Avto-moto-logistični strokovni četverček obiskalo skoraj 21.000 obiskovalcev

Ponedeljek, 16 April 2012

Štiri specializirane sejme Avto in vzdrževanje, Moto boom, Logotrans in Gospodarska vozila je v štirih sejemskih dneh obiskalo skoraj 21.000 obiskovalcev. Največjo gnečo je organizator, družba Celjski sejem, na sejmišču zabeležila v soboto in nedeljo, ko so sejmišče obiskali številni obiskovalci, ki so zadrževali dih ob vragolijah na dveh in več kolesih, si na enem mestu ogledali ponudbo novih avtomobilov, motociklov, gospodarskih vozil, različne oprema za logistiko in vzdrževanje vozil ter se preizkusili, kako varni vozniki so.



V Celjskem sejmu so zadovoljni tako z doseženim obiskom, ki je presegel tistega v letu 2010, kot tudi z odzivom razstavljavcev, ki v veliki večini zagotavljajo, da so jim sejmi izpolnili pričakovanja. Svoj nastop je za uspešen in celo zelo uspešen ocenilo skoraj 83 % anketiranih razstavljavcev.  Tudi pri poslovni javnosti ta delež presega 65 %. Skoraj 63 % razstavljavcev že odločenih, da ponovno sodeluje na sejmih v 2014, medtem ko se praktično vsi preostali še zgolj niso odločili. Več kot 76 % anketiranih obiskovalcev je sejme na petstopenjski lestvici ocenilo z najvišjima ocenama (štiri in pet), skoraj 70 % pa jih je tudi že odločenih, da sejme ponovno obiščejo (delež tistih, ki tega zagotovo ne bodo več storili je manjši od 4 %).

Sejmi so priložnost za strokovne razprave, poučne nasvete in pašo za oči

V štirih sejemskih dneh so se na sejmišču sicer odvili različni dogodki za strokovno javnost in  ljubitelje. Med drugim smo lahko izvedeli, da se slovenski avtoserviserji soočajo s podobnimi težavami kot njihovi evropski kolegi. Po besedah sekretarja Sekcije avtoserviserjev OZS Igorja Pipana je trenutno najbolj pereč problem sprememba evropske zakonodaje iz leta 2010 t.i. novela Montijeve uredbe, ki je sprostila področje avtoservisiranja in ponuja vsem serviserjem nove možnosti. Predvsem neodvisni serviserji, ki niso del različnih mrež, imajo z njo možnost pridobivanja novih poslov, a so zaenkrat izkušnje tako v Sloveniji kot tudi preostalih evropskih deželah precej različne.

Člani Sekcije za promet OZS pa so v Celju državo opozorili, da pričakujejo, da bo poskrbela za red in disciplino na področju transporta. Za spodbujanje konkurenčnosti cestnih prevoznikov pa si želijo določene ukrepe kot so uvedbo subvencij za ekološka vozila, davčne olajšave za nakup vozil, vračilo trošarin pri gorivih, nižje globe, zmanjšanje omejitev za vožnjo po cestah.



Sicer pa se prevozniki niso mogli izogniti razpravi o naraščanju cen goriva in vplivu tega na njihovo poslovanje. K izboljšanju razmer na tem področju lahko pripomorejo tako vse bolj varčna vozila, ki so jih na letošnjem sejmu Gospodarska vozila predstavili vsi najpomembnejši svetovni proizvajalci, kot tudi optimizacija transporta. Med tovornjaki na celjskem sejmišču si je bilo mogoče ogledati tudi najmočnejšega serijskega na svetu. Gre za Volvov FH16 s 750 konjskimi močmi. V Volvu pravijo, da je tovornjak namenjen najtežjim in najzahtevnejšim nalogam v transportu, na trg pa prihaja prav na 25. obletnico rojstva prve različice 16-litrskega motorja Volvo.

Sejemsko dogajanje pa je minulo tudi v znamenju varnosti v prometu. Poleg možnosti preizkušnje v trialu, ki velja za tehnično enega najzahtevnejših oblik moto športa, pri katerem voznik pridobiva sposobnosti, krepi občutek za ravnotežje, nadzoruje hitrost, pridobiva vzdržljivost in koncentracijo, je veliko obiskovalcev na sejmišču preizkusilo simulator prevračanja. »Reševanje iz prevrnjenega vozila ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled. V praksi se je pokazalo, da se ljudje ne znajo rešiti. Bistveno pa pomaga nekaj nasvetov in trikov, s katerimi se relativno enostavno spravimo iz vozila,« je povedal Miha Baloh iz AMZS centra varne vožnje na Vranskem.

Na okrogli mizi o vplivu moto športa na varnost v cestnem prometu pa so se razpravljavci med drugim strinjali, da je ena izmed možnosti, kjer bi lahko vozniki motociklov varno vozili, dirkališče, ki ga Slovenija nujno potrebuje. Precej govora je bilo tudi o varnosti v prometu, za katero strokovnjaki trdijo, da se "spretnosti in varnosti lahko priučimo", kar pa je seveda še dodatna podpora idejam o poligonih in varnih vožnjah.

Vse prej kot varni pa so ekstremni športi. Sejmov sta se namreč udeležila David Stropnik, avtor knjige o reliju Dakar in David Rihtarič, zmagovalec izjemno zahtevne kolesarske dirke okoli Avstrije, dolge 2200 kilometrov - oba kot gosta Henkel Slovenija. Tokrat izjemoma ni bilo puščavskega lisjaka Mirana Stanovnika, saj hudo poškodovan okreva po operaciji.

V dvorani D so s pogledi občudovali tudi številne hostese. Tri so obiskovalci razglasili za najlepše. Poleg Aleksandre Lah iz Laškega, ki je delala na razstavnem prostoru Compaco (Nolan), so izbrali še Anito Sever iz Ivančne Gorice in Tadejo Perpar iz Ljubljane (obe z razstavnega prostora Custom North).

Pravo pašo za oči so ponujali predelani motocikli. Komisija, ki so jo sestavljali predstavniki revije Biker's World, studia Mitch art in kluba Big red machine, je za najboljši motor na best of showu izbrala motor Baneville madžarskega lastnika Sandorja Gorbeja iz Budimpešte. Madžar je z motorjem Radical garage HV roules zmagal tudi v kategoriji “bobber”. V kategoriji “custom” je prvo mesto zasedel motor Predator izdelovalca Darka Vinkovića iz Bjelovarja in delavnice Djubre. V “street fighter” pa motor Hot Wheels Matije Severja in delavnice Custom North. Sever je zmagal tudi v kategoriji “bagger” z motorjem Black and white. Zmagovalec kategorije “radical” je Ketna motorcycle temple Roberta Korena iz Zgornje Polskave.



Obiskovalci sejmišča pa so v štirih sejemskih dneh z veseljem izkoristili še adrenalinski izziv na off road poligonu v atriju sejmišča z gospodarskimi vozili Volkswagen. Posebej vroče je bilo, ko so atrij zasedli kaskaderji skupine FMX-Airmada in Tadej Dolenc. Čisto pravi ogenj pa je na sejmišču prižgal edini slovenski profesionalni stunt voznikRok Bagoroš. V Sloveniji ga je bilo mogoče videti prvič po dveh letih, saj se namreč nenehno seli po šovih na najrazličnejših celinah sveta.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper