Dacia sandero stepway

Nedelja, 11 November 2012

Dacia je na ogled postavila novo generacijo na videz robustnejšega modela Sandero, ki sliši na ime Stepway. S njim želi Dacia nadaljevati zgodbo o uspehu cenovno dostopnih in trpežnih vozil. Ravno trpežnost je pri modelu Sandero Stepway izrazito poudarjena že z videzom.


Strešne sani, 16-palčna platišča, zaščitne obrobe ter modra barva Azurite tvorijo prepoznavnost sandera stepway

Osnovna nit zunanjosti dacie sandero stepway ostaja enaka kot pri predhodniku. Novemu sanderu so na streho privili strešne sani, obuli so ga v 16 palična lita platišča, pod sprednji in zadnjih odbijač so namestili zaščitno plastiko srebrne barve, črna zaščitna plastika krasi tudi obrobe koles. Podvozje je od običajnega sandera za trge zahodne Evropo dvignjeno za 40 mm, v državah s sistemom dvignjenega podvozja (kot npr. v Romuniji) pa je to višje za 26 mm. Sprednji odbijač krasijo meglenke, karoserija sandera stepway pa je odeta v ekskluzivno modro barvo Azurite. Notranjost stepwaya se od običajnega sandera razlikuje zgolj po posebnem vzorčastem oblazinjenju s sivimi šivi. Prostornost vozila, oblika armaturne plošče in ergonomija ostajajo enake, nedotaknjen je prav tako ostal 320 litrski prtljažni prostor, ki se ob zložljivi zadnji klopi v razmerju 60:40 lahko poveča na 1.200 litrov.

V znani motorni paleti sta edini novosti nov Renaultov 0.9-litrski bencinski trivaljni motor TCe, ki zmore 90 KM in v zrak izpusti 125 g CO2 na km ter 1,5-litrski dizelski štirivaljnik z 90 KM, izpustom 105 g CO2 na km in renaultovo oznako eco².


Notranjost sandera stepway je skoraj povsem enaka običajnemu sanderu. Razlika je v oblazinjenju sedežev.

Sandero stepway bo na voljo z dvema paketoma opreme. Osnovni paket kot pri vseh modelih Dacia pomeni zgolj osnovno opremo za varnost in udobje. Bogatejši paket opreme pa vsebuje dodatke, ki se zahodnoevropskim kupcem zdijo v tem času samoumevni, kar pomeni usnjen volan, klimatsko napravo, tempomat z omejevalnikom hitrosti, parkirni senzorji, Plug&Radio MP3 multimedijski sistem z vtičnicama Jack in USB, sistemom Bluetooth za prostoročno telefoniranje in upravljanje s tipkama na volanu. Za doplačilo bo na voljo tudi v modelu Lodgy predstavljen multimedijsko-navigacijski sistem MEDIA NAV, ki z zaslonom na dotik in z navigacijo predstavlja nadgradnjo sistema Plug&Radio. Kupci bodo lahko navigacijo sami sproti posodabljali s pomočjo ključa USB ali spletne strani Naviextra.

Izvedba Stepway je tako kot običajni sandero najbolj napredovala pri varnostni opremi, saj bodo vse različice serijsko opremljene s sprednjima in stranskima varnostnima blazinama, sistemom ESP, zategovalniki varnostnih pasov z omejevalniki zatezne sile ter priključkoma ISOFIX na zadnjih sedežih. V duhu moderne personalizacije vozila bo tudi sandera stepway mogoče opremiti z različni dodatki za lepši izgled (stranske poslikave, platišča, obrobe meglenk, predpražniki…) in večjo praktičnost vozila (mreža v prtljažnem prostoru, prenosljiva zamrzovalna skrinja…).


Sandero stepway tudi v drugi generaciji prisega na preprostost in trpežnost, poganjajo pa ga Renaultovi motorji

Sandera stepway bodo za evropske trge izdelovali v romunski tovarni Pitesti za potrebe avtomobilskega trga v Maroku in v Tuniziji pa v obratu Somaca na Casablanci.

Tit Kurtin

Galerija