Dacia duster

Sobota, 26 December 2009

Robustnost, trpežnost in praktičnost Daciinih vozil je imela že zdavnaj zelo logično smer razvoja – prej ali slej je moral nastati tudi SUV te znamke. Prve javne namere so pokazali s konceptom Duster, sedaj pa je to ime dobil še serijski avtomobil, ki pa s konceptnim soimenjakom optično nima skoraj nič skupnega.

Duster je nastal na podlagi izrazite potrebe po cenovno dostopnem in udobnem terenskem vozilu, ki naj bi razveselil kupce v razvijajočih se državah in hkrati ustregel tudi zahtevnejšemu evropskemu prebivalstvu. Trenutna ponudba je namreč cenovno pozicionirana visoko, SUV-ji pa so prej nastopaški in športni kot resnično terensko uporabni. Oblikovno tako duster izžareva preprostost in robustnost sodobnega terenca, s poudarjenimi blatniki, zaščito odbijačev, enostavnim videzom luči in preko 20-centimetrsko oddaljenostjo dna od tal. Kratki previsi omogočajo 30-stopinjski vstopni in 35-stopinjski sestopni kot.

4,31 metra dolžine in kar 1,82 metra širine, sta dimenziji, ki prispevata k vtisu stabilno postavljenega vozila. Realno stabilnost pa omogoča izvedba z znanim Nissanovim štirikolesnim pogonom, ki bo na voljo zahtevnejšim kupcem. S pomočjo stikala bodo lahko izbirali med prednjim pogonom, samodejnim vklopom štirikolesnega ali stalnim štirikolesnim pogonom - s fiksnim razmerjem. Za manj zahtevne terene bo zadoščala že cenejša izvedba gnana na prednji kolesi. Podvozje dusterja je ojačano in ob nizki masi vozila (dvokolesni le 1180 kg, štirikolesni 100 kg več) omogoča okretnost na slabih terenih.

Adut dusterja bo vsekakor ugodna cena glede na opremo in prostornost. Primerljiva naj bi namreč bila s ceno za razred manjših osebnih avtomobilov. Poleg tega naj bi prvi Daciin SUV ponujal prostornost primerljivo z loganom, kar pomeni udoben prevoz petih oseb in še 475 litrov prtljage. Oziroma, ob zgolj dveh potnikih maksimalno 1600 litrov prtljage. Ne glede na izvedbo pogona bo duster na voljo z bencinskim motorjem 1,6 16v ali dizelskima 85 dCi oziroma 105 dCi. Med varnostno opremo bo najti ABS, EBD in BAS ter dve ali štiri zračne blazine. Tovarniško jamstvo bo veljalo tri leta oziroma 100.000 kilometrov. Prodaja v Evropi se bo pričela že v prihodnjem letu.

 

Galerija: