Ford fiesta ST – športna prodajna uspešnica

Sobota, 25 Maj 2013

Ford fiesta ST – Fordov najhitrejši serijski majhen avto doslej – je pripravljena na hiter start, saj je športno zverinico od marca naročilo kar 3000 ljubiteljev poskočnih kombilimuzin. Več kot polovico doslej prodanih modelov so kupili v Veliki Britaniji, po številu naročil pa sledita Nemčija in Švica.

Nova fiesta ST, ki jo poganja Fordov 1,6-litrski motor EcoBoost, pospeši od 0 do 100 km/h v 6,9 sekunde in doseže največjo hitrost 220 km/h – pri tem ji pomaga napredno podvozje, ki ga je razvil oddelek Ford Team RS, evropska podružnica Fordove skupine za globalna športna vozila (Global Performance Vehicle). Ta oddelek je prejšnji mesec na podelitvi priznanj revije Vehicle Dynamics International za leto 2013 prejel naziv kot najbolj dinamična ekipa leta ('Dynamics Team'), David Put, specialist za dinamiko vozil v oddelku Ford Team RS, pa je kot najuspešnejši posameznik prejel priznanje 'Dynamicist of the Year'.

Fiesta ST je največ kupcev doslej navdušila v novi barvi Spirit Blue, ki jo je naročilo 27 odstotkov kupcev, tej barvi pa sledita Frozen White in Race Red. Več kot 60 odstotkov kupcev je izbralo usnjeno oblazinjenje Smoke Storm Torino, ki dopolnjuje notranjost v barvi Charcoal Black z elementi iz ogljikovih vlaken na armaturni plošči, stopalkami in prestavno ročico iz lahke zlitine, volan ST in sedeže Recaro. Kar 90 odstotkov kupcev se je odločilo za 17-palčna platišča iz zlitine Rado Grey z rdečimi zavornimi sedli, 19 odstotkov pa je avto opremilo z digitalnim radijskim sprejemnikom Sony DAB in navigacijskim sistemom s 5-palčnim barvnim zaslonom.

Nova fiesta ST uspešno sledi focusu ST, ki je naprodaj od poletja 2012. Focus ST, ki ga poganja 2,0-litrski motor EcoBoost z 250 KM, je bil s prodanimi 2100 vozili najbolje prodajana športna kombilimuzina v Evropi v prvih treh mesecih leta 2013.

Čeprav tega po prenovi Fordove fieste nismo posebej oznanjali, lahko novo fiesto ST že naročite tudi v Sloveniji. Cena bogato opremljene fieste ST2 znaša, s popustom vred, 19.230 €.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper