Dacia duster

Sobota, 05 Junij 2010
Dacia po ponovnem obujenju znamke naglo širi paleto. Pred šestimi leti so predstavili logana, poslej pa, z novim dusterjem vred, prodajna paleta obsega že šest modelov. Prvi srednje velik terenec te znamke je dokaj logičen model,saj Dacii že pri preostalih vozilih priznavamo robustnost, trpežnost in nastavitev podvozja, ki se brez težav spopada s slabo kakovostjo cestišča. Vse te lastnosti so za terenca zelo dobra osnova, ki so ji dodali še Renaultove motorje in (po želji) Nissanov štirikolesni pogon.Čeprav je Dacia lani marca predstavila zelo pogumno oblikovani koncept Duster, serijski model nanj ne spominja v prav nobenem pogledu. Oblika je namreč preprosta, robustna in dovolj samosvoja, da je ne boste mogli zamenjati z drugimi vozili. 4,31 metra dolžine je primerljivih z meganom, velika oddaljenost od tal in velike pnevmatike pa nadenejo dusterju značilno terenski videz. Na boku stabilnost poudarjajo napihnjeni blatniki, polkrožni prelom karoserije pa izvira iz sanderove oblike. Povsem drugačne od ostalih vozil so velike prednje in zadnje luči. Če ima duster dodan paket opreme Look in je posajen na 16-palčna lita platišča, dodatno zaščiten s plastičnimi  obrobami blatnikov, pragov in odbijačev, dobro skrije varčevalne ukrepe.

Ti so precej očitni v notranjosti, ki ne skriva sorodstva z ostalimi modeli tako z obliko kot rabo trdih, a trpežnih plastik. Imitacij kovine je ravno prav, da videz ni monoton, preprostost linij pa se lepo vklaplja z terenskim značajem in zunanjo podobo. Več delov armaturne plošče je možno barvno prilagajati, po novem pa je na voljo tudi usnjeno oblazinjenje. Številni deli so v dusterju znani že iz Renaultovih modelov, kar pa ne moti. Potniki res ne smejo pričakovati bogate opreme, a vsaj glede prostornosti se ne bodo mogli pritoževati. Spredaj naj bi bila namreč primerljiva s sanderom, zadaj pa kar z loganom MCV. Odvisno od položaja zadnje klopi meri prtljažni prostor izvedbe s prednjim pogonom med 475 in 1636 litri. Štirikolesno gnani duster nudi slabih 70 litrov manj. Prtljažnik je sicer povsem enostavno obdelan, pokrit z enostavnim rolojem, a po drugi strani ima nizek nakladalni rob.


Dacia duster sloni na loganovi konstrukcijski osnovi in je na voljo s tremi motorji. Bencinski del zastopa preizkušeni 1,6 16v (105 KM), dizelskega pa dCi 85 in dCi 110. Prva prestava ima pri modelih s štirikolesnim pogonom izrazito kratko prestavno razmerje, kar omogoči počasno plezanje po slabih terenih, brez potrebe po redukturju. Duster s prednjim pogonom in bencinskim motorjem tehta le 1160 kg, s štirikolesnim pa je 90 kilogramov težji. Kljub temu je za skoraj 300 kilogramov lažji od primerljivo velikih terencev, kar mu omogoča dobro okretnost in ugodno porabo. Duster 2WD dCi 85 naj bi namreč v povprečju porabil 5,1 litra in v ozračje izpustil 135 gramov CO2 na kilometer, zaradi česar ima Diaciino ekološko oznako eco2.

Doplačilni štirikolesni pogon ponuja tri režime delovanja. Za običajne vozne razmere naj bi imeli vklopljen prednji pogon. Položaj stikala na »auto« pomeni samodejni prenos navora k zadnjim kolesom, v primeru da prednja zgubijo oprijem. Tretja možnost pa je položaj »lock«, ki zaklene razmerje prenosa na prednja in zadnja kolesa na 50:50 in se uporablja do 60 km/h. 82 centimetrov previsa preko prednje in zadnje osi pomeni 30-stopinjski vstopni in 36-odstotni sestopni kot. 21 centimetrov oddaljenosti dna od tal pa možnost prečkanja 23-stopinjskega grebena.Filozofija preprostosti dacij se nadaljuje tudi pri naboru serijske opreme, ki je za današnje čase sicer skopa, a tovrstna logika omogoča ugodno osnovno ceno. Nadgrajujeta jo paketa Ambiance in Laureate. Duster 1,6 16v s prednjim pogonom je na voljo za 9990 €, štirikolesni pogon zahteva 2000 € doplačila, prehod iz bencinskega na šibkejši dizelski motor 1200 € in iz tega na močnejšega dizla še 800 €. Do lastnikov prijazni pa so tudi dolgi servisni intervali, vsakih 30.000 km, splošna garancija pa velja 3 leta oziroma 100.000 km.


Galerija