokim robom. S podiranjem naslonov deljive klopi ga lahko povečujemo do 1165 litrov, a pri tem na prehodu v potniški prostor ostane stopnička ter neravno dno.


Ergonomija

Voznik se je v testnem seat leonu lahko odlično namestil v doplačilne športno oblikovane sedeže in se oprijel prijetnega usnjenega in delno perforiranega volanskega obroča (z novim načinom upravljanja potovalnega računalnika in audio sistema). Za njim so se nahajali nesimetrično razporejeni, a pregledni in enostavni merilniki, ki so športnost poudarjali s sredinsko pozicijo merilnika vrtljajev. Ergonomija v leonu je v splošnem zelo dobra, še najbolj privajanja potrebno je nastavljanje radijskih postaj.
Mehanika in zmogljivosti


Testni seat leon je z oznako 1,8 TSI oznanjal 1,8-litrski turbomotor z neposrednim vbrizgom in 160 KM ter 250 Nm največjega navora v območju od 1500 do 4200 vrtljajev. Z istim agregatom smo se nedavno srečali v Škodinem yetiju in tudi tokrat so ugotovitve enake. Motor je kultiviran, se veselo zavrti do rdečega polja, že od nizkih vrtljajev dalje pa po zaslugi turbinskega polnilnika suvereno vleče in daje občutek španskemu avtomobilu primernega temperamenta. Tudi šeststopenjski ročni menjalnik si zasluži pohvale. Streže mu kratka in natančna ročica s hitrimi gibi med prestavami. Celoten pogonski sklop torej omogoča dosti veselja, saj je tovarna zapisala,d a leona do 100 km/h požene v 7,9 sekunde in doseže maksimalno 213 km/h. Na testu smo se najbolj skromno vozili s povprečjem 6,2, izkoriščanje temperamenta je to porabo skoraj podvojilo, končno povprečje pa je znašalo 9,6.


Vožnja

Tudi po prenovi ena izmed najbolj pohvalnih strani leona ostaja usklajenost podvozja, ki med ovinki deluje lepo stabilno, natančen krmilni mehanizem pa vozniku omogoča ubogljivo vodenje avtomobila in dobre informacije izpod koles. Sloneč na 16-palčnih pnevmatikah leon hkrati ponuja tudi dovolj udobja na raznolikih cestnih podlagah. Zelo dobro so se izkazali doplačilni smerni biksenonski žarometi in dober sistem krilno delujočih brisalcev (kot smo že v preteklih testih ugotovili, je slaba lastnost tega načina predvsem nabiranje snega ob A-stebričku).


Zaključek


Seatov leon style 1,8 TSI je torej na testu dokazal, da po nedavni prenovi še ni za v staro šaro, saj za ceno 21.091 € nudi všečno obliko, dovolj opreme in dosti veselja za voznika. Trde plastike pa mu je očitno treba oprostiti. Medtem, ko v serijski založenosti paketa Style najdemo večino smiselnih komfortnih in potrebnih varnostnih sistemov, so testni model doplačila za smerne biksenonske žaromete (993 €), kit sport (358 €), tehnični paket (369 €) in bluetooth (450 €) podražila na 23.261 €.