Prodanih 1.000.000 vozil Fiat Group z Blue&Me

Petek, 22 Januar 2010

Fiat Group Automobiles je v Evropi prodal milijon vozil, opremljenih z infotelematskim sistemom Blue&Me. Za inovativno vsebino in preprosto uporabo aplikacije Eco:Drive pa je Fiat prejel tudi nagrado analitičnega podjetja Frost & Sullivan  "2009 European and North American Emission Management Product Innovation Award".

Fiat Group Automobiles bo tudi v prihodnje vzpodbujal razvoj svojega infotelematskega sistema Blue&Me™, razvitega na  operacijskem sistemu »Windows Embedded Auto.« Razvoj sistema Blue&Me™ bo šel v dve smeri:
-  v izboljšano integracijo osebnih naprav in vozila, za zagotovitev lažje in varnejše uporabe. Na primer novi Blue&Me–TomTom je popolnoma integriran infotelematski sistem, ki vozniku omogoča uporabo telefona in navigacije ter prikazuje informacije o vožnji na priročnem barvnem zaslonu, z upravljanjem na dotik. Blue&Me-Tom Tom je na voljo v novem Fiatu Punto EVO;
- v zasnovo in razvoj novih aplikacij, po vzoru eco:Drive, za analiziranje sloga vožnje in učinkovitosti vozila na osebnem računalniku.

Blue&Me™ je bil razvit v sodelovanju med Fiat Group Automobiles in Microsoftom ter prvič predstavljen leta 2006.  Zasnovan je bil kot infotelematski sistem za povezovanje mobilnega telefona in MP3 predvajalnika v vozilu. Njegov namen je varno upravljanje naprav z glasom ali preko tipk na volanu. V letu 2008 je bil sistem nadgrajen s Fiatovo ekskluzivno brezplačno aplikacijo eco:Drive, ki omogoča vozniku podrobnejši vpogled v njegov slog vožnje in posledično na porabo ter emisije CO2. Microsoft je od leta 2004 Fiatov partner pri razvoju inovativnih telematskih platform za področje avtomobilizma

Eco:Drive je velik korak naprej v »povezanem avtomobilu« - vključevanju vozil v digitalni svet. Le dobro leto po lansiranju si je brezplačno aplikacijo naložilo več kot 80.000 uporabnikov, ki so doslej analizirali več kot pet milijonov potovanj in tako znižali porabo goriva ter emisij CO2. Posledično je bilo približno 2.400 ton manj emisij CO2, kar ustreza emisijam CO2, ki se jih pri osvetlitvi mesta s 30.000 prebivalci sprosti v petih letih.

Aplikacija eco:Drive je na voljo brezplačno na www.fiat.com/ecodrive, podrobnejšo predstavitev v slovenskem jeziku pa najdete tudi na www.fiat.si.

 

Avto Triglav