Renault duster oroch koncept

Torek, 28 Oktober 2014

Renault bo v Braziliji, na avtomobilskem salonu v Salo Paulu, predstavil koncept Duster Oroch, s katerim bo nakazoval, kako bi lahko zgledala evolucija dusterja v pick-up. Duster se namreč v Latinski Ameriki prodaja pod blagovno znamko Renault in je eden najuspešnejših modelov, a znamki manjka predstavnik v segmentu pick-upov, ki v Latinski Ameriki dosega skoraj 75 % letne prodaje. Renault je že potrdil, da namerava v ta segment vstopiti z najmanj dvema modeloma.

Koncept Duster Oroch so zasnovali v Renaultovem oblikovalskem centru za Latinsko Ameriko (RDAL), ki se nahaja v Sao Paulu in je eden izmed petih Renaultovih oblikovalskih centrov razkropljenih po svetu. Čeprav Duster Oroch temelji na SUV-ju Dusterju in iz njega jemlje navdih, so oblikovalci zasnovali drugačne elemente, ki ustvarijo specifičen vtis »rekreacijskega« pick-upa. Karoserija je videti atraktivno, robustno in dovolj originalno ter uspešno skriva videz cenovno ugodnega vozila kot je običajni Duster.

Renault duster orch je visoko oddaljen od tal in posajen na 18-palčna kolesa, ki imajo obute pnevmatike dimenzije 255x60 R18. Karoserijo obrobljajo masivne temne zaščite, na strehi pa sta dodani integrirani letvi. Poudarjena odbijača ustvarjata vtis moči in robatosti, prednji del pa kaže novo identiteto znamke, ki so jo prvič predstavili na konceptu D-cross, leta 2012. K privlačnosti koncepta navsezadnje prispeva še kombinacija satenasto bele barve in oranžnih poudarkov, ki so jo povzeli iz kitesurfinga. Temu so namenjeni tudi posebni nosilci na tovornem prostoru.

V notranjosti koncepta Duster Oroch je prostora za pet oseb, nad katerimi se pne velika steklena streha, ki še izboljšuje občutek notranje prostornosti. Kombinacija barv in materialov v notranjosti je povzeta po svetu vodnih športov. Ogljeno črnino namreč dopolnjuje fluorescentno oranžna, ki je na ta način še posebej močno izpostavljena. Armaturna plošča, vratne obloge in deli sedežev so izdelani iz materiala, ki spominja na neoprenske plavalne kombinezone. Sedeži so izdelani z novo »Cover Carviong« tehnologijo, ki vključuje dodatno plast pene za boljšo odpornost pri intenzivni uporabi.

Duster oroch ima na karoseriji nameščeni dve kameri, s kotom zajema posnetka 80 in 140 stopinj, za snemanje dogajanja. Kameri je možno upravljati z vrtljivim gumbom na sredinski konzoli. Slika se nato lahko prikazuje na zaslonu, nameščenem na armaturni plošči.
 

Aleksander Praper

Galerija