Razkrit ambiciozen plan znamke Alfa Romeo za doseganje stare slave

Sreda, 07 Maj 2014

6. maj 2014 bodo ljubitelji italijanske znamke Alfa Romeo zapisali na srčno stran. Včeraj je namreč izvršni direktor koncerna FIAT Chrysler Automobiles, Sergio Marchionne predstavil 5-letni plan – prvič kot enoten globalni koncern. Čeprav nam vsi podatki še niso znani, in se zdijo italijanske znamke izrazito postavljene v ozadje, je padel v oči ambiciozen plan oživitve znamke Alfa Romeo, ki ga je predstavil Harald J. Wester, izvršni direktor Alfa Romea.

Precej obširen pregled je pričel s citatom Enza Ferrarija, ki je svojih prvih 20 let živel in delal z Alfa Romeom in to znamko tudi opisal kot večno prvo ljubezen.
 

Plemeniti DNA

V prvi polovici 20. stoletja je bila znamka Alfa Romeo spoštovana in znana po številnih izjemnih avtomobilih in neštetih športnih zmagah, a te se nikoli niso odrazile v prodajnih rezultatih in dobičkih. Koncern FIAT je Alfo Romeo kupil leta 1987 in ji, podobno kot Lancii (kupljena leta 1969), razen dizajna odvzel večino lastne ustvarjalne svobode. Čeprav so avtomobili ostali prepoznavno odlično italijansko oblikovani, so tehnično delili platforme, kar sicer odlično (prodajno) uspeva celotnemu koncernu Volkswagen (Audi, SEAT, Škoda, Volkswagen), a v primeru Alfa Romea in Lancie to ni prineslo pravih finančnih rezultatov.


 

Začetek padca

Kljub temu, da je Alfa Romeo v svetovnem merilu prvi uvedel motorje s tehnologijo skupnega voda, osvojil priznanji za Evropski avto leta 1997 (alfa 156) in 2000 (alfa 147), prodajni načrti niso dosegli pričakovanj, avtomobili pa so vedno manj vsebovali prave gene te znamke, vse dokler niso legendarnega V6 motorja zamenjali s povprečnim Holdnovim šestvaljnikom (alfe 159, brera, spider) in ustvarili le povprečno zmogljive, težke avtomobile. Razen lepega dizajna ti niso več ustrezali nekdanji filozofiji znamke.

Wester je DNA Alfe Romea zajel v petih ključnih točkah:

  • napredni motorji,
  • popolna uravnoteženost (50:50),
  • unikatne tehnične rešitve,
  • vodilno razmerje mase in moči,
  • prepoznavno italijanski vrhunski dizajn


Pozno spoznanje?

Wester je predstavitev nadaljeval s spoznanjem, da Alfa Romeo rabi radikalen korak. Spoznali so, da se rabijo upreti povprečnosti, kakršna se pričakuje od množičnih znamk. Ne smejo jih zavezovati omejitve tradicionalnih procesov. Postaviti se morajo ob bok najboljšim rešitvam nemške avtomobilske industrije. Ta radikalen korak pa mora biti podprt s strani vodilnih. Da bi dosegli novo rojstvo Alfa Romea v skladu s spoštovano DNA znamke, so se odločili za princip delovanja »skunk works«, kar naj bi v praksi pomenilo več individualnosti in samostojnosti v okviru Koncerna.


Nova organizacija dela

Alfa Romeo bo tako pridobil novo organizacijo. Dva vodilna predstavnika Ferrarija bosta vodila dnevne operacije. Za razvoj bo skrbelo več kot 200 skrbno izbranih inženirjev (povečanje na 600 do konca leta 2015) iz okrilja koncerna FIAT Chrysler Automobiles (FCA) in izven. FCA naj bi ne imela vpliv na delovanje Alfe Romeo, razen kar se tiče znanj. Delovanje znamke naj bi omogočilo tesno sobivanje, natančni načrti in jasen cilj, k delu pa motivirali tudi kratki roki.


Cilji

Alfa Romeo bo razvil najboljšo platformo za zadnji in štirikolesni pogon med konkurenco. Platforma bo uporabna za vozila od C do E segmenta, vključno z SUV-ji. Uporabili bodo izvirne rešitve tako za bencinske kot dizelske motorje. S proizvodnjo bodo začeli v drugi polovici leta 2015 in do leta 2018 predstavili 8 novih modelov! Avtomobile in motorje bodo, tradicionalno, izdelovali v Italiji. Pri tem bodo, v nasprotju s konkurenco, ki v ospredje postavi avtomobil, v ospredje postavili voznika in mu pričarali izjemno zadovoljstvo vožnje.


Bodoči modeli in pogonski sklopi

Alfa Romeo bo obdržal proizvodnjo aktualnih modelov MiTo, Giulietta, 4C in 4C Spider. Prihodnje leto naj bi sledil naslednik modela 159, torej srednje velika limuzina. Med leti 2016 in 2018 pa prihajajo: zamenjava za Giulietto, dodatna različica srednje velikega modela, velika limuzina, dva SUV-ja in poseben nišni model, predvidoma veliki kupe. Paleto pogonskih motorjev bi tvorilo pet motorjev: dva različno velika bencinska štirivaljnika, z močmi med 100 in 330 KM, bencinski šestvaljnik, z močmi med 400 in 500 KM, dizelski štirivaljnik, z močmi med 100 in 200 KM, ter dizelski šestvaljnik, z močmi med 250 in 350 KM.

Pri tem velja omeniti, da pričakovana nov a alfa spider, ki nastaja skupaj z novo mazdo MX-5 ni del tega načrta, pač pa bodo avto preoblikovali v FIAT-ov kabriolet.


Proizvodne količine in investicije

Ambiciozen plan naj bi do leta 2018 načrtoval povečanje prodaje do letne količine 400.000 enot, medtem, ko je Alfa Romeo lani prodal 74.000 vozil. Da bi dosegli plan, načrtuje FCA v prihodnost Alfa Romea investicirati v višini 5 milijard evrov! 150.000 alf naj bi prodali v ZDA, za kar bi uporabili najboljše FIAT-ove in Maseratijeve prodajalce.



Ob zaključku predstavitve je Harald J. Wester še omenil, da je model 4C prvi pravi alfa romeo nove dobe, ki vsebuje pravi DNA znamke. A že konec leta 2015 naj bi videli novi izrazito športni model quadrifoglio (štiriperesna deteljica je od začetka 20. stoletja znak za športne izvedbe alf).

Srečno v novi dobi Alfa Romeo!

Komentar uredništva: Alfa Romeo je znamka, ki jo je celo priljubljeni Jeremy Clarkson poimenoval »srce avtomobilizma« in zatrdil, da nihče ne more reči, da je ljubitelj avtomobilov, dokler ni imel alfe. Medtem, ko je za večino današnjih avtomobilistov pretekla slavna zgodovina že pozabljena, ime še močno odmeva in si zasluži »vstajenja«. Kako pomembno ime je Alfa Romeo, dokazujejo že nekaj let odprti interesi Audija, da bi znamko vzel pod svoje okrilje. Sedaj smo dobili italijanski odgovor. A pri tem gre ponovno za plan, ki lahko ima luknje. Kljub temu, da je trenutno Sergio Marchionne v svetu spoštovan zaradi uspešnega reševanja Chryslerja in združitve s koncernom FIAT v globalni koncern FIAT Chrysler Automobiles, mu gre pripisati precej krivde za padec znamke Alfa Romeo in še več krivde za popolno uničenje znamke Lancia. Tokratni načrt, ki vključuje tudi Westerjevo vlogo in predstavitev, je namreč njegov četrti rešilni načrt in dosedanjih ni uresničil. Med drugimi je bil ravno Marchionne (CEO Fiat S.p.A od leta 2004) soodgovoren za določene nespretne odločitve. Medtem, ko je Wester krivil FIAT-ovo ubijanje značaja znamke, se očitno ni spomnil, da je še slabšo potezo naredil Marchionne, ko je lancie enostavno degradiral na licenčne chryslerje z drugačno značko? Čeprav je bil Marchionne v svojih odgovorih suveren in je rekel, da bo tudi 80-odstotna uresničitev načrta daleč, daleč od današnjega stanja, večina ekonomistov načrt komentira kot preambiciozen, saj so skeptični, kje bo FCA zbral 5 milijard evrov za investicije? Kakor koli že. Globoko iz srca upamo, da se bo načrt za obuditev Alfe Romea uresničil!


Aleksander Praper

Priponka: Plan Alfa Romeo