Seat altea XL 2,0 TDI stylance

Petek, 16 Februar 2007

Začetnica zadnje oblikovne generacije Seatov je bila pred leti altea. Avtomobil, ki je za privlačnim videzom združeval koncept športne kombilimuzine in nekaterih enoprostorskih lastnosti. A ker le ni ponujala toliko prostora in uporabnih rešitev kot pravi enoprostorci, se je Seat odločil narediti alteo XL. Ta za podaljšano karoserijo skriva pravi enoprostorski značaj.

 

Zunanjost

Testna altea XL je bila odeta v mišje kovinsko barvo, ki je sicer Seatom ne bi ravno pripisovali, a se je kar skladala z družinskim značajem oblike. Altea XL je namreč po zaslugi daljšega zadnjega previsa kar 18,7 centimetra daljša od navadne altee. Čeprav so s sprednjega pogleda razlike majhne, vendarle lahko opazite kovinske strešne letve in večja vzvratna ogledala. Stranski pogled še vedno razkriva prepoznavno Seatove poteze, a sama karoserija deluje opazno večja in bolj razpotegnjena. Zadek je manj oblo in mišičasto oblikovan. A luči na njem so po mnenju večine kar precej lepše od tistih na kratki altei – so namreč večje, svetijo pa na vsaki strani v obliki dveh prirezanih krogov, ki ponoči delujejo kot mrke in agresivne oči. Športen značaj zunanjosti kljub enoprostorskim potezam še vedno ostaja. Altea XL pa je s povečanjem dimenzij adute pridobila predvsem v notranjosti.

Notranjost

V potniško kabino se vstopa skozi široko odprta vrata. Videz kabine vsaj na sprednjih sedežih ni pridobil bistvenih novosti. Še vedno je v osnovnih potezah armaturna plošča enaka alteini. Izdelana je žal iz trde, a lepo strukturirane plastike, ki je v testnem primeru delovala lepo sestavljena. Žal se v testnem primeru seat ni mogel pohvaliti s špansko barvitostjo, saj je sivo zunanjost nadaljevala siva notranjost, ki pa so jo vsaj malenkostno začinili inserti z videzom aluminija in par kromiranih detajlov.

Prostornost

Če lahko rečemo, da je na prednjih sedežih težko opaziti kakšno bistveno pridobitev, se ta veliko bolj opaža v uporabnosti kabine. Prostora je bilo na prednjih sedežih že prej dovolj, ravno tako na zadnjih, a tokrat je potniški prostor pridobil na variabilnosti. Predvsem velja pri tem omeniti vzdolžno pomično zadnjo klop, mizice na hrbtiščih prednjih sedežev in držali za pijačo v zadnjem sredinskem naslonu za roke. Ta je dejansko naprej prekucnjen sredinski del zadnjega naslona. Čeprav zna kateri od konkurentov ponuditi več predalov, denimo v dnu pred sedeži, pa je načeloma moč v aleti razne malenkosti kar uspešno pospraviti. Pri tem zmoti še vedno odsotnost ključavnice na predalu pred sovoznikom, ki povrh tega ni oblazinjen in se sliši vsako premetavanje krame v njem. Glede na to, da imata že golf in golf plus, ki nista toliko enporostorska, na koncu sredinskega tunela zračne reže za zadaj sedeče bi te vsekakor pričakovali tudi v altei XL. A žal zaman.

 

Prtljažnik

No, zaman ne boste pričakovali velikega prtljažnega prostora, ki v osnovi meri 532 litrov in ga je moč že z vzdolžnim pomikom zadnje klopi povečati do 635 litrov. Nadaljnje povečanje omogoča podiranje deljivega naslona zadnje klopi, a za slednjim med prtljažnikom in potniškim prostorom ostane precej visok rob. Ima pa prtljažnik še druge vrline – je lepo obdelan, pravilne oblike, ima odlagališča pri straneh in pokrit je s pomičnim rolojem, ki lepo funkcionira. V njem pa najdete tudi dodatno električno vtičnico.

Ergonomija

Voznik v altei XL odlično sedi, sedeži so za enoprostorski avtomobil zelo dobro oprijemljivi, volanski obroč pa nadpovprečno lepe oblike, prijetne debeline in pravšnje velikosti. Večina komand je lepo dosegljivih in preglednih, le majhnih gumbkov audio sistema se morate sprva malenkost privajati. Glede na snežne razmere smo opazili zamero pri sicer odličnih krilnih brisalcih, ki se skrijejo ob A-stebriček. Ob slednjim se namreč prične nabirati sneg in brisalci so se vedno manj sposobni preriniti vse do robov prednjega stekla. A bolj kot ta malenost moti samodejno zaklepanje vozila med vožnjo, saj po izstopu voznika pri prižganem vozilu ostanejo vsa ostala vrata zaklenjena. Podobno nerodno je, če ustavite štoparjem, ker morate vnovič odklepati vozilo. Če boste dovolj hitro odkrili, da vas to moti, vam lahko sistem izklopijo na servisu.

 

Mehanika in zmogljivosti

Pod klinastim prednjim delom s strupeno zašiljenimi lučmi altee XL je bil vgrajen dobro znani 2-litrski TDI. Njegovih 140 KM in 320 Nm navora v območju med 1700 in 2500 vrtljaji omogoča več kot le spodobno vožnjo za družinske potrebe. V povezavi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ki mu streže kratka, natančna in hitra prestavna ročica, je altea XLkljub enoprostorskem značaju še vedno špansko temperamenten avtomobil. Navora je na zimsko spolzkih podlagah kar preveč in elektronika se težko spravi na dopust. Tovarna je zapisala, da altea XL z omenjenim motorjem premore 201 km/h najvišje hitrosti ter pospešek do 100 km/h v okroglih 10 sekundah. Bolj kot ta dva podatka razveseli malo morje navora, ki je z izjemo vrtljajev tik nad prostim tekom kar vedno na voljo. Pospeševanja so vedno odločna, vožnja v hribe pa tudi s polno obremenjenim avtom suverena, brez pešanj. Ko upoštevamo res dobre zmogljivosti motorja, katerega odlika pa ni tišina, se lahko veselimo še povprečne porabe. Ta se je na testu gibala med 5,8 in 7,9 litra, skupno povprečje pa je naneslo na 6,8 litra.

Vožnja

Altea XL kljub povečanim dimenzijam ostaja špansko temperamenten seat. To je čutiti tudi pri vožnji skozi ovinke, kjer se lahko dolgo zanesete na čvrsto podvozje. Verjetno bi od enoprostorcev pričakovali več mehkobe in plavanja, a v primeru altee je udobja še vedno dovolj, pozitiven pa je predvsem občutek prenosa podatkov s ceste do voznika. K temu veliko prispeva neposreden volanski mehanizem, ki omogoča dobro vodljivost. Glede športnega značaja vožnje se tudi daljša izmed altej uvršča povsem v vrh kompaktnih enoprostorcev.

Zaključek

Če torej zaključimo test altee XL z razmišljanjem smiselnosti, se vsekakor nadgradnja navadne altee s podaljšanjem karoserije zdi smiselna. Prednosti, altee XL so namreč opazne in če se prej niste mogli odločiti, kaj pravzaprav je altea, pri njeni večji sestri to z gotovostjo veste – dinamičen enoprostorec! V kombinaciji z motorjem 2,0 TDi in paketom opreme stylance vas ta avtomobil stane 22.855 €, oziroma slabih pet in pol milijonov.