Kako se je rojeval atraktivni lexus LF-LC

Torek, 28 Avgust 2012

Eden najbolj atraktivnih konceptov zadnje dobe, Lexus LF-LC, je gotovo presenečenje za vse tiste, ki mislijo, da je avtomobilsko oblikovanje primat znamk stare celine. Romanski narodi res slovijo po svojem dobrem čutu za estetiko, a v letošnjem letu se jim je ob bok postavil Lexusov koncept LF-LC, ki so ga zasnovali v oblikovalskem studiu Calty, v Kaliforniji. Za svoj dizajn je osvojil že več priznanj, a težko si je predstavljati, kaj se je dogajalo v glavah njegovih oblikovalcev. Prikazani video to vsaj delno razkriva.


Lexus LF-LC concept opazovalce hitro pritegne z domiselno obliko detajlov.

Lexus LF-LC concept, ki smo ga že večkrat imeli priliko videti v živo, je resnično impresivno oblikovalsko delo. Ob vseh nenavadno prepletajočih se linijah in zanimivih detajlih, je ohranil osnovno klasično kupejevsko silhueto in kljub zelo »močnima« prednjem ter zadnjem delu tudi lepo skladnost oblike. Boki so preprosto elegantni, prečiščeni in popestreni predvsem z bočno režo, katere linija poteka lepo vzporedno z linijo spodnjega dela zadnjega stebrička. Vtis lahkotnosti ustvarjata navidezno lebdeča strešna loka. Prednji in zadnji del Lexusovega koncepta LF-LC pa sta močno strukturirana in izstopajoča predvsem zaradi nenavadno oblikovanih luči, ki bi proti serijski proizvodnji gotovo izgubile večji del svojega čara. Edina očem kar nekoliko groba rešitev je orjaška maska hladilnika.


Notranjost lexusa LF-LC concept je videti športno-elegantno ter hkrati futuristično.

Vsaj toliko kot zunanjost se lahko z eleganco pohvali tudi notranjost, kjer se linije prepletajo po zgledih iz narave, izbor materialov in barv pa ustvarja vtis topline in prestiža.
Aleksander Praper

Galerija