Matic Vihtelič je finalist Oplovega oblikovalskega natečaja

Četrtek, 20 September 2012

'Dizajnirajte Ampero 2020' je bil izziv študentom na vseh koncih Evrope, v natečaju, ki sta ga razpisala Car Design News in Opel. Študentje so dizajnirali avtomobil z uporabo socialnih omrežij, ki je bilo orodje za upoštevanje pripomb ostalih udeležencev razpisa in sočasno medij, preko katerega so bili deležni nasvetov in usmeritev mentorjev, Oplovih strokovnjakov za dizajn. Pri tem je bil uspešen tudi Matic Vihtelič iz Ljubljane, študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ki se je uvrstil med tri finaliste natečaja. Zmagovalec bo proglašen 28. septembra na avtomobilskem salonu v Parizu.

Natečaj je izzval študente, naj predstavijo svojo vizijo zunanjosti in notranjosti Ampere, električnega avtomobila znamke Opel, v letu 2020. Ob tem, da se bodo posvetili dizajnu in tako dosegli novo raven 'združitve umetnosti klesanja z nemško natančnostjo', so bili naprošeni, da upoštevajo tudi tehnologije, materiale in komunikacije, ki bodo vozilo naredile učinkovitejše, bolj dinamično in tehnološko usmerjeno. Na natečaju so lahko sodelovali študentje katerekoli smeri dizajna v Evropi. Dodatna spodbuda zanje je bilo dejstvo, da bo zmagovalec lahko opravljal plačano prakso v oblikovalskih studiih Opla, kar bo predstavljalo izjemen korak na njegovi poti do profesionalnega avtomobilskega oblikovalca.

Uporaba tehnik socialnih omrežij je bila izvirno domiselna rešitev natečaja. Drugače, kot pri konvencionalnih natečajih, pri katerih se ocenjujejo le končni izdelki, so študentje zamisli naložili na delovno omizje spletne strani natečaja in jih tam razvijali naprej. Vse to je bilo vidno ostalim sodelujočim, mentorjem in širšemu krogu oblikovalcev. Ti so delo sproti komentirali, delili nasvete in pripombe o tem, kako bi določene zamisli lahko bile nadgrajene in razvite. Študentje so tako lahko razvijali svoje zasnove v interaktivnem procesu, vse do zaključka natečaja.

Opel in Car Design News verjameta, da bodo digitalna orodja in spletna javnost v prihodnje imeli pomembno vlogo pri oblikovanju avtomobilov. Tudi zato lahko v natečaju sodelujejo študentje vseh smeri oblikovalskega študija v Evropi, ne le avtomobilskega dizajna. Ob tem lahko kdorkoli iz Evrope zapiše komentar na njihovo delo.

Letos natečaj poteka že drugič. Prvi natečaj se je zaključil lani, na avtomobilskem salonu v Ženevi, ko so za zmagovalce bili proglašeni študentje Instituto Europeo di Design (IED) iz italijanskega Torina in University of Coventry iz Velike Britanije. Za nagrado jim je Opel plačal pripravništvo.Tudi letošnji natečaj Car Design News je sestavljen iz dveh faz. V prvi fazi so vsi sodelujoči predstavili zamisli notranjosti in zunanjosti vozila. Ta del natečaja se je zaključil maja 2012, ko je bilo izbrano sedem polfinalistov. Polfinalisti so nadalje razvijali svoje dizajne do septembra, ko se je s proglasitvijo treh finalistov natečaj zaključil. Dela vseh finalistov bodo predstavljena na avtomobilskem salonu v Parizu, 28. septembra 2012, kjer bodo tudi proglasili zmagovalca.

Med 250 prijavljenimi deli je delo Matica Vihteliča »ampera 2020 avian« najprej navdušilo njegovega mentorja Daniela Schmitta, nato pa še pet sodnikov, vodilnih oblikovalcev v Oplovem oblikovalskem centru in predstavnika Car Design News. Preostala dva finalista sta Vladislav Domanin iz Nemčije in Mateuzs Wowk iz Poljske.

Podrobnosti o natečaju so na voljo na spletnem naslovu www.cardesigncontest.com/ov,

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper