Dacia dokker in dacia dokker van

Ponedeljek, 06 Avgust 2012

Dacia je predstavila že svoj osmi oziroma deveti model v prodajni ponudbi. Gre za dve različici modela Dokker, namenjenim ljudem, ki želijo preprosto vozilo s povišano funkcionalnostjo in ugodno ceno. Kljub mehčanju robustnega Daciinega dizajna ta romunska znamka ostaja zvesta svoji značilni filozofiji - veliko prostora za vloženi denar.


Oblikovanje dacie dokker je podrejeno notranji prostornosti, a nastali avtomobil zgleda všečen in nič več cenen.

Pri dacii dokker ne moremo govoriti o kakšnih presežkih pri oblikovanju čeprav gre za vozilo posrečenega videza. Paralelo lahko potegnemo tudi z večjim že predstavljenim bratom  Dacio Lodgy, saj že na zunaj vidimo, da je oblika podrejena prostorni notranjosti. Kljub vsemu avtomobil izgleda všečno in ne več »romunsko«. V izmeri sta si obe različici dacie dokker enaki, saj dosegata 4,36 metra dolžine, 1,81 višine in 1,75 metra širine. Pri potniški različici je, poleg sedežev za 5 oseb, na voljo še 800 litrov prtljažnega prostora, serijsko pa bo dokker opremljen z dvojnimi drsnimi vrati.

Dacia dokker van bo imela na voljo kar 3,9 kubičnega metra nakladalnega prostora, omogočal pa bo prevoz bremen do dolžine 2,42 metra. V nekaterih državah bo dacia dokker van omogočala tudi preklop sovoznikovega sedeža, pri čemer se bo voznikov del zaščitil z mrežasto pergrado in na tak način omogočil prevoz kar 3,11 metra dolgih bremen. Maksimalna masa tovora v dostavnem dokkerju znaša 750 kg. Opcijsko bodo pri obeh različicah na voljo tako dvo-krilna zadnja vrata, kot tudi enojna dvižna.


Dacia dokker van ima na razpolago 3,5 kubičnega metra dostavnega prostora z maksimalno obremenitvijo 750 kg

Notranjost je preprosta, logična in na sploh prilagodljiva. Odlagalnih površin in različnih predalov je dovolj – v potniški različici obsegajo preko 44 litrov skupnega volumna. Na sredinski konzoli bodo kupci naročili tudi multimedijski sistem, z zaslonom na dotik, katerega diagonala meri 18 cm. Dacia dokker bo motorizirana z zanesljivimi motorji Renaultove palete. Novinec je bencinski 1,2-litrski TCe, s 115 konjskimi močmi in turbinskim polnjenjem. Ta bo dopolnil bencinsko ponudbo, v kateri je bil do sedaj 1,6-litrski MPI, s 85 konjskimi močmi. Dizelski agregat bo že znani 1,5-litrski dCi, v dveh različicah, ki bosta ponudili 75 ali 90 konjskih moči, ob zmerni porabi 4,5 litra na 100 prevoženih kilometrov.


Dacia je z obema različicama dokkerja še dodatno razširila svojo prodajno paleto na kar 8 oziroma 9 vozil

Dacia sodi pod okrilje koncerna Renault od leta 1999, leta 2004 pa je nastal prvi sad prevzema - novi model, imenovan Logan. Sedaj s široko paleto vozil Dacia razveseljuje številne voznike, ki si želijo preprostega in uporabnega vozila za sprejemljivo ceno. V teh letih so prodajo povečali za kar 15-krat, količina prodanih vozil pa je že dosegla dva milijona.

Jože Novak

Galerija - Dacia dokker