Dacia lodgy – slovenska predstavitev

Četrtek, 20 September 2012

Dacia z modelom Lodgy kupcem ponuja največ prostora za vloženi denar. Gre za 5- ali 7-sedežnega enoprostorca, ki je že sedmi model te znamke v osmih letih. Lodgy uvaja nove oblikovne poteze znamke Dacia, je lepši, varnejši, bolje izdelan in bolje opremljen kot smo bili pri tej znamki doslej vajeni.


Dacia lodgy je prvi enoprostorec znamke Dacia. Hvali se z najboljšim razmerjem prostora za vloženi denar.

Dacia lodgy v dolžino meri skoraj okrogle štiri metre in pol (kot grand scenic), v širino zasede 1,75 metra, v višino pa 1,68 metra. Njegova oblika je sicer čokata in preprosta, a dovolj skladna, da ni videti izrazito »varčevalna«. Serijska so 15-palčna kolesa, kar pomeni, da je za polepšanje videza še veliko rezerve ravno pri tej komponenti. Lodgy ohranja tudi tipično masiven videz dacij, ki vliva občutek trdnosti, vendar tokrat ne več na račun oglatih potez. Po prvi generaciji Daciinih modelov prihaja druga - lodgy sledi mehkejšemu oblikovanju, kakršnega je kot prvi uvedel model Duster. Pomembnost lodgya je tudi v uvajanju novega Daciinega »obraza«. Kupci lahko izbirajo med tremi kovinskimi in dvema navadnima barvnima odtenkoma. Še letos bodo v paleto dodali črno ter mineralno modro.

Večji korak kot z zunanjim oblikovanjem je dacia lodgy naredila z videzom notranjosti. Plastike so  dvobarvne, sicer še vedno in povsod trde, a lepšega videza in natančneje sestavljene. Nov je videz merilnikov, stikal ventilacije ter radijskih sistemov. Z boljšo opremo  privlačnost potniškega prostora napreduje – tako glede videza oblazinjenja kot dekoracij in povečevanja števila kromiranh elementov. Bistvenega pomena za filozofijo znamke Dacia pa je prostornost. S tega vidika novi lodgy obljublja najboljše razmerje med ceno in prostorom, ki ga z nakupom pridobite. V osnovi je lodgy sicer 5-sedežnik, za 500 € doplačila pa pridobi še dva sedeža v tretji vrsti. Zaradi visokega zadka naj bi tudi tam normalno sedela nadpovprečno visoka potnika. Lodgy se hvali še s 30-litrsko skupno prostornino enajstih odlagališč v potniškem prostoru. V samem zadku je ob sedmih sedežih za 207 litrov prostora. Sedeži se dajo preklopiti, zložiti in tudi odstraniti. Tako prostornina pri petih sedežih znaša 827 litrov, pri dveh pa kar 2617 litrov.


Velik oblikovni napredek je dacia lodgy naredila pri videzu notranjosti, ki je kljub trdim plastikam povsem sodoben

Vsi motorji v dacii lodgy izvirajo iz Renaultovih modelov in ustrezajo normam Euro5. Kupci se bodo lahko odločali med dvema bencincema in dvema dizloma. Osnova je 1,6-litrski MPI, konec leta pa bodo dodali motor TCE 115. Oba motorja vgrajujejo skupaj s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. V dizelski ponudbi sta dCi 90 in dCi 110. Prvi ima pripojen 5-stopenjski, drugi pa 6-stopenjski ročni menjalnik. Pri obeh močnejših motorjih poudarjajo ugodno porabo – pri dCi 110 naj bi ta znašala 4,4 l/100 km (emisije CO2 116 g/km), pri TCe 115 pa 5,9 l/100 km (emisije CO2 135 g/km).

Dacia lodgy je naredila korak naprej pri varnostnih sistemih, saj ima serijsko vgrajen ABS, štiri zračne blazine in tri ISOFIX pritrdišča. Za 250 € doplačila pridobite še ESP, ki ga bodo na slovenskem trgu promovirali kot obvezno doplačilo. Daciini inženirji so krepko izboljšali zvočno izolacijo (v primerjavi z dusterjem), hkrati pa so poskrbeli za manjše stroške popravil v primeru trčenja. Med opremo je bistvena novost informacijsko-zabavni sistem mediaNAV, ki deluje s pomočjo 7-palčnega zaslona na dotik. Njegova posebnost je zelo poenostavljen način upravljanja, s pomočjo velikih ikon na zaslonu. Sistem poskrbi za predvajanje glasbe (tudi preko gsm-a), prostoročno telefonijo in za navigacijo (serijska karta Adriatic). Tudi pri slednji je v ospredju preprostost - na prikazanem zemljevidu lahko poiščete želeni cilj, ga pritisnete in destinacije ni potrebno odtipkati.


Dacia lodgy in novi sandero uvajata novi "obraz" znamke Dacia. Zaznamuje ga velika maska s prečnimi lamelami

Nova dacia lodgy, kljub spremembam, nadaljuje z značilnim poimenovanjem paketov opreme – Base, Ambiance in Laureate. Osnovni paket je dejansko izrazito skopo opremljen, zato ne omogoča niti večine doplačil – vključno s klimo. Ambiance prinaša deljivo klop, dvobarvne plastike tudi na vratih, električni paket, potovalni računalnik, kromirane obrobe in kovinski odtenek sredinske konzole. Laureate ima še več kroma, sredinsko konzolo v svetleče črni barvi, lepše sedeže, klimatsko napravo, radio s cd/mp3 in bluetooth, meglenke, omejevalnik hitrosti ter pomični zadnji bočni stekli. Med opcijami, prvič pri znamki Dacia, najdemo tudi zadnje parkirne senzorje.

Kljub temu, da naj bi se cene dacie lodgy pričele z modelom 1,6 MPI Base, pri 9.500 evrih, bodo trgovci (zavoljo varnosti) ponujali modele za 9.750 evrov, z vključenim ESP sistemom. Najdražja na ceniku je izvedba dCi 110 Laureate, ki stane 14.400 €. Dodaten plus pri odločanju o nakupu naj bi bila garancija 3 leta/100.000 km, v primeru nakupa preko financiranja pa jo bodo podaljšali na 5 let. Uradna prodaja se bo pričela 29. Septembra, ko bodo trgovci priredili dneve odprtih vrat.

Aleksander Praper

Galerija