Opel grandland X uvaja novi 1,5-litrski dizelski motor

Aleksander Praper Četrtek, 03 Maj 2018

Oplov kompaktni športni terenec Grandland X uvaja novi 1,5-litrski turbo-dizelski motor s 96 kW (130 KM). S pomočjo adsorberja NOx in selektivne katalitične redukcija je motor že skladen s prihodnjim standardom Euro 6d-TEMP (predvidenim za leto 2019). Hkrati je bolj zmogljiv  ter porabi manj goriva kot predhodni 1,6-litrski motor.

Novi dizelski motor razvije največji navor 300 Nm pri 1750 vrtljajih v minuti, opremljen pa je tudi s sistemom Start/Stop. V grandlandu X ga dopolnjuje šeststopenjski ročni menjalnik ali po želji napredni osemstopenjski avtomatski menjalnik, ki z nizkim trenjem dodatno zmanjša porabo goriva in emisije. V primerjavi s predhodnikom, 1,6-litrskim dizelskim motorjem z 88 kW (120 KM) in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, novi 1,5-litrski motor v grandlandu X porabi do štiri odstotke manj goriva. Za to imajo zasluge zmanjšanje gibne prostornine in trenja, optimalen sistem zgorevanja s patentirano geometrijo batov in povečan povratni tok izpušnih plinov. Poraba goriva v modelu Grandland X znaša v mestu 4,7 l/100 km, izven mesta 3,8–3,9 l/100 km ter mešano 4,1–4,2 l/100 km, emisije CO2 pa 108–110 g/km.

Za optimalno naknadno obdelavo izpušnih plinov je sistem za zmanjšanje emisij – sestavljajo ga pasivni oksidacijski katalizator/adsorber NOx, vbrizgalnik AdBlue, katalizator SCR in filter za saje (DPF) – združen v eno kompaktno enoto kar se da blizu motorja. Adsorber NOx deluje kot katalizator pri hladnem zagonu in zmanjšuje emisije NOx pri nižjih temperaturah, dokler se pri ogretem motorju ne vključi SCR. V prihodnost usmerjena konstrukcija novega dizla ne izpolnjuje le kriterijev za zmanjšanje mase, temveč s kompaktnimi merami inženirjem omogoča vgradnjo v modele različnih velikosti in s kar najbolj kompaktnim motornim prostorom. Tako imajo tudi oblikovalci proste roke glede oblikovanja.

Z novim 1,5-litrskim pogonom in pred kratkim uvedenim 2,0-litrskim motorjem (130 kW/177 KM)  lahko kupci Grandlanda X izbirajo med dvema zmogljivima in varčnima dizloma, ki že izpolnjujeta stroge zahteve standarda Euro 6d-TEMP, ki bo od septembra 2019 obvezen za vsa na novo registrirana vozila. Do leta 2020 bo Opel Grandlanda X ponudil tudi kot prvi priklopni hibrid (PHEV) te znamke.Z novim 1,5-litrskim pogonom in pred kratkim uvedenim 2,0-litrskim motorjem (130 kW/177 KM)  lahko kupci Grandlanda X izbirajo med dvema zmogljivima in varčnima dizloma, ki že izpolnjujeta stroge zahteve standarda Euro 6d-TEMP, ki bo od septembra 2019 obvezen za vsa na novo registrirana vozila. Do leta 2020 bo Opel Grandlanda X ponudil tudi kot prvi priklopni hibrid (PHEV) te znamke.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper