Opel vivaro

Torek, 25 Marec 2014

Novi opel vivaro združuje funkcionalnost lahkega gospodarskega vozila ter udobje osebnega avtomobila. Druga generacija Oplove prodajne uspešnice, ki na leto osvoji okoli 10% trga, bo zapeljala na trg poleti. S privlačno obliko se bodo združile najsodobnejše tehnologije, praktične rešitve in učinkovita 1,6-litrska dizelska motorja.


Opel nadaljuje 13-letno partnerstvo z Renaultom tudi pri novi generaciji dostavnikov Vivaro/Trafic. Novemu vivaru so želeli povečati atraktivnost in prepričljivost, zato je videti ostrejši in odločnejši. Zunanjost je prilagojena sodobnemu Oplovemu oblikovalskemu jeziku, s tipičnimi bočnimi zarezami in dnevnimi LED žarometi. Od široke maske motorja do praktične oblike zadnjega dela deluje robusten, kar je v skladu z zahtevami in pričakovanji vsakdanjih uporabnikov gospodarskih vozil.


Skladno z namenom lahko uporabniki izbirajo med tremi izvedbami vivarove zunanjosti: od dostavnika, poslovnega vozila, do udobnega avtomobila za več potnikov. Barvno paleto sestavlja enajst serijskih barv, s petimi klasičnimi in šestimi dvoplastnimi kovinskimi odtenki. Že ob pričetku prodaje bodo za vozila za posebne namene na voljo posebne barve. Ponudba vivara obsega različne konfiguracije: dve dolžini in dve višini strehe furgona, izvedbe combi, vozila za prevoz delovne ekipe in različice za prevoz potnikov. Z obema dolžinama (navadna in 40 cm daljša) ponuja večjo notranjo prostornost in večjo funkcionalnost kot doslej, saj je že v osnovi dolg približno pet metrov, oziroma je 22 cm daljši kot doslej.

Novemu vivaru so namenjeni povsem novi turbo dizelski motorji 1,6 CDTI in napreden motor 1,6 BiTurbo CDTI, s sekvenčno tehnologijo dveh turbinskih polnilnikov in dveh hladilnikov polnilnega zraka. Z usklajenim delovanjem dveh turbinskih polnilnikov ima motor zelo dobre zmogljivosti ob gospodarni porabi goriva. Povprečna poraba goriva je v kombiniranem ciklu za več kot liter manjša kot doslej - sto kilometrov vožnje zmore s samo 5,7 litrov goriva, ob zmanjšanem izpustu CO2 na 149 g/km.  (BiTurbo naj bi porabil manj kot 6 l). Gre za najboljši vrednosti v razredu, prijazni tudi do lastnikove denarnice.

Vsi novi vivari bodo primarno izdelani v britanski tovarni v Lutonu. Tam so različne izvedbe Oplove uspešnice med lahkimi gospodarskimi vozili, razvite v sodelovanju z Renaultom, nastajale od leta 2001 dalje. Do danes jih je bilo izdelanih 600.000. Leta 2009 je v tovarni začel delovati center za predelavo in izdelavo posebnih različic s prekucniki, namenjenim posebnim delovnim namenom ter kombiniranemu prevozu delavcev in opreme. Ta del tovarne bo dodatno razširil svoje delovanje prav z novo generacijo vivara. Kot najpomembnejši član Oplove družine gospodarskih vozil je vivaro pomemben člen strategije rasti znamke DRIVE! 2022. Zato je Opel v britansko tovarno v Lutonu vložil 95 milijonov evrov..
 

Aleksander Praper