Mazda MX-5

Četrtek, 04 September 2014

Mazda je na treh različnih lokacijah predstavila četrto generacjo legendarnega modela MX-5, ki nadaljuje tradicijo roadsterja, ki že četrt stoletja uspešno prepričuje kupce s preprosto uživaško zasnovo in je s tem uspel doseči prestol najbolje prodajanega dvosedega športnega avtomobila na svetu. Nova generacija MX-5 je z uporabo dizajna Kodo oblikovno naredila izstopajoč korak, hkrati pa uvaja tudi sodobne Skyactiv tehnologije. V Evropi bo naprodaj v letu 2015.

Nova generacija mazde MX-5 nadaljuje četrt stoletja tradicije majhnega uživaškega roadsterja

Že ob prvem pogledu nanovo mazdo MX-5 je očitno, da v novi generaciji ne gre več za tipično evolucijo, saj je tokrat oblika krepko drugačna kot v preteklih generacijah, ki so delovale oble, precej nežne s »prijaznim« videzom luči in dokaj poravnano zgornjo linijo bokov. Nova MX-5 je zaradi Kodo oblikovanja videti bolj ostro in agresivno. Boki imajo klasično dvojno ukrivljeno linijo, ki se dvigne nad blatniki in spusti na sredinskem delu avtomobila, ter kabino bolj pomaknjeno proti zadku. A-stebrička sta tanjša, sredinski del pokrova motorja pa nižji, kar naj bi pripomoglo k boljši preglednosti. Tako z odprto kot zaprto streho naj bi nova MX-5 zgledala skladna in atraktivna, kar je po fotografijah sodeč oblikovalcem lepo uspelo. Še posebej, ko pomislimo, da je nova MX-5 še vedno majhen avto – dolg le 3,92 metra, širok1,73 in visok 1,24 metra. Uradno je nova MX-5 obuta v 16-palčna kolesa, k lepemu videzu pa bi krepko pripomogla večja platišča, ki so pri današnjem oblikovanju že samoumevna.

Potniški prostor je vsaj toliko odstopajoč od dosedanje tradicije kot je zunanjost. Opaziti je precej več detajlov, bolj dodelane površine, bolj kakovosten videz in več povezanosti z zunanjostjo. Zgornja površina je lakirana v karoserijsko barvo in navidezno nadaljuje zunanje površine, kar naj bi vozniku še bolj vlivalo občutek zlitosti z avtomobilom. Sedeži imajo tudi tokrat integrirane vzglavnike, kokpit pa je simetrično oblikovan – merilnik hitrosti je v isti osi kot drog volana, na vsaki strani instrumentne plošče pa sta nameščeni okrogli reži ventilacije. Pri mazdi pa se kljub spoštovanju tradicije starih britanskih roadsterjev niso odrekli sledenju trendov – MX-5 ima vgrajeno zadnjo generacijo HMI upravljanja s pomočjo vrtljivega gumba in stikal ter prikazom na osrednjem zaslonu. Tudi internetna povezljivost, s pomočjo MZD Connect, je našla svojo mesto v sicer klasičnem roadsterju.

V notranjosti bo nova MX-5 prinesla več sodobnih rešitev - od HMI in osrednjega zaslona do internetne povezljivosti

Vzdolžno spredaj-sredinsko je vgrajen bencinski štirivaljnik Skyactiv-G, ki je povezan s Skyactiv-MT ročnim šeststopenjskim menjalnikom. Porazdelitev mase je enakomerna na obe osi. Uporaba aluminija in lažje strehe je prinesla 100 kilogramov manjšo maso kot pri odhajajočem modelu in tudi nižje težišče. S tem naj bi še okrepili filozofijo povezave voznika in vozila, po zgledu Jinba Ittai (Harmonija jezdeca in konja), kar v avtomobilskem svetu pomeni odzivnost in agilnost, ki je pri MX-5 vedno pomenila bistvo užitka v vožnji.

Nova MX-5 naj bi bila še bolj prijetna in neposredna za vožnjo kot predhodnice, saj ima prvič Skyactiv podvozje, prilagojeno za zadnji pogon. Komponente podvozja so lažje, nastavitev je še vedno precej trda, zavore pa so prilagodili maksimalno dobremu občutku doziranja. Osnova za užitke ob vožnji MX-5 pa je tudi platnena pomična streha, ki jo je sedaj možno odpreti ali zapreti kar v sedečem položaju. Piš vetra naj bi bil prav posebej dobro nadzorovan, da ostaja občuten, a na prijetnem nivoju. Da bi ob šumenja vetra ne žrtvovali uživanja ob glasbi, če vam ptičje petje ni dovolj, so zvočnike avdio sistema vgradili tudi v vzglavnike.

Prvič bodo v mazdo MX-5 vgrajene Skyactiv tehnologije - motor, menjalnik in podvozje. Masa bo manjša za 100 kg!

Manjša masa postavlja novo MX-5 na raven, primerljivo z originalnim modelom, ki je ob predstavitvi leta 1989 poskrbel, da tržišče cenovno privlačnih športnih avtomobilov nikoli več ni bilo enako. V preteklih petindvajsetih letih jih je bilo izdelanih več kot 947.000 in MX-5 se ponaša tudi z Guinnessovim svetovnim rekordom najbolje prodajanega dvosedežnega športnega avta vseh časov. Temu primerno je bil poimenovan tudi moto predstavitve, “Long live the roadster”, ki hkrati označuje tudi začetek delovanja novega Mazdinega evropskega prireditvenega stičišča v Barceloni poimenovanega Mazda Space.


Aleksander Praper

Video


Galerija