Hanover praznuje 60 let proizvodnje volkswagna T1 ‘bullija’

Nedelja, 13 Marec 2016

8. marca 1956 so iz novega Volkswagnovega proizvodnega obrata v Hanovru zapeljali prvi volkswagni transporterji T1, znani pod ljubkovalnim vzdevkom Bulli. V spomin na to dolgotrajno uspešno razmerje Volkswagnovih transporterjev in Hanovra so v Zgodovinskem muzeju Hanovra odprli razstavo, ki prikazuje industrijsko zgodovino ter starodobne bullije.

Priporočamo:

Posebna pregledna razstava v Zgodovinskem muzeju Hanovra bo odprta med 6. marcem in 26. junijem. Obiskovalci si bodo lahko ogledali izjemno lepa originalna vozila iz Volkswagnove zbirke ter video pričevanja oseb iz tistega obdobja. Razstava je dopolnjena s fotografijami in eksponati, ki pričajo o zanimivi zgodovini tovarne. Tri dni v tednu bodo obiskovalcem praktikantje iz tovarne prikazovali najnovejše proizvodne procese.

Za Hanover, ki letos praznuje 775 let, je volkswagen buli izjemnega pomena, saj imela uspešna proizvodnja velik vpliv tako na mesto kot na celotno Spodnjo Saško regijo. Hanover je bil pred šestimi desetletji, v času iskanja nove proizvodne lokacije, izbran kot najprimernejši med več kot 230 mesti! "Volkswagen transporter je del tega mesta enako kot keksi Leibnitz, pisala Pelikan ali pnevmatike Continental," je komentiral predsednik upravnega odbora Volkswagen gospodarska vozila, dr. Eckhard Scholz.

Delo v Volkswagnovi tovarni je bilo zelo zaželeno, saj so bile plače več kot dva-krat višje od primerljivih plač – v Hanovru so delavci dobili povprečno 2,5 nemške marke na uro, namesto siceršnjih 1,2 marke. V tistem času je kilogram kave stal kar 10 mark, kilogram kruha pa 0,68. Zato je v petdesetih letih veliko ljudi pustilo varne službe,d a so se lahko zaposlili v Volkswagnovi tovarni in sestavljali bullije. Marca 1956 je v tovarni delalo 4000 oseb, od tega 25 žensk. Dnevno so izdelali 230 transporterjev. Do konca leta je bilo zaposlenih že 270 žensk, v letu 1959 pa 1044. Danes v tovarni dela 14.500 zaposlenih, kar 750 mladih pa opravlja prakso.

Volkswagen bulli se je hitro izkazal za uspeh. V današnjih besedah bi lahko rekli »globalen uspeh«. Že leta 1962 so namreč proslavili prvi milijon proizvedenih vozil. Pet let kasneje je sledila proizvodnja naslednika T1, torej transporterja T2. V letu 1979 je sledil T3, leta 1990 T4 in leta 2003 T5. Lansko leto so pričeli s proizvodnjo šeste generacije, torej T6, do danes pa je proizvodni obrat v Hannovru zapustilo preko devet milijonov in pol vozil serije T.


Aleksander Praper