Seat exeo ST style 2,0 TDI

Ponedeljek, 23 Avgust 2010
Deljenje platform med avtomobile različnih znamk, je že stara zgodba. Nič nenavadnega, če imajo različni avti enake motorje, več skupnih delov, morda celo večino karoserije? Mednje spada tudi seat exeo. Preizkusili smo karavansko izvedbo ST, z motorjem 2,0 TDI in opremo Style.Zunanjost

Glede na to, da je exeov na naših cestah dokaj malo, so mimoidoči večkrat razglabljali, kaj to sploh je in zakaj se jim avto zdi znan? Seat exeo ST je dejansko bivši audi A4 avant, ki so mu odstranili praktično ves krom, zamenjali prednji in zadnji del, ter na boka pritrdili lepi ogledali, znani iz ibize. Na slovenska tla je exeo ST zapeljal pred pol leta in čeprav je osnova njegove karoserije že v letih, je še vedno videti skladen, dinamičen in predvsem s prednje strani dovolj sodoben.


Notranjost

Tudi notranjost največje Seatove limuzine je kot de-ja-vu. Armaturna plošča exea je podedovana iz audija A4 kabrio, kar je, za razliko od navadnega A4, opaziti po zaslugi okroglih zračnih rež. Značilno Seatovo obliko imata volanski obroč in prestavna ročica. Čeprav je bil potniški prostor cel v sivini, in za vozilo, ki naj bi oznanjalo živahen španski temperament, zelo resen, velja pohvaliti dobre materiale in natančno izdelavo. Glede tega je exeo občutno nad ostalimi španskimi sorodniki. V tem smislu je Seat z dedovanjem pridobil.


Prostornost

Exeo ST je zastavonoša Seata. V dolžino meri 4,67 metra, kar je 35 centimetrov več kot leon. Ampak, če že veste, da exeo izvira iz nekdanjega audija A4, ga gotovo ne boste kupovali (v prvem planu) zaradi prostornosti. Rekel bi, da je prostora za potnike podobno kot v omenjenm  leonu. Je pa občutek kakovosti bivanja občutno boljši, sploh, če spredaj sedita dva odrasla, zadaj pa dva otroka. Kljub temu, da cilja na limuzinsko urejeno (uglajeno) počutje, ločeno nastavljivih zračnih rež za zadaj sedeče niso predvideli.Prtljažnik

Odlagališč v potniškem prostoru je povprečno, predal pred sovoznikom pa je bil za doplačilo hlajen in serijsko opremljen s ključavnico. Prtljažni prostor je glede na zunanje dimenzije skromen. Meri 442 litrov, s podiranjem zadnje deljive klopi pa dosežemo do 1354 litrov, a dno pri tem ni ravno, podiranje naslonov pa tudi ni najlažje delo, saj je nanje obešen težek dvostranski rolo. Dobra stran prostora v zadku je kakovostna obdelava in praktična zasnova, s pritrdišči, dvojnim dnom in predali v boku.


Ergonomija

Zelo dobro se exeo ST izkaže tudi z ergonomijo, saj je voznikov prostor primerno prilagodljiv njegovim individualnim dimenzijam, položaj za vožnjo v dobro oprijemljivih sedežih pa prijeten. Sredinska konzola je zgledno urejena, merilniki lepo zasenčeni, sredinski naslon za roke pa se še vedno, enako kot nekoč v A4, prestavi z vsakim potegom ročne zavore. Zanimivo, da je sistem brskanja po potovalnem računalniku drugačen od nedavno testiranega leona.Mehanika in zmogljivosti

K Audijevi dediščini sodi tudi vzdolžna namestitev 2-litrskega TDI-ja  nove generacije, torej z vbrizgom preko skupnega voda. 143 KM in 320 Nm največjega navora, ki ga razvije  med 1750-2500 vrtljaji, zadošča za najvišjo hitrost 207 km/h in pospešek do 100 km/h v 9,6 sekunde. Glasnosti in vibracij je precej manj kot v pretekli generaciji TDI-jev, še vedno pa ta agregat ni najtišji. Povezan je s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki ga je užitek upravljati s kratko, hitro in natančno prestavno ročico, le hod sklopke bi lahko bil krajši. Prestavna razmerja so dobro izračunana, saj je seat exeo ST kljub toni in pol mase lepo poskočen, na avtocesti pa tudi prijetno tih. Na testu je minimalno povprečje znašalo 5,3, maksimalno 9,6, skupno pa 7,8.


Vožnja

Exeo med vožnjo daje občutek kompaktnosti, varnosti, "grizenja v asfalt" (ki je značilno za audije). Ovinke premaguje brez težav in neprijetnih nagibanj. Doplačilna 17-palčna kolesa so lego še izboljšala, podvozje pa je kljub temu tudi na slabših podlagah ohranilo  dober nivo udobja. Voznik se lahko zanese na natančnen občutek v dlaneh, ki ga s cestišča prenaša krmilni mehanizem servotronic, skozi noč pa učinkovito svetijo biksenonski smerno-prilagodljivi žarometi.


Zaključek

Tako servotornic kot biksenonski žarometi izvirajo iz seznama sedmih doplačil, ki so testnega exea ST style 2,0 TDI podražila iz 25.745 na 29.814 €. Cena pa exea ST že znotraj lastnega koncerna postavi med resno konkurenco. Največji in najbolj kakovostni seat bo kupce namreč lažje prepričal z dinamičnim občutkom med vožnjo in Audijevimi geni kot pa s karavansko prostornostjo. Če vam je slednja pomembnejša od agilnosti, se ozrite k opazno večjemu Škodinem superbu.