Dacia sandero stepway

Sobota, 18 Julij 2009

Dacia v času, ko praznuje 10 let sodelovanja z Renaultom, uvaja na evropska tržišča tudi model, ki z videzom in imenom oznanja pustolovski duh. Na osnovi sandera je nastala nekoliko terensko navdahnjena izvedba, ki po zaslugi dekoracij in večje oddaljenosti od tal še poudarja trpežnost vozil znamke dacia in se oddaljuje od nekdaj cenenega vtisa. Na slovenskem trgu bo prodaja stekla septembra letos.


Sandero stepway je vizualno precej oplemeniten napram svoji izhodiščni izvedbi. Oddaljenost od tal je povečana za dva centimetra, lita platišča so že serijsko 16-palčna, aluminijaste odtenke je opaziti tudi na ohišjih ogledal, kljukah, strešnih letvah ter zaščiti spodnjega dela pragov in odbijačev. Kontrast kovini so črne plastične obrobe kolesnih odprtin, robustni pragovi in odbijača ter črna podlaga prednjih luči. Že serijsko so na voljo trije kovinskoi odtenki karoserije - srebrno siva (Gris Platine), temno siva (Gris Comete) in živo rdeča (Rouge de Feu).

Notranjost je spremenjena v manjši meri kot zunanjost. Sedeži so odeti v posebne črne prevleke, z belimi okrasnimi šivi. Dekoracije sredinske konzole, vrat, zračnih rež in volana pa so obarvane v kamnito siv odtenek. Kljub zgolj 4-metrski dolžini je prostornost tudi v tem primeru nadpovprečna, prav tako pa tudi 320-litrski prtljažnik, ki je povečljiv do 1200 litrov. Dacia sandero stepway temelji na paketu serijske opreme Ambiance, kar pomeni serijsko vgrajeno osrednje zaklepanje, servo volan, meglenke, deljivo zadnjo klop, ABS z EBD in EBA ter voznikovo varnostno blazino.

Sandero stepway je zasnovan dovolj robustno, da se ne ustraši slabših podlag. Spodnji ustroj karoserije, pragovi in blatniški koši so dodatno zaščiteni pred udarci peska in kamenja, v votle dele karoserije pa je vbrizgan zaščitni vosek, itn. Pogonska stroja sta dva – preizkušeni 1,6-litrski bencinec MPI z 90 KM ter 1,5-litrski varčni dCi s 70 KM. Slednji, zaradi varčnosti, ugodnih emisij, vgrajenih 5% že recikliranih plastik in možne 95% reciklaže avtomobila po končani življenjski dobi, ustreza standardu Dacia eco2.Dacia in renault sandero stepway – za Evropo in Južno Ameriko

Dacia sandero stepway je evropska izvedenka modela Renault Sandero Stepway, ki ga izdelujejo v Braziliji.  Več kot 80 odstotkov sestavnih delov obeh sanderov stepway, ki ju loči od navadne izvedbe, je enakih. Renault sandera stepway prodajajo v Braziliji in Argentini, od začetka prodaje koncem leta 2008 do konca marca 2009 pa so jih prodali že več kot 2.700.

 

Galerija: