Mazda MX-5 RF

Sreda, 30 Marec 2016

Mazda je na avtosalonu v New Yorku predstavila novo MX-5 v izvedbi s trdo odstranljivo streho, kar pove oznaka RF (retractable fastback). Širše uporabna različica legendarnega roadsterja, ki je pretekli teden postal tudi svetovni avto leta, je tokrat oblikovana precej drugače kot predhodnica, njena zasnova pa bolj spominja na targo kot na tipične kabriolete s trdo streho, oziroma »kupe-kabriolete«.

Nova mazda MX-5 RF je torej krepko spremenila zasnovo pomične trde strehe in posledično je dizajn videti veliko bolj tekoče kupejevski kot sedaj. Namesto kupolaste strehe se ta sedaj v lepem loku spušča proti zadku. Tudi, ko trdo streho nad potniškim prostorom in zadnje okno s pritiskom na gumb (do hitrosti 10 km/h) pospravite v zadek, ostane nameščen zadnji del, kot nekakšen varnostni lok. Odstranljivo zadnje okno, ki se zloži skupaj s streho, pa kljub temu prispeva k občutku prevetrenosti kabine. Takšna zasnova, ki pospravi le streho, ne pa zadnji del kabine, omogoča, da ostane prostornina prtljažnika enaka kot v roadsterski izvedbi. Tudi višina te MX-5 je le 5 milimetrov večja.

Enaka kot pri MX-5 roadsterju sta tudi motorja – dva bencinska štirivaljnika – Skyactiv G 1,5 in Skyactiv G 2,0. Z obema se vgrajuje 6-stopnjski ročni menjalnik Skyactiv MT. Z 2-litrsko izvedbo MX-5 RF pa bodo ponudili tudi 6-stopenjski samodejni menjalnik. Čeprav notranjost ostaja načeloma enaka kot v roadsterski MX-5 so na predstavitvi poudarili, da so na vratih pustili vidne dele v barvi avtomobila, da bi tako še poudarili povezanost voznika z vozilom, kar že od prve generacije (1989) dalje označujejo z izrazom »Inba Itai, oziroma povezanostjo jezdeca ter konja.« Med tremi merilniki se v levem prikazuje stanje zlaganja strehe, sedeži pa so odeti v kakovostno rjavo napa usnje sešito s sivimi šivi.

Posebnost nove mazde MX-5 RF je tudi paleta karoserijskih barvnih odtenkov. Med njimi je novost siva kovinska barva Machine Grey, ki naj bi najbolje poudarila linije tega modela, prvega MX-5 modela, ki ima opazne ostre poteze Mazdine oblikovalske filozofije Kodo – duša gibanja. Gre namreč za barvo, ki deluje izrazito kontrastna, z močnim sijajem in temnimi sencami, kar naj bi ustvarilo vtis, da je MX-5 RF izsekana iz kosa železa. Tudi nanos te trislojne barve je svojstven, oziroma enak kot pri globoki rdeči barvi Soul red. Ta poseben način barvanja so zasnovali, da bi dosegli globok učinek barve, bistvo pa je v drugačni gostoti odsevnega nanosa aluminijastih delcev, ki se doseže z močnim krčenjem nanosa med sušenjem in drugačno razporeditvijo delcev.


Aleksander Praper
 

  

Galerija