Notranji dizajn Matica Vihteliča na drugem mestu Oplovega natečaja

Ponedeljek, 29 Oktober 2012

Kot smo pisali v septembru, se je na Oplovem oblikovalskem natečaju »Oblikujte ampero za leto 2020 med tri finaliste uvrstil 20-letni Slovenec Matic Vihtelič. Končni rezultati so Maticu namenili drugo mesto glede notranjega dizajna. Interaktivno tekmovanje sta družno organizirala Car Design News in Opel/Vauxhall. Prvo nagrajeni izmed treh študentov oblikovanja, je za nagrado dobil pripravništvo v oblikovalskem centru Opel/Vauxhall, v Russelsheimu.


Drugo nagrado na področju notranjega oblikovanja je osvojil 20-letni Matic Vihtelič, z dizajnom po zgledu na ptice

Tematika natečaja je bila oblikovanje zunanjega in notranjega dizajna za opel ampero, kakršna bi bila leta 2020. Tekmovanje je bilo namenjeno rednim študentom kakršne koli oblikovalske discipline na fakultetah po Evropi. Pravočasno je bilo oddanih 263 prijav, vsem trem finalistom pa je bil skupen slovanski izvor.


Zmagovalec Oplovega natečaja Vladislav Domanin si je zamislil prečiščeno enoprostorsko obliko

Strokovna žirija Oplovega oblikovalskega natečaja je prvo nagrado prisodila Vladislavu Domaninu, študentu Univerze v Pforzheimu, ki je pokazal zanimive predloge zunanjosti in notranjosti. Žirijo je navdušila enoprostorska interpretacija bodoče ampere, s skladnimi površinami in dobro evolucijo Oplovega oblikovalskega jezika. Hkrati pa je Vladislav tokom poteka natečaja na podlagi pripomb in predlogov mentorja dizajn tudi uspešno razvil do konca.

Notranjost zmagovalnega predloga Oplove ampere za leto 2020 kaže na nenavedno obliko školjkastih sedeževDrugouvrščeno zunanjost je zarisal Poljak Mateusz Wowk, ki je še posebej zanimivo eksperimentiral z lučmi

Na drugo mesto se je s svojim predlogom zunanje oblike bodoče opel ampere uvrstil Mateusz Wowk, iz Akademije umetnosti in oblikovanja v poljskem Wroclawu. Žirija je bila navdušena, kako je Wowk v času izpopolnjevanja svoje ideje eksperimentiral s prepoznavnimi elementi Oplovega dizajna. Še posebej so pohvalili njegovo svežo zamisel prednjih luči, z značilno »bumerang podobo«. Hkrati jih je prepričala tudi originalnost in skladnost oblike.

Notranji dizajn Wowka je zelo dinamično in nazorno prikazan


Oblikovanje Matica Vihteliča je navdušilo z močno idejo, njeno evolucijo in lepo - elegantno predstavitvijo

Slovenec Matic Vihtelic, študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, je na natečaju zasedel drugo mesto z obliko notranjosti. Ta je od vsega začetka kazala močno zamisel in Matic ji je ostal zvest vse do konca. Po besedah žirije so zamisli Matica Vihteliča sveže, inovativne in zelo lepo predstavljene, z elegantnim prikazom tematike Amperine učinkovitosti. Inspiracija po pticah je ustvarila posebej estetsko obliko in tudi pametno razmišljanje o rešitvah, ki so bile posledično variabilne in originalne.

Matici Vihteliču v uredništvu čestitamo za lep uspeh!


Aleksander Praper

Dizajn - Vladislav Domanin