Ford v letu 2013 močno povečal prodajo v Evropi

Četrtek, 16 Januar 2014

Ford Evropa je danes objavil podatke, ki kažejo, da se je maloprodaja njegovih vozil v celotnem letu 2013 na glavnih evropskih trgih povečala za 14 odstotkov, zaradi tega pa se je za celo odstotno točko povečal tudi tržni delež družbe v maloprodaji in zdaj znaša 8,2 odstotka.

Napredek pri maloprodaji – prodaji posameznim kupcem – je rezultat strateškega premika v letu 2013, s katerim so se usmerili v učinkovitejše prodajne kanale.

Odločili smo se, da znatno znižamo prodajo voznim parkom vozil za najem in zmanjšamo število lastnih registracij pri trgovcih, pri tem pa smo stavili na ustrezno povečanje maloprodaje naših novih vozil,” je povedal Stephen Odell, predsednik Forda za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. “To se je resnično izplačalo. Maloprodaja zagotavlja večji dobiček in je boljša za celostno podobo znamke in ohranjanje vrednosti vozil.

Fordov maloprodajni delež v Evropi se je izboljševal v vsakem od preteklih 11 mesecev, prav tako se je v ustreznih segmentih povečal tržni delež v maloprodaji vsakega Fordovega vozila, od modela Ka do Galaxyja. V primerjavi z letom 2012 se je Fordova prodaja evropskim maloprodajnim in flotnim kupcem povečala za sedem odstotnih točk na 73 odstotkov skupne prodaje – dve odstotni točki nad povprečjem panoge. Pri prodaji ponudnikom dnevnega najema in lastnih registracijah trgovcev je Ford zabeležil zmanjšanje s 34 odstotkov leta 2012 na 27 odstotkov v letu 2013.

Lani se je za 6,3 odstotka povečala tudi prodaja Fordovih gospodarskih vozil, njihov tržni delež pa je dosegel 9,2 odstotka – največ po letu 2007.

V celotnem letu 2013 je Ford na svojih 19 tradicionalnih evropskih trgih prodal 1,1 milijona vozil in tako že šesto leto zapored postal druga najbolje prodajana avtomobilska znamka v regiji. V celoti je Fordov skupni tržni delež na 19 trgih ostal skoraj nespremenjen in je kljub nedosegljivosti modelov Mondeo, S-MAX in Galaxy v začetku leta znašal 7,8 odstotka.

Ford Fiesta je bila še naprej najbolje prodajani Fordov model. Leta 2013 so prodali skupno 290.500 fiest, zato se je uvrstila na prvo mesto pred focusom in transitom. Po najnovejših podatkih družbe JATO Dynamics je bila fiesta najbolje prodajani majhen avtomobil v Evropi v prvih 11 mesecih leta 2013.

Ford za leto 2014 napoveduje začetek prodaje vsaj sedmih novih vozil, med katerimi bodo tudi EcoSport, Transit, Transit Courier, Tourneo Courier, Mondeo, Mondeo Hybrid in priklopni hibrid C-MAX Energi.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper