Opel mokka

Torek, 10 Januar 2012
Opel je dva meseca pred svetovno premiero na avtosalonu v Ženevi naznanil svoj nov model, s katerim je vstopil v segment kompaktnih športnih terencev. Novinec sliši na ime Mokka in uresničuje Oplovo strategijo združevanja atraktivnega dizajna z inovativnimi tehnologijami in željo jih narediti dostopnejše širšemu krogu uporabnikov.Oblikovno se mokka drži aktualnih Oplovih oblikovalskih smernic. Vozilo je dinamično in všečno. Kljub dolžini le 4,28 m je postavljeno na 18-palčna kolesa in dobro skriva svojo majhnost. Visoko postavljena karoserija in streha naznanjajo enostaven dostop ter prostornost. Prednji del je videti kompakten po zaslugi velike maske in temnih plastik. Poseben pečat naredi tudi zaščitna plastika nameščena na spodnje robove vozila ter zanimivo integrirana strešna nosilca. Zadek lepo zaključi celotno podobo s steklom, ki se krepko zapogne v boka. Opaziti je tudi nizek nakladalni rob prtljažnika, kar bo nedvomno v pomoč pri natovarjanju težjih bremen.

V notranjosti želi biti mokka vsestranska, prijazna do uporabnika in tudi prtljage. Zato je osnovno velikost prtljažnega prostora možno povečati do  1362 litrov. Poleg tega pa je za manjše predmete na voljo še 19 prostorov za shranjevanje in odlaganje v notranjosti. Notranjo prostornost bodo lahko lastniki dopolnjevali z uporabo nove generacije kosilca koles  Flex Fix, ki je popolnoma integriran v zadnjem delu vozila, iz katerega ga je mogoče preprosto potegniti in nanj namestiti tri kolesa.Bencinsko ponudbo modela Opel Mokka sestavljata 1,6-litrski atmosferski motor, ki razvije največjo moč 85 kW (115 KM) ter 1,4 turbo, z največjo močjo 103 kW (140 KM) in največjim navorom 200 Nm. Ponudbo dopolnjuje turbo dizelski motor 1,7 CDTI, z največjo močjo 93 kW (130 KM) in največjim navorom 300 Nm. Obema motorjema, 1,4 Turbo in 1,7 CDTI, sta namenjena šest-stopenjska ročni in samodejni menjalnik. Vse različice z ročnim menjalnikom imajo serijsko vgrajen sistem start/stop.

Opel mokka bo na voljo s sprednjim pogonom in pogonom na vsa štiri kolesa. Serijsko bo mokka opremljena s sistemom elektronskega nadzora stabilnosti (ESC), sistemom nadzora pogona (TC), sistemom pomoči pri speljevanju navkreber (HSA) in sistemom pomoči vožnje po klancu navzdol (HDC). Na voljo bodo tudi aktivne sprednje luči (AFL), s tretjo generacijo bi-ksenonskih žarometov, sprednja kamera opel Eye, sistem opozarjanja za vožnjo preko vzdolžnih oznak na cestišču (LDW) in sistem prepoznavanja znakov.Novi Oplov kompaktni športni terenec bo v prodajne salone te znamke pripeljala konec leta 2012.

Jože Novak

Galerija