10 let Schreyerjeve oblikovne preobrazbe in rasti znamke KIA

Četrtek, 03 November 2016

Peter Schreyer, glavni oblikovalec in predsednik pri korporaciji KIA Motors, v teh dneh obeležuje 10 let vodenja oblikovanja novih vozil te korejske znamke. V tem obdobju je znamka KIA dosegla neverjetno preobrazbo ne le glede videza in kakovosti, ampak se je to odsevalo tudi v prodaji - proizvodnja vozil znamke KIA je zrasla z 1,1 milijona vozil v letu 2005 na impresivnih 3,05 milijona vozil v letu 2015.

Peter Schreyer je najbolj zaslužen za oblikovalsko revolucijo znamke KIA v zadnjem desetletju. Njegovo delovanje je pripeljalo do preskoka, ki je bistveno spremenil dojemanje modelov znamke KIA po vsem svetu.

Izboljšave je bilo potrebno približati ljudem
KIA je do leta 2006, ko se ji je Peter Schreyer pridružil kot vodja oblikovanja, dosegla številne izboljšave. Tega leta je znamka predstavila v Evropi narejen model cee’d in uvedla 7-letno tovarniško garancijo (do 150.000 prevoženih kilometrov) ter z novo tovarno na Slovaškem povečala svoje proizvodne zmogljivosti. Kupci so se v tem obdobju pričeli zavedati vrednosti in kakovosti vozil KIA.


Peter Schreyer, glavni Kiin oblikovalec, je prevzel tudi odgovornost za oblikovanje Hyundaia in zaradi velikih zaslug postal prvi nekorejski predsednik pri Kii!

Potrebno je bilo le še bolj izpostaviti vozila iz oblikovno povprečne sivine, pri čemer je Schreyerjev sveži oblikovalski pristop močno prispeval k preobrazbi znamke in njene podobe.

Postavitev Kiine nove podobe
Peter Schreyer pojasni: “Ko sem začel delati pri znamki KIA, je bilo pomembno, da postavimo identiteto in neko stalnico znamke. Zgodba nastanka naših vozil je več kot le estetika, saj vključuje zapleteno izbiro kompleksnih idej, ki morajo skupaj ustvariti nekaj, kar sproža čustveni odziv.

V letih, ki so sledila, se je zasnovana vizija udejanila skozi konsistentno oblikovanje celotne modelne palete, s prepoznavnimi elementi, ki se pojavljajo pri vseh novih modelih KIA. Smer, ki jo je začrtal Peter Schreyer, je določila jasno identiteto, povečala prepoznavnost znamke KIA in v množično proizvodnjo spravila številne moderne in progresivne oblike modelov.

‘Korejsko je kul’: navdih, ki se skriva za obliko
Schreyerju in njegovim oblikovalskim oddelkom je pri preobrazbi Kiine modelne palete pomagala čedalje večja priljubljenost korejske kulture po vsem svetu - K-Pop, ‘Gangnam Style’, moderna arhitektura in lokalna korejska umetnost postajajo vse bolj cenjeni.

Peter Schreyer to pojasni: “Za oblikovalca ni pomembno le, da gleda avte, temveč tudi, da ga zanimajo arhitektura, umetnost, glasba, industrijsko oblikovanje… različne stvari. Te vplivajo na nas in mi vplivamo na njih. Ljudje danes bolj poznajo Korejo in kaj se v njej dogaja. Po eni strani imate v Seulu še vedno ta ‘srčni utrip’, po drugi strani pa tišino, zbranost. Oboje navdihuje, ne le mene, temveč tudi naše oblikovalce.”

Schreyer doda: “Imamo zaklad, v katerem lahko najdemo navdih v umetnosti, ter enostavnost – luksuz praznega prostora in površin. To je zelo preprosto, ampak narejeno z veliko mero prizadevnosti in zbranosti.

Schreyerjeva oblikovalska filozofija potrjuje korejski navdih velikih nasprotij: ‘preprostost ravnih linij’, ki zaznamuje celotno njegovo kariero. Širjenje globalne mreže oblikovalcev je privedla do različnih interpretacij tega pristopa, z oblikovalskimi centri v Kaliforniji, Frankfurtu in korejskem Namyangu, kjer ima KIA center za raziskave in razvoj.

Spreminjanje dojemanja znamke Kia
Kia optima iz leta 2010 je eden prvih modelov, ki je v celoti nastal pod taktirko Petra Schreyerja in danes predstavlja vzorčni primer nedavne oblikovalske preobrazbe Kiine modelne palete. Oblikovanje optime je, poleg novih tehnologij in večje prefinjenosti kot pri prejšnji različici, Kiini modelni paleti dalo novo dimenzijo in korenito spremenilo način, na katerega so ljudje po vsem svetu začeli gledati na to znamko.

Tudi vsi ostali modeli KIA, ki so bili predstavljeni odtlej - Peter Schreyer je odgovoren tudi za nastanek številnih konceptov –, so premikali meje oblikovalskega jezika te korejske znamke. Koncepti, kot so Track’ster (2012), GT4 Stinger (2014) in Ray (2010) so prikazali vznemirljivo vizijo Kiinega prihodnjega oblikovanja.

Najbolj izstopajoče oblikovani modeli so...
Schreyerjeva oblikovno najbolj priljubljena modela sta Soul, ki je s svojim izstopajočim, videzom in alternativnim ugledom “spremenil znamko”, ter nova Optima Sportswagon, pravi avto za evropski življenjski slog.

Koncept Kia GT, ki je bil predstavljen na salonu v Frankfurtu leta 2011, je nakazal, kako naj bi bila v prihodnosti videti Kiina štirivratna športna limuzina. Koncept GT je tudi Schreyerjev najljubši model Kie: “Saj veste, kako je, ko imate več kot enega otroka. Nikoli ne morete reči, kateri je vaš najljubši. Vse imate radi. To velja tudi zame in za vse avtomobile, ki sem jih oblikoval, ampak moram priznati, da je vendarle eden, ki nekoliko bolj izstopa. Koncept GT je bil sanjski projekt zame in za naše oblikovalce, saj smo imeli priložnost ustvari pravi GT – vozilo, s katerim potujete v slogu.”

Prihodnost Kiinega oblikovanja
Oblikovanje je odigralo ključno vlogo pri preobrazbi znamke Kia in njenih modelov v zadnjih nekaj letih in tako bo tudi v prihodnje. Novi modeli v novih razredih skupaj s nadaljevanjem uspešne zgodbe aktualnih modelov pomenijo, da bo oblikovanje še naprej v središču Kiinega uspeha.

Schreyer sklene z besedami: “Kar me zares navdušuje, je hitra evolucija podjetja. Znamke, ki ste jo poznali pred desetimi ali celo petimi leti, ni več. To lahko vidite celo v najmanjših podrobnostih. To lahko občutite v sodobnih teksturah in materialih. In doživite na načine, ki so medsebojno povezani. Ko gremo naprej, je pomembno, da stvari spreminjamo zaradi nadgrajevanja in ne samo zaradi drugačnega videza.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Galerija