Mazda 3, prenova – slovenska predstavitev

Petek, 03 Marec 2017

Mazda se pri razvoju avtomobilov osredotoča na čim boljšo interakcijo med voznikom in avtomobilom, s skladu s filozofijo Jinba Ittai (povezanost konja in jezdeca). Te smernice so razvojni inženirju v praksi poskušali vnesti tudi v prenovljeno mazdo3, ki smo jo spoznavali na isti lokaciji kot ob uvedbi limuzinske različice in dizelskega motorja.

Mazda3 še ne deluje avtomobil, ki bi kazal sledi časa in bi bil potreben prenove videza, a hitre posodobitve elektronike prinašajo potrebo po vsaj majhni osvežitvah. Navzven je spremembe ob prenovi mazde 3 opaziti pri videzu obeh odbijačev, maske, žarometov in meglenk. Dodali so smernika v vzvratni ogledali in spremenili videz 18-palčnih litih platišč. Nova je »machine siva« trislojna barva, ki je še posebej izrazita in kontrastna ob sončni svetlobi.

V notranjosti mazde3 je opaziti spremembe na sredinskem grebenu, kjer je električna parkirna zavora zamenjala mehansko in s tem omogočila dodatna odlagalna mesta. Ta so poslej večja in bolj praktična tudi v vratih. Voznik bo opazil novo grafiko merilnikov in izboljšan barvni head-up zaslon (boljša preglednost in kakovost prikaza), drugačen osrednji zaslon ter volanski obroč, z dodatno funkcijo ogrevanja, drugačnimi stikali in boljšo obliko za prijem dlani. Prej omenjena filozofija Jinba Ittai pa se kaže tudi v spremenjeni zasnovi sedežev, ki bolje podpirajo telo. Kabina je sedaj bolje zvočno izolirana, opravili so spremembe podvozja, pri dizlu pa so dodali »gladilec zvoka«.

Novost med tehnologijami je tudi nadgradnja aktivnih varnostnih sistemov z novo kamero, ki ima širši kot zaznavanja. Sistemi so sedaj identični sistemom v mazdi6. Nov je sistem za prepoznavanje prometnih znakov (TSR), ki deluje s pomočjo navigacije. Voznika z utripanjem in akustičnimi opozarja na prekoračevanje. Sistem za preprečevanja trkov (SCBS) prvo voznika opozori z zvočnim signalom, če voznik ne odreagira, prične samodejno zavirati. Po novem prepoznava tudi pešce. Nadgradnja sistema za pomoč pri zaviranju (SBS) omogoča delovanje do 160 km/h (prej 145 km/h), razlika v hitrosti, da se vozilo izogne trku je lahko največ 50 km/h (prej 40 km/h). 

Pri najvišji stopnji opreme ima mazda3 prilagodljive celotne LED žaromete, ki se prilagajajo cesti in nasproti vozečim vozilom. Posamezni segmenti (4 segmenti na žaromet, vsak 3 LED diode, dodan še segment, ki razširi snop kratkih luči) se ne le izklapljajo ampak samodejno prilagajajo svetilnost. Z uvedbo te tehnologije se pri Mazdi poslavljajo od ksenonskih žarometov. Za boljšo stabilnost in občutek med vožnjo je vgrajen sistem G-vectoring control, ki skrbi za enakomerno porazdelitev sil na kolesa in preko teh na podlago - glede na oprijem,ki je v danem trenutku na voljo. Pri mazdi pravijo, da naj bi njihov sistem v primerjavi s konkurenco vozniku dajal bolj naraven občutek.

 

Do prenove se je v ponudbi mazde3 prodalo 5% osnovne opreme Emotion, 36 % opreme Challenge, 22% Attraction, kar 37% vozil pa je imelo opremo višjega cenovnega ranga (Takumi, revolution in Revolution Top). 79 % prodaje je obsegala 5-vratna mazda3, 21 % pa je preostalo limuzini. Precej nenavadna je statistika pri motorjih - 4 % kupcev se je odločilo za dizla, 27 % za osnovnega bencinca, ostali pa za močnejšega 2-litrskega bencinca. Mazda v trojki ne načrtuje šibkejšega 1,5-litrskega dizla, preostali trije motorji pa ohranjajo dobre lastnosti brez posebnih novih posegov.

Osnovna cena mazde3 (G100 Emotion) je tudi po osvežitvi modela nespremenjena: 14.490 €. Paket Challenge se je (odvisno od motorja) podražil za 100-300 €, Attraction za 0 - 200 € in Revolution za 100 €. Cena trojke z opremo Revolution top je ostala enaka. Vsi paketi opreme so sedaj izboljšani in bogatejši, torej je cena glede na vsebino ugodnejša kot pred prenovo.Slovenski uvoznik znamke Mazda v letu 2017 načrtuje prodajo 320 prenovljenih mazd3, skupno pa 1200 novih mazd. To pomeni 8% rast prodaje v primerjavi z letom 2016, ko so prodali 1106 vozil (+18 % v primerjavi z 2015 in kar + 93 % v primerjavi z letom 2013). Najbolje prodajane so bile CX-3 (400 vozil), mazda3 (314 vozil) ter mazda CX-5 (173 vozil) in mazda 6 (133 vozil).

Besedilo in fotografije: Aleksander Praper

Galerija