Dacia dokker – slovenska predstavitev

Torek, 18 Junij 2013

Daciino priseganje na preizkušeno tehnologijo ob ugodni ceni, se je v kriznih časih izkazalo za dober recept in je prineslo opazno večanje prodajnih številk. Vedno številčnejši paleti modelov se je v lanskem letu pridružil enoprostorec Lodgy, letos pa večnamenski model Dokker, ki lahko služi tako družinam, kot podjetnikom - če izberejo izvedbo Van. Tudi tokrat je adut nove dacie izjemno razmerje prostornosti in cene.


Dokker ostaja zvest Daciini strategiji cenovno dostopnega, prostornega avtomobila. Videz ne izdaja varčevanja.

Zakaj smo omenili ravno model Lodgy? Ta je lansko leto uvedel nov obraz Dacie in nekaj novih elementov opreme. No, vse to je podedoval tudi dokker, saj sloni na osnovi lodgya, čeprav je manjši in dovolj drugače oblikovan. Njegov prednji del sicer kaže močno sorodnost, a preko bokov se razvije v obliko dostavnika, kakršen je njegov francoski sorodnik Kangoo. Dokker je opazno cenejši od kangooja, zato v smislu opreme in udobja ter sodobne tehnologije nudi manj. A po drugi strani nudi več prostora, saj v dolžino meri 4,36 metra, v višino 1,81 in v širino 1,75. Kot takšen bolj nagovarja racionalne podjetnike kot razvajene družine. Tiste začetne Daciine »podhranjenosti pri oblikovanju« ni več moč opaziti na prvi pogled – videz je povsem korekten, skladen.

V notranjosti je dokker še bolj očitni brat modela lodgy, saj je večina elementov skupnih. Videz armaturne plošče je dovolj sodoben, urejen in logičen. Bistvena razlika pa se izkaže v razporeditvi prostora in dostopu. Medtem, ko je lodgy daljši in nudi do 7 sedežev, je potniški dokker le 5-sedežen. Medtem, ko v lodgyu bočna vrata odpirate na običajen način, prtljažna pa dvigujete, ima dokker zadnja bočna vrata drsno pomična, prtljažna pa so krilna. Dostop je še nekoliko lažji, saj drsna vrata razkrijejo 70-centimetrsko odprtino, prtljažna vrata pa se lahko odprejo do 180 stopinj. Poleg številnih odlagališč in poličke nad vetrobranskim steklom (skupno njihove prostornine znašajo skoraj 45 litrov) se dokker hvali z rekordno prostornino prtljažnega prostora, ki meri 800 litrov in jo je možno povečati do 3000 litrov! V primeru, da izberete še poklopen sovoznikov sedež, lahko prevažate do 2,42 metra dolge tovore!


Glede na to, da dokker sloni na skupni osnovi z enoprostorcem lodgyem, je tudi notranji dizajn praktično identičen

Na tem mestu je prav, da omenimo tudi »podjetniško« izvedbo dokkerja, ki so jo poimenovali Dokker Van. Navzven je hitro prepoznavna po manjši količini stekel, saj govorimo o izvedbi, ki jo pri dostavnikih imenujemo »fourgon«. Dokker van ima torej le dva sedeža in pregradno steno ter velik in preprost tovorni prostor z drsnimi vrati na obeh straneh. Prostornina tovornega prostora doseže 3300 litrov, a v primeru  izbire predelne mreže, namesto predelne stene, naraste vse do 3900 litrov, če odstranite (z orodjem) sovoznikov sedež. Dolžina prostora namenjena tovoru v tem primeru preseže 3 metre! A pri prevažanju je treba biti pozoren – osnovna izvedba ima nosilnost 600 kilogramov, bolje opremljena pa 750 kilogramov. Na srečo so se pri Dacii zavedli, da ne obstaja le črno in belo, temveč tudi sivo - pripravili so še vmesno izvedbo med potniško in fourgonom. Ta ima običajen 5-sedežni potniški prostor, a kovino namesto zadnjih bočnih stekel ter pregradno mrežo za zadnjo klopjo.

Dacia v dokkerju ponuja možnost izbire štirih Renaultovih motorjev – dobro znanega bencinca 1,6 16V (62 kW/85 KM), sodobnega turbomotorja TCe 115 (84 kW/115 KM), ki žal ne bo na voljo z dokkerjem van, ter dva 1,5-litrska turbodizla (55 kW/75 KM ali 66 kW/90 KM). Vsi so povezani s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Dacia obljublja trpežnost in poceni vzdrževanje. Glede na to, da je povečana tudi oddaljenost od tal, pa se je dokker sposoben spopasti tudi s podeželskimi razpadajočimi cestami.


V dokkerju bodo nudili dva bencinska in dva dizelska Renaultova motorja, dokker van bo imel enega bencinca manj

Skladno z namembnostjo dokkerja in dokkerja van, se razlikujejo paketi opreme. Van, katerega smisel je čim nižja cena in pridno služenje podjetnikom, je bolj skopo opremljen – zato obstaja v izvedbah Base in Ambiance. Potniški dokker pa je nekoliko bolje založen, saj ga ni možno dobiti v osnovni stopnji, pač pa ima poleg Ambiance dodano še stopnjo opreme Laureate. Nobeden izmed dokkerjev nima serijskega sistema ESP, imajo pa potniški modeli 4 zračne blazine. Glede na pomembnost sistema ESP zastopnik trdi, da ga bodo v Sloveniji šteli kot obvezno opremo, kar bo modele podražilo za 250 evrov. Pri osnovni opremi potniškega dokkerja velja tudi omeniti, da je za leva drsna vrata potrebno doplačati 400. Med elementi dodatne opreme je možno izbrati preprosto uporaben multimedijski sistem Media Nav, parkirne senzorje, omejevalec hitrosti (konec leta tudi tempomat), ogrevana prednja sedeža, naslon za roke, … Tudi za dokkerja van so pripravili specifične elemente opreme, ki zadostijo raznolikim potrebam službenega-dostavnega avtomobila.

Zastopnik znamke Dacia predvideva, da bodo prodali več dokkerjev van, kot potniških različic. Konec leta lahko pričakujemo še karavana MCV, izvedbo pick-up pa so opustili. Osnovna cena dokkerja van 1,6 16V base, brez DDV, znaša le 6200 €, oziroma, z davkom vred 7.440 €. Dizelska različica je 1400 € dražja, oziroma, z davkom vred stane 9.120 €. Malenkost manj je cena potniškega dokkerja 1,6 16V Ambiance, in sicer 9000 €. Dodatnih 1700 € želijo imeti za dizelsko izvedbo, 14.400 € pa stane najmočnejši dizel, z opremo Laureate. Pomemben podatek racionalnega nakupa je obseg garancije – v osnovi traja 3 leta ali 100.000 km, za 400 € doplačila pa jo podaljšajo še za dve leti.


Aleksander Praper

Galerija