Opel adam S

Ponedeljek, 22 September 2014

Vrh ponudbe Oplovega modnega modela Adam bo odslej zasedla športna izvedba Adam S. Serijski model bo temeljil na študiji predstavljeni na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi. V prodajne salone se bo pripeljal v začetku leta 2015.

Opel adam S že z videzom ustvarja vtis, da gre za posebej zmogljivo izvedbo. Sprednji spojler, stranske obrobe, strešni spojler in zajetnejši zadnji odbijač, z zajetno izpušno cevjo, so značilnosti športne zunanjosti. V kombinaciji z ekskluzivno izvedbo Red 'n' Roll so za streho na voljo štiri barve, ob desetih izbranih barvah zunanjosti. Podobo zaokrožata logotipa Adam S na zadnjih stebričkih strehe, individualisti pa si lahko omislijo še posebno S grafiko na strehi in na ostalih delih zunanjosti. Adam S je prepoznaven tudi po zatemnjenih dnevnih lučeh z LED diodami spredaj in zadaj.

V notranjosti so za prednja sedeža na voljo štiri izvedbe. Tri, vključno s sedeži Recaro Performance z usnjem Morrocana ali Nappa, so ekskluzivne za adama. V notranjosti je dizajn Red 'n' Roll opazen na opcijski usnjeni izvedbi, ki vključuje volanski obroč, prestavno ročico in ročico ročne zavore v rdeče - črni barvni kombinaciji. Tudi osvetlitev merilnikov in vrat je rdeče barve. Možno je izbrati strop v dirkaško karirastem, črno-belem vzorcu. V opremo sodi samodejna klimatska naprava in Oplov multimedijski sistem IntelliLink.

Pod motornim pokrovom je vgrajen 1,4-litrski motor Turbo ECOTEC, z variabilnim krmiljenjem ventilov in veliko pozornostjo do lahke gradnje. Motor razvije največjo moč 110 kW (150 KM) ter največji navor 220 Nm, kar pomeni 50 odstotkov več moči in 70 odstotkov več navora kot atmosferski 1,4-litrski motor. Skupaj s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom to adamu S omogoči, da pospeši od 0 do 100 km/h le v 8,5 s in doseže največjo hitrost 200 km/h. Serijsko je vgrajen sistem Start/Stop in s sestavo izpušnih plinov motor izpolnjuje prihodnja merila Euro 6. Seštevek vsega je poraba goriva 6,4 l/100 km v kombiniranem NEDC ciklu.

Podvozje je prilagojeno športnim voznim lastnostim najbolj zmogljivega serijskega adama. Krmilni mehanizem je v primeru adama S bolj neposreden, velike zavore OPC S pa obstajajo v različnih izvedbag, glede na različne velikosti koles. Platiščem velikosti 18 palcev propelerske oblike so namenjene pnevmatike velikosti 225/35 R 18. Na voljo pa so tudi 17-palčna platišča.
 

Aleksander Praper

Galerija