Mazda CX-5 – slovenska predstavitev

Nedelja, 25 Marec 2012

Trend vedno večje popularnosti SUV se ne da prezreti. Čeprav je bila Mazda med njimi prisotna z lepim in zmogljivim CX-7, ji je manjkal model, ki bi konkuriral med kompaktnimi SUV-ji, kjer je prodajni kolač še posebej velik. Zato so pripravili model CX-5, ki sicer z oznako namiguje, da je manjši od CX-7, a pomeni tudi njeno zamenjavo. Še posebej pomembna je mazda CX-5 zaradi uvajanja novega oblikovalskega jezika ter premišljenih tehnologij, ki so združene v oznaki Skyactiv.


Mazda CX-5 prva v serijski podobi vsebuje novo Mazdino oblikovalsko filozofijo, ki so jo poimenovali Kodo, oziroma – duša gibanja. Prvič so poteze, ki izražajo vitalnost in moč predstavili na lepem konceptu Shinagi, na mazdi CX-7 pa se zrcalijo na odločnih karoserijskih potezah, z močno bočno zarezo, s čemer so želeli pričarati dinamiko divje mačke v skoku. Hitro je opazen navpično odsekan prednji del, z novo obliko maske katere kromirani elementi prehajajo v prednje luči. Nekoliko nenavadna je namestitev dnevnih LED luči v povsem spodnji del prednjega odbijača Velika kolesa, povečan odmik od tal in temne plastike na spodnjem delu karoserije napovedujejo vsaj nekaj terenske duše.. Na zadku je zaslediti položno zadnje steklo, strešni spojler dvojno izpušno cev in všečne luči. V paleti sedmih novih barv sta dve novi – Sky modra in Zeal rdeča.

2,7 metra medosne razdalje je rekorden podatek med konkurenco. Zaradi njega mazda CX-5 obljublja tudi nadpovprečno prostornost potniške kabine – še posebej radodaren kolenski prostor za zadaj sedeče. Slednja je oblikovana manj izstopajoče kot zunanjost, kar pa je pri SUV-jih že v navadi. Z obliko belo osvetljenih merilnikov so voznikom želeli namigniti športnost, kot jo pri Mazdi simbolizira roadster MX-5. Novi volanski obroč vsebuje številne gumbe, v veselje uporabnikov pa so tokrat vrhnji del armaturne plošče odeli v mehko plastiko. MX-5 ima nove, lahke sedeže, ki so na voljo z dvema vzorcema črnega blaga ali z bež oziroma črnim usnjem. Tisti, ki jim prtljažnik avtomobila veliko pomeni, bodo veseli, da CX-5 že v osnovi nudi 503 litre prostornine. Zadnja klop je deljiva v razmerju 40:20:40 in zelo enostavno zložljiva ob pomoči dodelanega sistema Karakuri. Posledica je 1620 litrov največje prostornine in povsem ravno dno. Novost pa je posebno prekrivalo prtljažnika, ki ga je moč shraniti v dno in vedno voziti s sabo.

Mazda MX-5 bo prodajno pot v Sloveniji pričela le z aluminijastim 2-litrskim bencinskim motorjem Skyactiv-G. Glede na to, da si ga je moč omisliti s prednjim ali štirikolesnim pogonom so ga ponudili v dveh konfiguracijah – z močjo 121 kW (165 KM) in 210 Nm navora za prednji pogon ter 118 kW (160 KM) in 208 Nm za štirikolesni pogon. Posebnost bencinskega motorja je najvišje kompresijsko razmerje med serijskimi bencinskimi motorji in sicer 14:1 (običajno okoli 10:1), kar prinaša boljši izkoristek, višji navor, manjšo porabo. Za doseganje tako visoke kompresije so morali prilagoditi izpušna kolena, obliko batov (z vdolbino) in injektorje, dodali pa so tudi variabilno krmiljenje ventilov. Rezultat je 15 % več navora, 15 % manjša poraba in emisije ter 10 % manjša masa. Motor je ustrezen standardom Euro 5.

V maju bo ponudbo dopolnil 2,2-litrski dizelski motor Skyactiv-D, v dveh stopnjah zmogljivosti: s 110 kW (150 KM) ter 380 Nm navora ali 129 kW (175 KM) in 420 Nm največjega navora. Slednjega so zasnovali ravno v obratno smer – zmanjšali so mu kompresijo na 14:1 (bolj običajna bi bila med 16 in 18) in s tem dosegli bolj homogeno zmes, nižjo temperaturo in tlak. Spremenjen je izpušni sistem, dodano je variabilno krmiljenje izpušnih ventilov, zaradi manjše obremenjenosti motorja so deli manjši in lažji, kar prinaša 10 % manjšo maso. Hkrati je omembe vredno, da se dizel zavrti kar do 5200 vrtljajev, deloval naj bi bolj kultivirano, ter dosegal do 20 % nižjo porabo. Zaradi čistega zgorevanja že brez filtra NOx zadosti standardu Euro6.

