Opel ampera-e - napoved

Petek, 12 Februar 2016

Opel bo naslednje leto začel prodajati električnega enoprostorca Ampera-e, ki bo del največje ofenzive modelov v zgodovini te nemške znamke, saj od leta 2016 do 2020 načrtujejo kar 29 novih modelov. Za ampero-e napovedujejo daljši doseg od večine primerljivih električnih avtomobilov, obenem pa tudi cenovno dostopnost.

Pri razvoju električnega enoprostorca Ampera-e je Opel uporabil strokovno znanje s področja elektrifikacije vozil, ki ga je pridobil s prvo ampero, sestrsko izvedbo hibridnega chevroleta volta, v Evropi uvedeno leta 2011.

Ampera-e ima v dno vozila vgrajeno izrazito plosko izvedbo akumulatorjev. Njihova učinkovita namestitev, skupaj z enoprostorsko obliko, omogoča skladen kompakten videz ter zagotavlja veliko prostora v notranjosti. Takšna zasnova pripomore, da sta udobje namestitve petih potnikov in prostornina prtljažnika povsem primerljiva z avtomobili v kompaktnem razredu. Ampera-e bo na voljo tudi z nagrajenim pomočnikom za osebne povezave in servisne storitve Opel OnStar. Tehnologije s področja povezljivosti in sistemi za razvedrilo ter informacije bodo poskrbeli za brezhibno povezavo pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav z vozilom.

Ampero-e je na simpoziju CAR, v nemškem Bochumu, napovedala Mary Barra, predsednica in izvršna direktorica družbe General Motors: “GM in Opel sta vedno verjela, da bodo imeli električni avtomobili pomembno vlogo v mobilnosti prihodnosti. Ampera-e s svojo tehnologijo prinaša spremembe pravil igre in pomeni velik korak v smeri uresničitve naše vizije. Naš novi akumulatorski električni avto je obenem dodatna potrditev Oplovega slovesa glede zagotavljanja širše dostopnosti inovativnih tehnoloških rešitev.

Trendi, kot sta urbanizacija in zaščita okolja, zahtevajo nove vrste mobilnosti in alternativne pogonske sisteme. “Električna vozila imajo potencial za pomembno zavarovanje podnebja in zmanjšanje izpustov”, pravi izvršni direktor skupine Opel dr. Karl-Thomas Neumann. “Nova ampera-e odpira nove perspektive na poti v električno mobilnost z odpravljanjem ovir, kot so visoke cene in preskromen doseg številih električnih vozil.
 

Aleksander Praper