Mazda6 limuzina

Sreda, 29 Avgust 2012

Mazda predstavlja tretjo generacijo priljubljenega modela Mazda6. Nova šestica je druga mazda, po uvedbi CX-5, ki vsebuje nabor Skyactiv tehnologij in obliko zasnovano v skladu s filozofijo Kodo – duša gibanja. Skupaj s sodobnimi asistenčnimi sistemi prinaša tudi i-ELOOP - Mazdin novi sistem za regeneracijo zavorne energije.


Nova mazda6 ima ostro odeskan prednji del, preluknjan z veliko masko in režami ter polepšan s krilato linijo kroma

Mazda je pri razvoju svojega novega zastavonoše še posebej želela poudariti vozne užitke, kar namiguje že z mišičasto obliko. Ta izvira iz koncepta Tekeri, ki so ga lani predstavili na avtomobilskem salonu v Tokiu. Nova mazda6 deluje bolj nizka in razpotegnjena (4,86 metra dolžine in 1,84 širine) kot predhodnica. Čeprav je ta bila videti zelo skladna in agresivno ušpičena, je koeficient zračnega upora pri novi mazdi6 še boljši (0,26). Prednji del ima precej krajši previs in je nemudoma prepoznaven. Zaznamuje ga orjaška maska, s kromirano obrobo, ki se nadaljuje proti prednjim žarometom. Slednji v Mazdino paleto uvajajo okrasni LED “obroček”. Vrhnji del bokov je prepoznaven zaradi  prepletanja treh linij, mehko oblikovan zadek pa je navidezno razširjen s kromirano letvijo. K vizualnem občutku stabilnosti nove mazde6 prispevajo vsaj 17-palčna kolesa, k elegantnem videzu pa nova rdeča barva “Soul Red”.

Potniški prostor tretje generacije mazde6 s predhodnico nima veliko skupnega. Pred voznikom so trije simetrično razporejeni in privlačno oblikovani merilniki ter z gumbki bogato založen volan. Osnovne informacije so prikazane na 3,5-palčnem ekranu med merilniki, navigacija pa svoje napotke izpisuje na 5-palčnem ekranu. V kabini prevladujejo horizontalne linije, ki jih poudarja okrasna letev, na voljo v dveh barvah ‘Bordeaux metal’ in ‘Dark metal’. Poleg zveznega prehoda armaturne plošče v bočne panele je pohvalno zrcaljenje dveh zunanjih linij na notranjo stran prednjih vrat, še bolj pa se veselimo povečanja prostornosti, čeprav že pri predhodnici nismo imeli pritožb. Mazda je prisluhnila tudi nekaterim kritikam glede uporabe materialov in poslej obljubljajo povečano uporabo mehkih plastik, izrazito natančno izdelavo in več kromiranih dekoracij.


Notranjost mazde6 obljublja več prostora, boljše materiale in izdelavo ter bolj dekorativen videz.

Glede na to, da je Mazda svojo novo šestico predstavila v Rusiji, bo z uvedbo na naš trg motorna paleta gotovo drugačna, saj so motorji za njihov trg ustrezni normativom Euro4. Rusom bodo namreč ponudili dva bencinska motorja in dva 6-stopenjska menjalnika. Osnovni motor je Skyactiv-G 2,0, ki premore 110 kW (150 KM) ter 210 Nm navora, pri 4000 vrtljajih. Močnejšo opcijo predstavlja Skyactiv-G 2,5, ki je premiero doživel ravno z novo mazdo6. Pridela največ 141 kW (192 KM) in 256 Nm navora, pri 3250 vrtljajih. Osnovni motor je na voljo z ročnim ali samodejnim menjalnikom Skyactiv, močnejši pa le s samodejnim. Za znižanje porabe bosta poskrbela i-stop in novi i-ELOOP sistem regeneracije zavorne energije, ki uporablja kondenzator.

Skyactiv tehnologije so se poleg motorjev in menjalnikov v mazdi6 prenesle tudi na podvozje in karoserijo. Vse skupaj, z lahko gradnjo vred, omogoča značilno lahkotno vodljivost, odzivnost in neposreden občutek. Premi z več vodili, električni progresivni krmilni mehanizem, uporaba ultra trdih jekel ter za 30 % izboljšana vzvojna trdnost so ključni poudarki, ki dopolnjujejo izboljšano aerodinamiko in zvočno udobje. Za varno in prijetno vožnjo nove mazde6 poskrbijo elektronski sistemi – RVM (za nadzor nad mrtvim kotom), AFS (smerno prilagodljive prednje luči), HBC (samodejni preklop dolge/kratke luči), SCBS (sistem za samodejno zaviranje ob zaznavanju možnosti naleta pri nizkih hitrostih), LDWS (sistem za opozarjanje na nenamerno zapuščanje voznega pasu), HLA (pomoč pri speljevanju v klanec) in ESS (utripanje zavornih luči v primeru nujnega zaviranja).


Skyactiv tehnologije so v novi mazdi6 prenešene na vsa področja - motorji, menjalniki, karoserija in podvozje

Novo mazdo6 bomo v živo spoznali na avtomobilskem salonu v Parizu že čez mesec dni. Takrat pričakujemo tudi nove podatke o motorjih, ki bodo na voljo za naš trg. Pričetek prodaje nove mazde6 limuzine napovedujejo za konec tega leta, na fotografiji začetka proizvodnje pa smo opazili karavanski model, zato kmalu pričakujemo tudi njegovo predstavitev.


Aleksander Praper

Video:

Galerija