Dacia duster No Limit

Petek, 27 Maj 2011
Dacia se bo 26. junija letos pomerila v najslavnejši in najzahtevnejši gorski dirki na svetu – Pikes Peak International Hill Climb v Koloradu. Te ameriške dirke se bo Dacia udeležila s posebnim prototipom Dacia Duster "No Limit", ki je pripravljen posebej za to dirko in ga poganja motor z močjo 850 KM. Z njim bo tekmoval Jean-Philippe Dayraut, trikratni zmagovalec Pokala Andros v dirkah na ledu. Njegov cilj je ambiciozen: potegoval se bo za zmago.Dacia duster "No Limit" je izjemen avtomobil izjemnih zmogljivosti s posebnim namenom. Tako rekoč po meri so ga izdelali strokovnjaki podjetij Tork Engineering (zasnova, izdelava, sestava in razvoj) in Sodemo (motor), pri tem pa je Renault Sport Technologies prispeval svoje strokovno znanje s področja avtomobilskega športa in dobavil določene sestavne dele. Dacia duster "No Limit" je zasnovan v skladu s tehničnim pravilnikom za razred "Unlimited", v katerem bo tekmoval. Za ta razred ni predpisana nobena omejitev moči in prostornine motorja, prav tako za ta razred niso predpisane nobene omejitve teže dirkalnika, pnevmatik, menjalnika in aerodinamike.

Dacia Duster "No Limit" pod karoserijo iz kompozita s steklenimi vlakni skriva niz dirkaških elementov. Pri Sodemo so opravili posebno predelavo 3,8-litrskega Nissanovega V6 motorja motorja iz modela Nissan GT-R, da bi imel dirkalnik Dacia Duster "No Limit" kljub veliki nadmorski višini steze, ki se začne na 2.860 metrih in konča na 4.300 metrih, kar najboljše zmogljivosti. Motor po predelavi zmore kar 850 KM in je spojen s šeststopenjskim sekvenčnim menjalnikom Sadev, ki je posebej prilagojen za optimalno izrabo tolikšne moči motorja z zelo natančnim in hitrim pretikanjem.Aerodinamične rešitve, kakršne ima Dacia Duster "No Limit", se v avtomobilskem športu dovoljene le redko kdaj. So plod posebnega razvoja in preverjene v vetrovniku. Najbolj očitna in vpadljiv je orjaški dvojni zadnji zračni stabilizator, ki skupaj z vdolbeno streho in velikim difuzorjem pritiska vozilo k tlom pri visokih hitrostih. Tudi nizek  prednji del je obrobljen z velikimi spojlerji. Razširjeni blatniki poskrbijo za širkoke koloteke, zaradi namestitve motorja pred zadnjo os pa so izpušne cevi iz avtomobila speljane kar pred zadnjima blatnikoma. Za hlajenje zmogljivega šestvaljnika poskrbita dva orjaška »zračnika« nameščena za prednja vrata.

Aprila 2010 predstavljeni terenski duster, šesti model v ponudbi znamke Dacia, je doslej osvojil že 127 tisoč kupcev. Duster je dobil tudi glavno vlogo v športni dejavnosti znamke, na primer v dirkanju po ledenih stezah za Pokal Andros v Franciji, kjer je bil Alain Prost zadnji dve leti podprvak, v ženskem reliju Rallye Aïcha des Gazelles (letos drugo in tretje mesto), zelo kmalu pa še v gorski dirki Pikes Peak International Hill Climb. Gorska dirka v ameriškem Koloradu terja brezhiben prenos pogonske moči na kolesa, pri tem pa je oprijemljivost raznolika, saj je prva polovica vozišča asfaltirana, druga pa makadamska. Samo poklicni dirkači, ki imajo izkušnje tako z dirkanjem na asfaltiranih stezah kot tudi na spolzkih voziščih (led ali makadam),  lahko upajo na vidnejši uspeh v tej dirki.Jean-Philippe Dayraut, ki je na dirkališčih šestkrat osvojil naslov francoskega prvaka z enosedi in turnimi dirkalniki, poleg tega pa še trikrat – nazadnje letos – osvojil Pokal Andros na ledu, ima prave odlike za to poslanstvo. Jean-Philippe Dayraut je dolgo sanjal o udeležbi v gorski dirki Pikes Peak Hill Climb s tako izjemnim dirkalnikom. Prav on je uspel prepričati odgovorne v podjetjih Dacia in Renault Sport Technologies, da se z njim spustijo v to izjemno pustolovščino. "Pikes Peak Hill Climb je edina dirka, v kateri moraš na deloma asfaltirani in delno makadamski stezi krotiti takšno dirkalno pošast, s katero drsiš s hitrostjo do 200 km na uro," pravi Jean-Philippe Dayraut. "Ne poznam nobenega drugega dirkalnega razreda, v katerem bi bili dovoljeni takšni dirkalniki."

PIKES PEAK INTERNATIONAL HILL CLIMB

Kraj:  Kolorado (ZDA)
Dolžina proge:  20 km
Nadmorska višina starta:  2.860 m
Nadmorska višina cilja:  4.300 m
Vrsta cestišča:  pol asfalta, pol makadama
Rekord dirke (razred Unlimited): 10 m 01,42 s
Rekord je leta 2007 dosegel Japonec Tadžima Nobuhiro s Suzukijem

Galerija