Alfa Romeo se vrača v Formulo 1!

Sreda, 29 November 2017

Alfa Romeo je danes objavil presenetljivo novičko – znamka, ki je soustvarjala ta šport se po več kot 30 letih odsotnosti vrača v Formulo 1! Tako bosta v okviru istega koncerna v Formuli nastopala Ferrari in tudi Alfa Romeo, oba s Ferrarijevimi motorji. Alfa Romeo si je za partnerja izbral Sauber F1 Team in uradno ime ekipe se bo posledično glasilo Alfa Romeo Sauber F1 Team.

Alfa Romeo in švicarski Sauber F1 Team sta sklenila večletno partnerstvo, ki pokriva strateško, komercialno in tehnično sodelovanje na vseh področjih razvoja, vključno z dostopom do inženirskega znanja in izkušenj Alfa Romeovega tehničnega osebja. Partnerstvo bo za obe organizaciji prineslo koristi tako v Formuli 1 kot v avtomobilskem sektorju na splošno. Alfa Romeo bo v Formulo 1 prinesel tudi močno in strastno bazo ljubiteljev, ki bodo lahko v tem športu še dodatno podpirali svojo priljubljeno znamko.

Sodelovanje se bo pričelo že v sezoni 2018. Dirkalniki bodo nosili prepoznavne barve in logotipe znamke Alfa Romeo, ki bo glavni pokrovitelj ekipe, za pogon pa bodo uporabljali nove Ferrarijeve motorje.

Vrnitev v Formulo 1 je pomemben korak v preporodu znamke Alfa Romeo in morda ni naklučje, da se je to zgodilo prav na dan, ko Lancia, ki jo isti krovni koncern pusti umirati, praznuje 111 let? Na srečo pa FCA vendarle uresničuje obljubo, da bo Alfa Romeo popeljal na pota nekdanje slave in avtomobilski šport je pomemben del te strategije. Alfa Romeo je namreč soustvarjal korenine Formule 1. Leta 1925 bil prav Alfin dirkalnik GP Tipo 2 tisti, ki je dominiral prvo sezono Velikih nagrad, predhodnic Formule 1. Ko se je ta šport leta 1950 uveljavil pod danes poznanim imenom Formula 1, je Alfa Romeo osvojil prvi dve prvenstvi med vozniki. V Formuli 1 pa je vztrajal vse do leta 1985, kot konstruktor ali dobavitelj motorjev.

Aleksander Praper