Volvo uvaja nove učinkovite pogonske sklope Drive-E

Torek, 20 Avgust 2013

Volvo napoveduje novo generacijo učinkovitih štirivaljnih motorjev, imenovanih Drive-E. Trdijo, da število valjev ni več pomembno za opis moči in voznih lastnosti. Prvi trije dvolitrski motorji s štirimi valji družine Drive-E bodo predstavljeni jeseni tega leta. Dizelska različica se ponaša z na svetu prvo tehnologijo i-Art, najmočnejša bencinska različica pa je na voljo s kombinacijo kompresorja in turbo polnilnika. Med vrsticami razbrano - poslavljamo se od legendarnih Volvovih petvaljnikov, verjetno tudi od 6 in celo 8-valjnika.

»Ustvarili smo manjše, inteligentnejše motorje, s krivuljami moči, ki nudijo vznemirljivejše vozne lastnosti v primerjavi z motorji z več valji in hkrati prinašajo ekonomičnost porabe goriva samo štirih valjev. Z dodatkom elektrifikacije, kot je tehnologija priključnih hibridov, bomo dosegli moči v teritoriju V8,« pravi Derek Crabb, podpredsednik inženiringa pogonskih sklopov pri Volvu.

Celotna paleta motorjev Drive-E, ki se je med razvojno fazo imenovala Volvo Engine Architecture (VEA) temelji na dveh štirivaljnih motorjih, enem običajnem dizelskem in eni bencinski različici z direktnim vbrizgavanjem. Nadomestijo osem motorjev na treh platformah. Dizelski Drive-E motorji bodo imeli moči od 88 kW do 169 kW (120 do 230 KM). Bencinske različice pa od 103 kW (140 KM) in vse preko 221 kW (300 KM). Več stopenj turbo polnjenja odpre fleksibilnost za pokrivanje celotne palete, od derivatov z učinkovito porabo goriva do različic z visoko močjo in navorom. Da se pokrijejo prav vse zahteve strank pa bodo nekateri motorji imeli možnost dodatne moči z elektrifikacijo ali drugo vodilno tehnologijo.

Trije Drive-E motorji
Na začetku bodo novi S60, V60 in XC60 na voljo s tremi motorji iz nove družine motorjev: bencinski turbo T6 s 306 KM, T5 z 245 KM in turbo dizelski D4 s 181 KM. Novi 8-stopenjski samodejni menjalnik prispeva k izboljšani vožnji in odlični ekonomičnosti. T5 in D4 bosta na boljo tudi v novih V70, XC70 in S80.

Novi 8-stopenjski samodejni menjalnik
Za želeno odzivnost, gladko in ekonomično vožnjo so motorji združeni ali z novim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom ali z izboljšanim ročnim 6-stopenjskim.

Dizelski motorji z na svetu prvo tehnologijo i-Art
Dizelski motorji se ponašajo z na svetu prvo tehnologijo i-Art. S povratno informacijo tlaka vsake šobe za vbrizg goriva. Namesto uporabe tradicionalnega enojnega senzorja tlaka, i-ART omogoča nenehno nadzorovanje in prilagajanje vbrizgavanja goriva na zgorevanje v vsakem od štirih valjev.

»Zvišanje tlaka skupnega voda na izjemnih 2.500 barov z dodatkom tehnologije i-ART je lahko predstavljeno kot naslednji korak v dizelski revoluciji. Primerljivo je z izumom lambda senzorja za katalizator, leta 1976. Spet nova Volvova svetovna premiera,« pove Derek Crabb.

Kombinacija višjega vbrizgalnega tlaka in tehnologija i-ART nudita strankam motor z izboljšano ekonomičnostjo porabe goriva, nižjimi emisijami in visokimi zmogljivostmi; pa tudi močan zvočni karakter. Dizelski motorji se ponašajo s še dodatnimi izboljšavami, kot so najsodobnejša tehnika twin-turbo, zmanjšano trenje in pametna rešitev ventila na hladilnem sistemu.

Pripravljeni za elektrifikacijo
Motorji Drive-E so pripravljeni na elektrifikacijo že od začetka. Ključne komponente, kot je integrirani zaganjalnik generator, so lahko povezane enostavno – kompaktne dimenzije štirivaljnih motorjev pa omogočajo, da je električni motor lahko vgrajen spredaj ali zadaj v vozilu. Baterija pa bo locirana v središču avtomobila.

Zniževanje brez kompromisov
Volvo verjame, da je fokus na štirivaljne pogonske sklope Drive-E prava pot do želene mešanice moči, voznih lastnosti in učinkovite porabe goriva.

»Moč, ki jo dobite od motorja, nima nič z njegovo velikostjo; pomembna je količina zraka, ki gre skozi. Motor je lahko tudi učinkovitejši, če ga naredite manjšega. Torej, če lahko dobite več zraka skozi manjši motorj, lahko še vedno dobite isto moč, vendar boljšo učinkovitost,« razloži Derek Crabb in zaključi: »Ko sem bil vpleten v motorje formule ena, so 1,5-litrski turbo motorji producirali 900 KM. In ti novi Volvo Drive-E motorji so bili že testirani na dirkaški stezi. Motorji, ki smo ga uporabili v Volvovem WTCC avtomobilu leta 2011, je bil prototip Drive-E in z njim smo postavili novi rekord proge

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper