Opel zafira tourer

Sreda, 18 Maj 2011
Opel je razkril podatke nove zafire tourer, ki smo jo v konceptni obliki videli marca, na avtomobilskem salonu v Ženevi. Nova zafira povzema prednji del po modelu Ampera, prinaša nove rešitve za udobje bivanja, vsebuje inovativne asistenčne sisteme in obljublja preskok v kakovosti. Uradno premiero bo opel zafira tourer doživela septembra v Frankfurtu.Oplova zafira prve generacije je leta 1999 postavila nova merila prilagodljivosti prostora, saj je bil prvi tovrstni enoprostorec s sedmimi sedeži. Do današnjih dni se je v Evropi prodalo preko 2,2 milijona zafir prve in druge generacije. Tretja nadaljuje ofenzivo inovacij in prinaša opazno atraktivnejši videz. Prednji del se s povezavo luči in zračnih rež oblikovno navezuje na model Ampera. Ohranjena je sredinska guba in trapezoidna maska, na boku pa se s prednjega dela nadaljuje prelom karoserije, ki obroblja spodnji del vrat in se zaključi nad zadnjimi kolesi. Svetilne LED elemente, v obliki krila, najdemo tako v prednjih kot zadnjih lučeh. Slednje navidezno nadaljujejo linijo zadnjega stekla in so popestrene s prečno kromirano letvijo. Prednji strešni stebriček je poslej tanjši, kar pripomore k boljši preglednosti, vzvratni ogledali pa so namestili na vrata.

Tudi notranjost se lahko pohvali z všečnim oblikovanjem, ki nadaljuje slog insignie in astre. Sedežni sistem Flex7 tretjega rodu je v novi opel zafiri tourer prenovljen in izboljšan – tretja vrsta se še vedno zloži v dno, drugo vrsto pa po novem tvorijo trije sedeži namesto klopi. Vse tri je moč zložiti v dno oziroma jih vzdolžno pomikati za 21 centimetrov. Za doplačilo je na voljo sedežni sistem Lounge Seating, ki obljublja limuzinsko razkošje sedenja – domiselni mehanizem zlaganja omogoča preklop in zasuk naslona sredinskega sedeža, ki se spremeni v udobno naslonjalo za roke. Vzdolžni pomik zunanjih sedežev je v tem primeru povečan na 28 centimetrov, poleg tega pa ju je moč prestaviti proti sredini vozila za 5 centimetrov.  Ob petih sedežih nudi zafira tourer 710-litrski prtljažni prostor (65 litrov več kot doslej), po povečevanju pa maksimalno 1860 litrov (40 litrov več). Iz nove merive so  preneseni tudi praktični sistemi FlexConsole, FlexRail in FlexFix.Opel zafira tourer bo ob uvedbi na trg nastopala s tremi izvedenkami dizelskega motorja 2,0 CDTI, ki pridelajo 81 kW (110 KM), 96 kW (130 KM) in 121 kW (165 KM). V bencinsko ponudbo sta vključena dva učinkovita turbomotorja 1,4 ECOTEC z 88 kW (120 KM) in 103 kW (140 KM). Omenjene motorje je moč kombinirati z ročnimi ali samodejnimi 6-stopenjskimi menjalniki. Za varčnejšo vožnjo in nižji nivo emisij pri mestni vožnji, je na voljo tudi tehnologija Start/Stop. Kmalu se bodo paleti pridružile še izvedba ecoFLEX in različici na stisnjen zemeljski plin (CNG) ter tekoči naftni plin (LPG). Nekaj kasneje pa bodo na voljo tudi zmogljivejši motorji.

Mehatronsko podvozje nove opel zafire tourer, s povečanim medosjem in koloteki, je nastavljeno na zagotavljanje udobja in varno stabilnost. Prednje obese so povzete po insignii, zadnje pa, tako kot pri astri, združujejo poltogo premo z Wattovo povezavo. Samodejno prilagodljiv elektronsko nadzorovan sistem nadzora vzmetenja FlexRide ponuja možnost izbire med tremi načini delovanja, izhodiščnim Standard, udobju namenjenim Tour in dinamični vožnji prilagojenim Sport.

Nova opel zafira tourer prinaša tudi številne asistenčne sisteme. Že znani Opel Eye, s kamero v prednjem delu, služi prepoznavanju znakov, opozorilniku za prekoračitev vzdolžnih črt, opozorilniku za pravšnjo varnostno razdaljo in opozorilniku za možnost naleta. Novost sta AAC – prilagodljivi tempomat s samodejnim zaviranjem (za preprečevanje naleta) ter dodatna funkcija aktivno prilagodljivih prednjih biksenonskih žarometov, ki poslej samodejno uravnavajo razdaljo. Za varnost bo lahko poskrbel tudi indikator vozila v mrtvem kotu, za lažje parkiranje pa parkirna asistenca in vzvratna kamera.Po prihodu nove opel zafire bo sedanji model ostal v proizvodnji in bo ponujal nekoliko manjšo ter cenejšo alternativo. Obe izvedbi pa se bosta proizvajali v isti tovarni -  Oplovi nemški tovarni v Bochumu.


Galerija