Dacia duster, prenova – slovenska predstavitev

Sreda, 18 December 2013

Daciin prvi terenec Duster je v treh letih prodaje osvojil že preko 450.000 kupcev, od tega 1500 v Sloveniji. Čeprav »medvedkasto« čokat videz ostaja simpatičen, so poskrbeli za manjšo oblikovno osvežitev zunanjosti, predvsem pa za krepko posodobitev notranjosti. Novost je možnost nakupa sodobnih informacijsko-zabavnih sistemov in zunanjih dodatkov ter vgradnja posodobljenih motorjev, med njimi novega 1,2-litrskega bencinca.


Dacia duster je po prenovi pridobila bolj resen "obraz" in še nekaj manjših sprememb zunanjosti

Dacia duster navzven ostaja hitro prepoznaven terenski avtomobil. Kompakten videz, z močno napihnjenimi blatniki, kratkimi previsi in veliko oddaljenostjo od tal, vzbuja občutek trpežnosti. Po novem ima duster spremenjen notranji ustroj prednjih in zadnjih luči, drugačno masko in odbijača. Nova strešna nosilca imata vdelan napis »duster«, letvica nad zadnjo registrsko tablico je videti robustnejša, nova pa so tudi 16-palčna temna lita platišča. Od nivoja opreme je precej odvisen zunanji videz, oziroma obarvanost odbijačev, ogledal n strešnih nosilcev.

V želji, da bi lahko vgradili sodobne informacijsko-zabavne rešitve ter istočasno izboljšali ergonomijo, so pri dusterju povsem spremenili videz sredinske konzole in prestavili stikala za električni pomik stekel na vrata. Na voljo sta dva multimedijska sistema - osnovni (oprema Laureate) vsebuje cd/mp3, bluetooth in USB, doplačilna naprava MediaNav pa ima tudi navigacijo s 7-palčnim zaslonom na dotik. Armaturna plošča je pridobila nove odlagalne prostore, lepši in udobnejši pa so tudi sedeži in zadnja klop. Izbirati je možno med štirimi različnimi vrstami oblazinjenj, vključno z usnjenim. Prtljažnik še vedno meri od 475 do 1636 litrov, s pregibom sovoznikovega sedeža pa je možno prevažati do 2,7 metra dolge tovore.


Še bolj kot zunanjost je napredovala notranjost penovljenega dusterja, saj je videti krepko bolj privlačno in dodelano

Novost v bencinskem delu motorne ponudbe, poleg že uveljavljenega motorja 1,6 16v (105 KM), je 1,2-litrski turbo-bencinski agregat TCe 125, ki premore 92 kW (125 KM) ter 205 Nm največjega navora. Po NEDC meritvah naj bi v povprečju porabil le 6,3 litra. Še varčnejša sta 1,5-litrska dizla dCi 90 in dCi 110, dodana pa je tovarniška predelava motorja 1,6 16v, ki lahko deluje na utekočinjen naftni plin (LPG). Vse motorje je možno izbrati s prednjim pogonom, s štirikolesnim pa dusterja 1,6 16v in dCi 110. Štirikolesni pogon je preizkušen Nissanov izdelek, ki zagotavlja terensko uporabnost skupaj z 21-centimetrsko oddaljenostjo od tal in ustrezno obliko odbijačev. Za doseganje ugodnejše porabe so v dusterje vgradili indikator prestavljanja in gumb ECO, ki vklopi varčnejši režim. Prijetnejše bivanje pa so dosegli z dodatno zvočno izolacijo, ki naj bi prepolovila nivo hrupa v notranjosti.

V serijsko varnostno opremo dusterja sodijo ABS z EFU ter ESP in štiri varnostne blazine. S prenovo je krepko pridobil seznam dodatne opreme, kjer se prvič nahajajo tempomat/regulator hitrosti in parkirni senzorji. Novi so uporabni dodatki (tepihi , strešni nosilci, zaščite, …) in zunanja dodatna oprema, ki naredi videz precej bolj privlačen. Duster s paketom Avantura in/ali paketom Off-road je videti prav atraktiven terenec. Poleg dodatkov v barvi aluminija lahko pridobi terenske pragove, zaščito spodnjega dela odbijačev in prednji zaščitni cevni lok iz nerjavečega jekla.


Prenovljeni duster se lahko pohvali s preizkušenimi motorji in dobrimi terenskii voznimi lastnostmi

Ponudba prenovljene dacie duster se v Sloveniji prične z različico 1,6 16v Base, ki stane 10.300 €. Oprema Ambiente je 2200 € dražja, oprema Laureate pa še dodatnih 900 €. Izvedba na utekočinjen naftni plin (LPG) stane 800 € doplačila, štirikolesni pogon pa med 2000 in 2900 €. Novi motor TCe 125 ponujajo le z opremo Laureate, za ceno 14.700 €. 13.700 € je cena osnovnega dizla, najmočnejši, z opremo Laureate in 4x4 pogonom pa stane 17.500 €.


Aleksander Praper

Galerija