Mazdi MX-5 Spyder in MX-5 Speedster

Četrtek, 05 November 2015

V Las Vegasu je odprl vrata salon SEMA 2015, namenjen predelavam avtomobilov in dodatni opremi (Specialty Equipment Market Association). Poleg številnih vsaj blago ameriško kičastih predelav so se na salonu našli tudi všečno preoblikovani avtomobili. Med njimi dva Mazdina oblikovalska koncepta, grajena na osnovi nove mazde MX-5. MX-5 spyder in MX-5 speedster še posebej poudarjata lahko gradnjo in užitek vožnje z odprto streho.

Oblikovalci so za obe posebni mazdi MX-5 inspiracijo našli pri veteranskih roadsterjih. MX-5 spyder odlikuje hitro zložljiva platnena streha in karoserije lakirana v živo-srebrn odtenek Mercury Silver. Posebnost so še aerodinamični dodatki, maska iz ogljikovih vlaken in lahka 17-palčna platišča Yokohama ADVAN Racing RS, s pnevmatikami 225/45/17. Mazda MX-5 spyder ima notranjost oblečeno v Spinneybeckovo »PRIMA« naravno usnje. Motor vgrajen pod nizek prednji del je 2-litrski bencinski štirivaljnik Skyactiv-G, Brembo zavorne čeljusti so štiribatne, vzmetenje pa nastavljivo. Masa koncepta je 1043 kg.

Še bolj puristična je mazda MX-5 speedster, ki ji poseben čar daje modra barva Blue Ether. Koncept speedsterja je olupljen do res najnujnejšega – namesto vetrobranskega stekla ima samo deflektor – za prvinski občutek vetra v laseh, kot v športnih avtih stare šole. Mazda je pri speedsterju lahko gradnjo privedla do skrajnih meja, zato njegova masa znaša samo 943kg. Za to je uporabila vrata in sedeža iz ogljikovih vlaken, oblečena v črno alcantaro, kot tudi posebej izdelana vrhunska 16 – palčna platišča RAYS 57 Extreme Gram Lights, obuta v pnevmatike dimenzije 225/50/16. K&W vzmetenje je nastavljivo in omogoča znižanje razdalje do tal za 3 centimetre. Glede motorja in zavor je speedster enak spiderju.

Oba Mazdina koncepta, MX-5 Spyder in MX-5 Speedster, sta brezkompromisna modela, ki poudarjata bistvene značilnosti MX-5,” je komentiral Ken Saward, vodja oblikovanja pri Mazdi v Severni Ameriki. Pri pripravi konceptov je s kolegi sodeloval z različnimi dobavitelji opreme in delavnicami za predelave. “Nova mazda MX-5 je dokaz, kako neučakano so opremljevalci zgrabili naš športni avto, a obenem ostali zvesti njegovemu poslanstvu.


Aleksander Praper


Galerija