Opel astra - prenova

Nedelja, 08 Julij 2012

Z izboljšano ponudbo modelov Astra, Opel nadgrajuje uspeh svojega najbolje prodajanega modela v kompaktnem segmentu. Z novo limuzino, različico s petimi vrati, karavanom Sports Tourer in trivratnim kupejem GTC Coupé ter njegovo visoko zmogljivo različico OPC, je raznolika ponudba modelov Astra sedaj zaključena.Optično so se spremembe dotaknile predvsem prednjega dela kombilimuzine, limuzine in karavana – spremenili so obliko spodnjega dela maske in kromirano letev, dodali so črne vstavke v žaromete in tudi pri standardnih žarometih omogočili vgradnjo dnevnih LED luči. Na zadku so občutek širine pri kombilimuzini povečali s spremenjeno vdolbino za tablico, pri karavanu pa z dodatno letvijo v odbijaču. Zunanjosti izvedb z dizelskim motorjem BiTurbo so še bolj športno začinjene tako glede videza maske, prednjega in zadnjega odbijača kot glede videza izpušnih cevi. Kupci lahko izbirajo tudi nova 17-, 18- in 19-palčna platišča ter kolesne pokrove. Notranjost ob prenovi prinaša drugačne tkanine, barve in okrasne letve z lakom visokega sijaja, pri BiTurbo modelih ponovno s športnešo noto.

S prenovo modelov Astra je bila nadgrajena motorna paleta. Najnovejši dizelski štirivaljnik 2,0 BiTurbo CDTI, z izhodno močjo 143 kW (195 KM) in kar 400 Nm navora, poznamo že iz modela Insignia, sedaj pa bo na voljo pri astri kombilimuzini, karavanu Sports Tourer in različici GTC. Opel je prav tako naznanil izboljšave pri že obstoječem 1,4-litrskem turbinsko polnjenem bencinskem agregatu, ki razvije 103 kW (140 KM). Ta motor bo sedaj opremljen tudi s funkcijo povečanja moči (overboost), ki bo motorju začasno omogočila dodatnih 10 odstotkov navora, torej povečanje iz 200 na 220 Nm. Na voljo bo tudi LPG različica enakega motorja, ki bo za gorivo uporabljala utekočinjeni naftni plin. V začetku prihodnjega leta je napovedana še razširitev družine motorjev z uvedbo nove generacije bencinskih motorjev SIDI ECOTEC (spark ignition direct injection - vžig s svečko in neposrednim vbrizgavanjem goriva), z 1,6-litrsko delovno prostornino in turbo polnilnikom. Paleta motorjev bo torej segala od astre 1.7 CDTI ecoFLEX (81 kW/110 KM), s samo 99 g/km CO2 (3,7 l/100 km), do najmočnejše astre vseh časov, Astre OPC, z 280 KM.

Nadaljnje novosti, ki pomagajo dvigniti tehnične standarde na še višjo raven, je prav tako mogoče najti na področju sistemov za pomoč vozniku. Omenimo naj drugo generacijo sprednje kamere Opel Eye, z izboljšano funkcijo za prepoznavanje prometnih znakov (TSA II), opozorilom na spremembo voznega pasu (LDW), prikazom varnostne razdalje (FDI) in opozorilom pred čelnim trčenjem (FCA). Drugi sistemi za pomoč vključujejo opozorilo za mrtvi kot ter prilagodljivi tempomat (ACC), ki samodejno zmanjša hitrosti, ko je zaznana nevarnost trka.Za dodatno udobje so vsi modeli Astre opcijsko lahko opremljeni z ergonomičnimi sedeži, ki blagodejno delujejo na hrbet voznika in sovoznika ter se ponašajo s certifikatom strokovnjakov za zdravi hrbet nemškega združenja AGR.

Jože Novak

Galerija