Dacia logan van

Sobota, 28 Marec 2009

V četrtek je dom Avsenikov, v Begunjah, gostil novinarsko konferenco s predstavitvijo dveh novih Daciinih modelov, ki bosta slovenski trg lahkih gospodarskih vozil obogatila s poceni alternativo dostavnika in pick-upa.

Dacia logan van

Dacia van si deli kar 90% sestavnih delov potniškega modela MCV. Prvič je bil van predstavljen že leta 2007, v domači Romuniji. Potniški prostor ponuja dva sedeža in že znano delovno okolje iz modela MCV (ki pa je ob prenovi dobil drugačen notranji videz). Tudi aktivna in pasivna varnost sta na enakem nivoju kot pri "civilnem" modelu. Razlika pa se izkaže pri ojačani zadnji premi, spremenjene so vzmeti in dodane močnejše zavore. 4,45 metra dolgi, 1,74 široki ter 1,64 metra visoki dostavnik premore kapaciteto tovornega prostora 2,5 kubična metra.

Logan van se lahko pohvali s tovorno dolžino kar 1,94 metra, širino 1,24 metra in nosilnostjo 800 kilogramov. Dostop v tovorni prostor je zelo enostaven, saj lahko vanj segate skozi  zadaj vgrajena asimetrična krilna vrata (s koti odpiranja od 40 do 180 stopinj) ali skozi zadnja bočna vrata. Dno je iz trpežnega materiala in vsebuje tudi odtočne kanale, ki omogočajo pranje notranjosti.  Kupci si lahko omislijo zadnja vrata v izvedbi z okni in v tem primeru pridobijo gitrasto predelno steno z oknom za potniškim prostorom .

Dacio logan van poganjajo trije preizkušeni Renaultovi motorji, iz vozil prejšnje generacije, ki so enostavni za vzdrževanje in trpežni. Podvozje je od tal oddaljeno za 15,5 centimetra in zasnovano za vožnjo po slabih podlagah. Bencinski del palete sestavljata motorja 1,4 in 1,6 s 75 in 90 KM, dizelsko naravnane kupce pa bo zadovoljil motor 1,5 DCi s 70 KM, ki zaradi svojih ekoloških lastnosti dosega kriterije oznake »Dacia eco«.

Dacia logan van ponuja možnost izbire med dvema paketoma opreme – Base in Ambiance. Prvi paket je na voljo le z osnovnim bencinskim motorjem, za ceno 7.680 €, in vključuje voznikovo zračno blazino ter ABS, nima pa servo volana. Drugi prinaša tudi servo volan, centralno zaklepanje in bočne zaščitne letvice. V povezavi z močnejšim bencinskim motorjem je van ambience na voljo za 8.880 €, z dizlom pa za 9.960 €.

 

Galerija: