Ford v Nemčiji odpira razširjen oblikovalski center

Petek, 06 Julij 2012

Ford je odprl razširitev svojega oblikovalskega centra v Merkenichu pri Kölnu, v vrednosti 11,6 milijona evrov. Oblikovalski center ima odprto in tekočo zasnovo, ki vzpodbuja izmenjavo idej, postalo pa bo dom ekipe oblikovalcev in razvojnikov, ki so globalno odgovorni za majhna in kompaktna vozila.


Novi Fordov oblikovalski cenetr ima futuristično zastekljeno podobo

Izjemno oblikovanje je ena od stvari, s katerimi naša znamka izstopa in navdušuje uporabnike,” je povedal Martin Smith, izvršni direktor oblikovanja pri Fordu Evropa. “Razširitev oblikovalskega centra bo zaposlenim zagotovila izjemno motivacijsko okolje, v katerem bodo lahko prosto razvijali Fordovo oblikovno filozofijo.

Novi oddelek ima stekleno pročelje in odprto notranjost, ki zaposlene vzpodbujata k tesnejšemu sodelovanju, to pa pomaga pri boljšem razumevanju oblikovnega in razvojnega postopka. Samosvoja in dinamična konstrukcija spominja na čoln, ki pljuje iz središča, tekoča notranjost pa povezuje različne ekipe. Zasnova razširitve z odprtim načrtom pomeni, da med ekipami, ki delajo v središču, ni ovir, kar vzpodbuja odprto in vključujočo atmosfero, ki je nadvse pomembna pri postopku oblikovanja.

Dizajnerski studio ni kot običajna pisarna, v kateri ljudje sedijo drug ob drugem za mizami, postavljenimi v vrste,” je povedala Serife Celebi, nadzornica za barve in oblikovanje materialov pri Fordu Evropa. “V dizajnerskem studiu potrebujemo veliko prostora in naravno svetlobo, da si lahko oblikovne osnutke in zasnove ogledamo iz različnih kotov in razdalj".


Fordov oblikovalski center pri Kolnu je zadolžen za globalni razvoj malih vozil

Ford je v nov oblikovalski center namestil tudi “videozid”, ki lahko projicira zasnove vozil in konceptov v treh dimenzijah in v navideznih okoljih. “Videozid nam bo omogočil komunikacijo z našimi kolegi po vsem svetu v realnem času – tako bomo lahko izmenjevali oblikovalske ideje, spremljali napredek in komentirali delov v Avstraliji, Severni Ameriki in tukaj v Evropi,” je povedal Smith.

Z novimi stružnicami, ki delujejo v povezavi s programi za računalniško oblikovanje, bodo iz gline izdelali natančne modele novih vozil, da bodo lahko v vetrovniku preverili njihovo aerodinamičnost. Preoblikovali so tudi obstoječe studie.

Razširjen Fordov oblikovalski center je dom ekipe oblikovalcev in razvojnikov, ki so globalno odgovorni za majhna in kompaktna vozila, vključno s Fiesto in Focusom. Razširitev s površino 3000 m2 je središče povečala na skupnih 16.000 m2.

Novi oddelek je največja posamezna razširitev oblikovalskega centra od leta 1968, ko je bil zgrajen.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper