Mazda CX-7

Sreda, 21 Oktober 2009

Mazdin športni terenec CX-7 je bil leta 2006 sprva predstavljen onkraj velike luže, leto kasneje pa je pričel osvajati še evropske kupce. Ti so doslej pokupili 30.000 enot, pri čemer je vendarle treba upoštevati, da je bila CX-7 doslej na voljo z enim motorjem, pa še ta ni bil dizelski, kar je običajno pri tovrstnih vozilih. Stavila je torej na kupce, ki želijo v atraktivnem SUV-ju tudi zmogljiv bencinski motor. Svoje simpatizerje utegne poslej še bolj pritegniti – ob prenovi videza je namreč bogatejša tudi za dizelski motor.

Mazda CX-7 se po velikosti uvršča med kompaktne in velike SUV-je. Čeprav se zdi, da je navzven oblikovalci niso kaj dosti spreminjali, so razlike ravno pravšnje, da dopolnijo dinamičen značaj vozila, več kromiranih poudarkov pa prispeva tudi k prestižnejšem vtisu. Vešče oko kaj hitro opazi drugače oblikovan prednji del,  s spremenjenimi meglenkami, veliko petkotno masko in agresivnejšim odbijačem. S strani je moč nov model prepoznati na račun novih 18- ali 19-palčnih platišč. Na zadku je lahko nameščen večji strešni spojler, sprememb pa je bil deležen še odbijač. Pogled na zaključke izpušne cevi razkrije tudi motorizacijo -  dve sta za bencinca in ena za dizla.

Notranjost je poslej odeta v drugačne materiale, ki naj bi bili enostavnejši za čiščenje, kromirane obrobe zračnih rež pa poskrbijo za svetleče poudarke. Voznik bo opazil drugačno grafiko in osvetlitev merilnikov, na dodatnem barvnem prikazovalniku (podobno kot v mazdi3) pa bo poslej lahko spremljal podatke potovalnega računalnika, navigacije in vzvratne kamere. Tudi potnikom bo očitna sprememba oblike volana, voznik pa bo hvaležen za pridobitev njegove vzdolžne nastavljivosti.

 

Ob napovedi, da se naj bi poslej le še 10% kupcev odločalo za dosedanji 2,3-litrski bencinski turbo-motor, ki po novem ustreza normam Euro 5, je torej glavno breme prodaje na novem dizelskem agregatu. Gre za 2,2-litrski štirivaljnik, z vbrizgom preko skupnega voda, močjo 173 KM in največjim navorom 400 Nm. Tovarna je zapisala, da naj bi CX-7 s tem agregatom dosegla največ 200 km/h ter do polovice te hitrosti pospešila v 11,3 sekunde. Ob povprečni porabi  7,5 litra bi bil izpuh CO2  199 g/km. Poleg serijskega filtra trdih delcev pa novi dizel izpuh prečisti tudi s pomočjo selektivne katalitične redukcije, pri kateri sečnina (AdBlue) reagira z izpušnimi plini in krepko zmanjša vsebnost škodljivih NOx. 15-litrski rezervoar tega kemijskega pripravka naj bi zadoščal za celoten servisni interval (20.000 km), menjava pa naj bi stala 32 €.

Posodobitve, ki vplivajo na kakovost in varnost vožnje so prinesle nove blažilce in spremenjeno nastavitev podvozja, izboljšanje vzvojne togosti karoserije za 5%, boljšo zvočno izolacijo, opcijski nadzor tlaka v pnevmatikah in sistem za zaznavo avtomobilov v mrtvem kotu. Serijski še vedno ostaja štirikolesni pogon z elektronsko porazdelitvijo navora.

Mazda CX-7 je na voljo torej z dvema motorjema, ki sta povezana s šest-stopenjskim ročnim menjalnikom. Srečali jo boste lahko v kateri izmed sedmih barv zunanjosti (tri so nove), z bež ali črnim ambientom, črnimi ali aluminijastimi dekoracijami notranjosti ter založeno s katerim izmed petih nivojev opreme: Emotion, Challenge, Challenge Navi, Revolution in Revolution Luxury. Medtem, ko je dizelski motor razpoložljiv z vsemi nivoji opreme, sta za močnega bencinca rezervirana le najboljši izvedbi. Ti sta na voljo po enaki ceni kot doslej, torej začenši s 36.690 €, medtem, ko je osnovna dizelska izvedba 5300 € cenejša.

 

Galerija: