Opel corsa 1.4 LPG ecoFLEX

Sreda, 01 April 2015

Corsino družino je dopolnila zelena, zmogljiva in gospodarna opel corsa 1.4 LPG ecoFLEX, s tovarniško vgrajenim sistemom souporabe dveh vrst goriva. Z njo je mogoče, zaradi ugodne cene avtoplina, skoraj razpoloviti stroške za gorivo, v primerjavi z bencinskim modelom.

Motor opel corse 1.4 LPG z ročnim petstopenjskim menjalnikom doseže največjo moč 66 kW (90 KM) tako z utekočinjenim naftnim plinom, kot z bencinom. Opel corsa LPG je spoštljiva tudi do okolja. Za mešanico butana in propana je namreč značilno učinkovito in čisto zgorevanje. Tako se corsa LPG postavlja z ugodno porabo in čistim izpuhom. Porabi le 6,9 litra goriva na 100 kilometrov vožnje, ob čemer se postavlja s 13 odstotkov manjšim izpustom CO2 (113 g/km), v primerjavi z vožnjo na bencin. Izpust dušikovih oksidov pa je manjši za 80 odstotkov. Ob tem so stroški za gorivo manjši skoraj za 50 odstotkov. Tovrstne prihranke zagotavljajo davčne ugodnosti za LPG.

Med ostale velike prednosti nove generacije corse LPG sodi, tako kot pri vseh Oplih z motorji na LPG, tovarniško vgrajen sistem uporabe dveh goriv. Ob tem lahko voznik preklopi med različnima gorivoma s preprostim pritiskom na stikalo. Na novo razvit nadzorni modul zagotavlja večjo sinhronizacijo preklopa delovanja motorja z različnim energentom. Ob tem znaša doseg vožnje z obema gorivoma vse do 1200 km. Merilniki zagotavljajo vozniku ločen pregled porabe in dosega vožnje na bencin in LPG ter seveda kombinirano. Lastnike vozil na plin pomirja tudi dejstvo, da je v Sloveniji že 100, v celi Evropi pa že več kot 35.000 polnilnic LPG.

Posoda za LPG je nameščena v odprtini za rezervno kolo in ne zmanjšuje prostornosti prtljažnika. Opremljena je z vsemi modernimi sistemi pomoči vozniku, od serijskega, posebnega programa delovanja volana City mode ter številnih možnosti za doplačilo med katere sodijo ogrevan volanski obroč, samodejni sistem Park Assist in informacijsko zabavni sistem IntelliLink.

Ob vsem omenjenem je ugodna tudi priporočena maloprodajna cena corse 1.4 LPG, saj je potrebno za izhodiščno različico s tremi vrati odšteti 11.940 evrov, za različico s petimi vrati pa 12.290 evrov.
 

Aleksander Praper