Kupci bencinskih in dizelskih različic mazde CX-5 si bodo lahko omislili 6-stopenjski ročni ali samodejni menjalnik. Prvi se imenuje Skyactiv-MT, je manjši in lažji od dosedanjih menjalnikov, hkrati pa se ponaša s kratkimi, natančnimi hodi in še posebej lahkotnim pretikanjem v višje prestave. Samodejni menjalnik Skyactiv-Drive je posebnež zaradi premostitvene sklopke. Poleg klasične hidravlične ima dodano še lamelno sklopko, ki omogoči hitreje in mehkeje spojiti prestave. V primerjavi z običajnim samodejnim menjalnikom naj bi te spremembe povzročile 4-7 % porabe goriva. Oba menjalnika imata po dve izvedbi -  za motorje z navorom do 270 oziroma do 460 Nm.

Podvozje Skyactiv-Chassis zagotavlja dober občutek pri krmiljenju, majhno vzdolžno nagibanje, izboljšano absorbcijo udarcev s cestišča in neposreden električni servo volan. Pri zasnovi karoserije Skyactiv-Body so uporabili visoko trdnostna jekla in ob 8 % zmanjšani masi dosegli 30 % boljšo trdnost. Dele nosilnega ogrodja so povezali drugače kot doslej in na sprednjem delu vozila dosegli boljše absorbcijske lastnosti v primeru trčenja. Da bi do slednjega sploh ne prišlo je mazda CX-5 lahko zelo bogato založena z novimi asistenčnimi sistemi. Že znani RVM (Rear Vehicle Monitoring) opozarja na vozila v mrtvem kotu in po novem deluje pri hitrostih od 30 km/h ter na daljši razdalji – do 50 metrov za vozilom. Biksenonske smerne luči lahko dopolnjuje sistem HBC (High Beam Control) , ki poskrbi za samodejno preklapljanje dolgih-kratkih luči. Opozorilo pred neželeno menjavo voznega pasu (LDW) ob zaznavanju prekoračitve talne označbe iz ustreznega zvočnika (na levi ali desni) z zvokom, ki posnema brenčanje narebrenih talnih označb, opozori voznika. Sistem deluje nad 65 km/h. Povsem nov je SCBS (Smart City Brake Support) sitem, za izboljšanje mestne varnosti, ki deluje do 30 km/h in je sposoben ob zaznavanju nevarnosti samodejno ustaviti vozilo. Pri hitrostih od 4 – 15 km/h povsem prepreči trk, pri hitrostih med 15 in 30 km/h pa ublaži njegove posledice.

Mazda CX-5 je na voljo s štirimi paketi opreme- Emotion, Challenge, Attraction in Revolution. Medtem, ko naj bi osnovnega paketa prodali najmanj in ne omogoča vgradnje štirikolesnega pogona, je najbolj založen paket na voljo le v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. V osnovno opremo sodi ročna klimatska naprava, sistem za pomoč pri speljevanju v klanec, sistem i-stop, električno pomična stekla in ogledala ter osrednje zaklepanje, informacijski sistem s potovalnim računalnikom in radio s cd/mp3 predvajalnikom ter  priklopoma USB ter AUX. Varnost izboljšujejo nadzor tlaka v pnevmatikah, ABS z EBD in EBA, stabilizacijska sistema DSC in TCS in 6 zračnih blazin. V drugem nivoju opreme Challenge velja posebej omeniti 5,8-palčni zaslon na dotik ter prvi Mazdin multifunkcijski vrtljivi gumb HMI za upravljanje radia, navigacije in nastavitev vozila.

Mazda, ki ji je tečaj jena in cunami na Japonskem zagrenil lanskoletno prodajo, si od nove CX-5 veliko obeta, saj so naročila na domačem trgu za 8-krat presegla predvidevanja. Zato načrtujejo v Slovenji prodati 200 mazd CX-7, pri čemer bi naj večinski delež zajemala dizelska vozila, s štirikolesnim pogonom in ročnim menjalnikom. Medtem, ko se osnovni model 2,0i Emotion prodaja za 22.590 € (ni na voljo s štirikolesnim pogonom), se cene stopnjujejo na zelo enostaven način – samodejni menjalnik stane 2000 €, štirikolesni pogon in doplačilo za dizla pa ravno tako.

Aleksander Praper

Galerija