Dacia lodgy »glace« - napoveduje novi Daciin model

Torek, 15 November 2011
Za svoj tretji nastop v Pokalu Andros Dacia predstavlja nov 4-metrski dirkalnik Dacia Lodgy "Glace", s katerim izza napihnjenih mišic napovedujejo nov serijski družinski avtomobil, ki bo marca 2012 razkrit na avtomobilski razstavi v Ženevi! Za to sezono dirk na ledu je Dacia prijavila dva dirkalnika in tri izjemno uveljavljene dirkače: Alaina Prosta, Nicolasa Prosta in Evensa Stievenarta!Dacia je ohranila svoj drzen značaj in nagnjenost k norim športnim podvigom ter se odločila, da s svojim tretjim nastopom v Pokalu Andros naredi nekaj izjemnega in postavi nova merila. Prvikrat v zgodovini dirk za Pokal Andros bo po ledenih stezah dirkal enoprostorec. Lodgy "glace" je zasnovan posebej za to edinstveno vrsto dirk, ki velja za eno najbolj zahtevnih v avtomobilskem športu. Dirkalnika sta posebej pripravili specializirani tehnični ekipi podjetij Tork Engineering (zasnova, izdelava ter sestava) in Sodemo (motor), vendar je bil deležen tudi obširnega strokovnega znanja Renault Sport Technologies (RST).

Oblikovno je na dirkalniku Lodgy že sedaj opaziti povsem drugačno obliko velikih prednjih luči in izrazite maske, kot jo imajo sedanji modeli. Precej samosvoje so tudi zadnje luči na strmo odsekanem zadku ter zanimivo vdrt pokrov prednjega dela. Kljub opazno padajoči strehi je optično težišče pri dirkalniku izrazito prevešeno proti zadnjem delu. Kot je značilno za to znamko in kot namiguje ime, se obeta nadpovprečno prostoren avtomobil. Štiri metre dolga in 1,9 metra široka dacia lodgy "glace" temelji na preverjenih tehničnih rešitvah svojega hišnega predhodnika Dusterja "Glace", ki jih dopolnjujejo posebne prilagoditve lastnostim novega dirkalnika.

Okvir dacie lodgy »glace« je sestavljen iz jeklenih cevi. Podvozje temelji na obesah s po dvema trikotnima vodiloma in vzmetnimi nogami z nastavljivimi blažilniki Öhlins. Masa vozila je le 950 kilogramov, rezervoar za gorivo pa premore vsega 25 litrov. Motor je plod skupnega razvoja Zveze Renault – Nissan. Gre za 3-litrski bencinski V6 (tip VQ 30), vgrajen pred zadnjo premo. Premore največjo moč 257 KW (355 KM) pri 7.500 vrtljajih v minuti. Največji navor razvije pri 55000 vrtljajih in sicer 360 Nm. Dacia lodgy "glace" ima vgrajen 6-stopenjski sekvenčni menjalnik, štirikolesni pogon z delno zapornima diferencialoma spredaj in zadaj. Posebnost dirkalnika je tudi štirikolesni volan.

Na preskusni napravi s štirimi aktuatorji centra CERAM so obnovili vozne razmere lanskih dirk, da bi lahko na podlagi na novo uglašenega krmiljenja koles določili nove nastavitve podvozja. Lansko sezono so se pri razvoju motorja osredotočili na izboljšanje zmogljivosti pri nizkih vrtljajih, letos pa so povečali tudi največjo moč motorja.

Galerija